A i jeszcze jedno pytanko, jak wiadomo af-c w sony a7 jest słaby, czy po podpięciu la-ea4 jest dużo lepiej?
Co do fotek to ładnie radzi sobie ten kit.
Szukaj
A i jeszcze jedno pytanko, jak wiadomo af-c w sony a7 jest słaby, czy po podpięciu la-ea4 jest dużo lepiej?
Co do fotek to ładnie radzi sobie ten kit.
A można jakoś zniechęcić?;p Bo bez obrazy ale straszna maruda jesteś i się zaraz dowiem o aparacie który lubię że ma wady o których nie wiedziałem
Ma laea4 ale głębiej nie testowałem więc dobrze wiedzieć jak się zachowuje;p
Przy okazji podzielę się doświadczeniami z FE28/2 po 2 tygodniach wakacji (było też na KKMie więc jak ktoś czytał to szkoda czasu).
Ogólnie bardzo fajne szkiełko, przekonałem się do 28mm na FFNa f2 wyrywa ludzi z tła i potrafi zrobić plastyczne ujęcia, na f8 ostry od rogu do rogu. Na bliskich odległościach ostrzenia też potrafi robić fajne rzeczy
Na plus:
+ kontrast,
+ ostrość,
+ zachowanie pod światło świetne i to bez osłony P-S
+ aberracji niewiele i głównie na f2 na bliskich odległościach ostrzenia
+ świetny kompromis waga-jakość-cena!
+ jak na szeroki kąt dość dobrze bebła tło
Z minusow:
- dystorsja podobno jest spora ale mi nie przeszkadzała (swoją drogą aparat nie ma możliwości wyłączenia jej korekty dla jpgów:P)
- natomiast nie wiem czy to szkło tak ma czy to wina gorzej doczyszczonej soczewki ale w gorszych warunkach widać jakieś duszki koło punktów świetlnych ('skierowane' w stronę najbliższej krawędzi)
- bokeh cebulasty ale widać to głównie w nocnych ujęciach z 'żarówkami' generującymi bokeh i na bliskich odległościach ostrzenia
- MFD mogła by być mniejsza (to by było wtedy dla mnie genialne szkło, a tak jest tylko bardzo dobre;p)
Jak coś poobrabiam to wrzucę zdjęcia![]()
Voitek 15/4.5v3 też jest mocną częścią zestawu, rolleia 50/1.8 pewnie upgraduję na jakiś nowszy, trochę poprawniejszy model planara bo mi pasuje. Widzę że na aukcjach ten obiektyw już łazi pod 450zł czyli ponad 2 razy tyle ile sam dałemChoć w sumie chyba i warto...
E55-210 też się fajnie sprawdza wycieczkowo, starcza do przybliżeń a 'malutki', stabilizowany i z AFem...
W sumie jestem całkiem zadowolony z tego zestawu, dobrze że wziąłem FE28/2 zamiast FE55/1.8, był bardziej uniwersalny (choć 55tkę pewnie też z czasem dorwę).
No i zacząłem się też zastanawiać nad zeissem 16-35 ale jak robię nie tylko widoczki to nie wiem czy to dobry wybór i czasem się przyda f2, adapter helikoidalny do voitka 15/4.5, mniejszy gabaryt czy jakieś inne opcje tych 2 obiektywów.
Jak wypada szybkość AF pomiędzy FE28/2 a Kitem 28-70? czy są różnice? Jak FE28/2 radzi sobie w gorszym świetle (rozumiem że lepiej dzięki jasności)?
Nie wiem jak z porównaniem AFu, nie mam kita28ka w ciężkich warunkach (iso12800, 1/30s, f2) mi potrafiła nie znaleźć obiektu mniej kontrastowego. Z bardziej kontrastowymi i w lepszych warunkach sobie radziła
Natomiast na szybkość i celne 'podążanie' w ciężkich warunkach z A7ką bym raczej nie liczył...
Lewy nadgarstek mnie boli.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
@wpkx
Co to za obiektywik? Bardzo fajnie bebła tło...
Taki sobie, mały, lekki i prosty, choć rozbolał mnie od niego nadgarstek...
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Skontaktuj się z nami