Close

Strona 280 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1802302702782792802812822903303807801280 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 791 do 2 800 z 19131

Domyślnie

A i jeszcze jedno pytanko, jak wiadomo af-c w sony a7 jest słaby, czy po podpięciu la-ea4 jest dużo lepiej?
    Co do fotek to ładnie radzi sobie ten kit.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Moze jeszcze ktos cos doda? I zachęci mnie do sony a7 ?
    A można jakoś zniechęcić?;p Bo bez obrazy ale straszna maruda jesteś i się zaraz dowiem o aparacie który lubię że ma wady o których nie wiedziałem

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    - szybkość AF jest na zadowalającym poziomie, mniej więcej taka, jak w SLT typu A65 czy A57 (zależnie, do jakiej puszki się podepnie - z A7II jest jakby szybciej, niż z A7). Wygląda to tak: https://www.youtube.com/watch?v=1eSOF0pv-t8
    - w gorszych warunkach oświetleniowych jest lepiej niż w przypadku obiektywów E (przy A7II różnica jest nieco mniejsza, bo i natywne szkła szybciej ostrzą z tym modelem)
    - tak, z telekonwerterami AF nie działa
    - AF-C: nie wiem, nie testowałem, ale zakładam, że jest tak, jak z A57, czyli... ujdzie.

Trzeba też pamiętać, że w LA-EA4 jest układ AF z A65, czyli aparatu APS-C, co sprawia, że punkty AF umieszczone są w środku kadru.
    Ma laea4 ale głębiej nie testowałem więc dobrze wiedzieć jak się zachowuje;p

Przy okazji podzielę się doświadczeniami z FE28/2 po 2 tygodniach wakacji (było też na KKMie więc jak ktoś czytał to szkoda czasu).

Ogólnie bardzo fajne szkiełko, przekonałem się do 28mm na FF Na f2 wyrywa ludzi z tła i potrafi zrobić plastyczne ujęcia, na f8 ostry od rogu do rogu. Na bliskich odległościach ostrzenia też potrafi robić fajne rzeczy

Na plus:
    + kontrast,
    + ostrość,
    + zachowanie pod światło świetne i to bez osłony P-S
    + aberracji niewiele i głównie na f2 na bliskich odległościach ostrzenia
    + świetny kompromis waga-jakość-cena!
    + jak na szeroki kąt dość dobrze bebła tło

Z minusow:
    - dystorsja podobno jest spora ale mi nie przeszkadzała (swoją drogą aparat nie ma możliwości wyłączenia jej korekty dla jpgów:P)
    - natomiast nie wiem czy to szkło tak ma czy to wina gorzej doczyszczonej soczewki ale w gorszych warunkach widać jakieś duszki koło punktów świetlnych ('skierowane' w stronę najbliższej krawędzi)
    - bokeh cebulasty ale widać to głównie w nocnych ujęciach z 'żarówkami' generującymi bokeh i na bliskich odległościach ostrzenia
    - MFD mogła by być mniejsza (to by było wtedy dla mnie genialne szkło, a tak jest tylko bardzo dobre;p)

Jak coś poobrabiam to wrzucę zdjęcia
    Voitek 15/4.5v3 też jest mocną częścią zestawu, rolleia 50/1.8 pewnie upgraduję na jakiś nowszy, trochę poprawniejszy model planara bo mi pasuje. Widzę że na aukcjach ten obiektyw już łazi pod 450zł czyli ponad 2 razy tyle ile sam dałem Choć w sumie chyba i warto...
    E55-210 też się fajnie sprawdza wycieczkowo, starcza do przybliżeń a 'malutki', stabilizowany i z AFem...
    W sumie jestem całkiem zadowolony z tego zestawu, dobrze że wziąłem FE28/2 zamiast FE55/1.8, był bardziej uniwersalny (choć 55tkę pewnie też z czasem dorwę).

No i zacząłem się też zastanawiać nad zeissem 16-35 ale jak robię nie tylko widoczki to nie wiem czy to dobry wybór i czasem się przyda f2, adapter helikoidalny do voitka 15/4.5, mniejszy gabaryt czy jakieś inne opcje tych 2 obiektywów.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Jak wypada szybkość AF pomiędzy FE28/2 a Kitem 28-70? czy są różnice? Jak FE28/2 radzi sobie w gorszym świetle (rozumiem że lepiej dzięki jasności)?

Domyślnie

Nie wiem jak z porównaniem AFu, nie mam kita 28ka w ciężkich warunkach (iso12800, 1/30s, f2) mi potrafiła nie znaleźć obiektu mniej kontrastowego. Z bardziej kontrastowymi i w lepszych warunkach sobie radziła Natomiast na szybkość i celne 'podążanie' w ciężkich warunkach z A7ką bym raczej nie liczył...

Domyślnie

Lewy nadgarstek mnie boli.

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Lewy nadgarstek mnie boli.
    Łączę się w bólu, też jestem leworęczny

Domyślnie

@wpkx
    Co to za obiektywik? Bardzo fajnie bebła tło...

Domyślnie

Taki sobie, mały, lekki i prosty, choć rozbolał mnie od niego nadgarstek...

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Wygląda na bardzo cięzki.

Pstryk z 100mm f2.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Pstryk z 100mm f2.0
    Fajny pstryk!

Strona 280 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1802302702782792802812822903303807801280 ... OstatniOstatni