Poszukam mojego CD, ale już nie dzisiaj.
Szukaj
Witam
Czy orientujecie się czym różni się A7k od A7? Pojawiły się wersje z literką K i nie wiem co to takiego.
nikon
Z kitem 28-70
Mam kilka pytań do posiadaczy la-ea4:
-czy szybkość af jest na zadawalającym poziomie?
-jak się spisuje w gorszych warunkach oświetleniowych czy jak podłączymy la-ea4 to działa lepiej czy gorzej niż z obiektywem sony e?
-ponoć jak zastosujemy jakikolwiek tc pod bagnet sony a to przestaje działać af (to jest dla mnie bardzo ważne bo miałem drobny plan zakupu sigmy 100-300 z tc)
z góry dzięki za rzetelną odpowiedź.
A i jeszcze jedno czy z la-ea4 tryb af-c sprawdza się lepiej czy tak samo przeciętnie?
czy ktoś może się wypowiedzieć w następującym temacie:
jakie ewentualne spustoszenia w korpusie Sony A7 może spowodować użycie RF-605 w wersji Nikon jako synchronizatora lamp studyjnych?
u mnie nic się nei stało .. ale faktycznie ryzyko jakieś jest
polecam film - jak to zmodyfikować w bezpieczny sposób:
https://www.youtube.com/watch?v=TOxVuBdccAo
a tutaj opis jak ktoś zakładał na żywca, bez modyfikacji:
http://www.dpreview.com/forums/post/54485869
Ostatnio edytowane przez bednario ; 31-07-2015 o 22:50
Miałem dziś chwilę czasu i zmodyfikowałem swoje RF-600Tx (nikon). Cała zabawa polegała na wyjęciu wszystkich pinów poza środkowym (no i masą, którą stanowi metalowa stopka)
Co to daje w praktyce?
Na nikonie mamy 2 stany pracy w wyzwalaczach
- zielona dioda - czyli takie wcisnięcie spustu do połowy - lampy przygotowane do strzału (jesli lampa się uśpiła, to w tym trybie się przebudza)
- czerwona dioda - spust do końca, sam moment wyzwolenia lamp
Po modyfikacji pozbywamy się "zielonego stanu". W niczym to nie przeszkadza i samo wyzwalanie działa identycznie. Problem pojawia się kiedy lampa się uśpi (przejdzie w stan uszczędzania energii), wtedy sa 2 mozliwości rozwiązania sytuacji:
- jesli strzelimy zdjęcie, to błysną lampy które się nie uśpiły - te które poszły spać się obudzą. Drugie wyzwolenie będzie już prawidłowe (wszystko błyśnie)
- możemy nacisnąć spust na nadajniku RF600Tx do połowy - wprowadzamy wtedy manualnie "zielony stan", wszystko się budzi i możemy strzelac zdjęcia
W praktyce - nie widzę problemu z takim działaniem
Skontaktuj się z nami