Close

Strona 327 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2272773173253263273283293373774278271327 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 261 do 3 270 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Tamron zrobił właśnie fajne stabilizowane i uszczelnione 35/1.8 z małą MFD za ok 2500zł. Może być ciekawą pośrednią opcją choć waży z pół kilo (może wersja na A będzie jednak lżejsza bo bez stabilizacji) a i nie wiadomo jak z AFem będzie na LAEA czy adapterami canona.
    Obawiam się, że nowe Tamrony nie będą miały mocowania do Sony A7, bo wczoraj coś takiego gdzieś przeczytałem. Chyba, że przez przejściówkę z Alfy czy Canona.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta

A propos 35 / 1.4: kurczę, strasznie duża wyszła. Ja wiem, że światłosiła, silnik autofocusa itepe, ale nie dało się tego upchnąć w mniej formie? Nie podoba mi się.
    Popatrz na wszystkie nowe, nowoczesne obiektywy: nowe 1,8/50 są wielkości niegdysiejszych 1,0/50! Kiedyś miały po 6 soczewek w 5 grupach, teraz dochodzą do 10. Producenci pewnie doszli do wniosku, że te stare obiektywy przestają się wyrabiać na 50-megowych matrycach, a to wymagało skomplikowania ich konstrukcji.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Super jest!
    Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    @radeko: Bardzo dramatyczna scenka! Podoba mi się.
    Cieszę się że się podoba

Co do 35mm to wersja 2.8 jest dla mnie rewelacyjna. Wraz z aparatem tworzy bardzo mały i zgrabny zestaw, który mieści się w małej torebce. Na pewno z 1.4 już nie brałbym aparatu tak często na spacery po mieście i nie wyobrażam sobie łażenia po mieście z 35/1.4 (aczkolwiek chciałbym to szkiełko).

Przykład foci z rąsi: F2.8 1/15s/ ISO1600

i po co mi 1.4?
    Ostatnio edytowane przez radeko ; 03-09-2015 o 11:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Obawiam się, że nowe Tamrony nie będą miały mocowania do Sony A7, bo wczoraj coś takiego gdzieś przeczytałem. Chyba, że przez przejściówkę z Alfy czy Canona.
    Prezes Sigmy dwukrotnie, w dwóch różnych wywiadach, zapytany, czy Sigma planuje wypuścić niektóre swoje lustrzankowe obiektywy z mocowaniem do bezlusterkowców, odpowiedział wprost, że nie, ponieważ obiektywy do lustrzanek dostosowane są do ustawiania ostrości z AF fazowym (i prawdopodobnie dlatego kiepsko sobie radzą z AF kontrastowym w trybie Live View), a do bezlusterkowców - dostosowane są do AF kontrastowego, ewentualnie tylko ze wspomaganiem fazowym. Ze względu na inny sposób detekcji ostrości także sposób ustawiania ostrości w obiektywie musi być inny (AF kontrastowy wymaga szybszych ruchów, a więc i mniejszych i lżejszych grup soczewek, które są przy tym przemieszczane. Poza tym, przy AF kontrastowym wymagane jest przesuwanie tego zespołu soczewek "poza nieskończoność" i "przed bliską granicę ostrości" - dlatego obiektywów lustrzankowych nie da się w prosty i skuteczny sposób przerobić do bezlusterkowców - ewentualnie skutek będzie taki, jak z lustrzankami ostrzącymi w trybie Live View - AF będzie ślamazarny i niepewny.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

...a niech to będą zupełnie inne obiektywy niż te do lustrzanek - nawet lepiej, bo obiektywy będą przeprojektowane pod bliską odległość matryca-bagnet - jest szansa na mniejszy rozmiar. Sigma podobno mnie ma z tym problemu i zapowiedziała szkła pod bezlusterkowce z matyrycą FF. Moim zdaniem to tylko kwestia czasu - tylko jak długiego?
    Kawałek wywiada z dpreview:

Is it difficult to correct for certain formats like Sony's full-frame Alpha series which have very short flange-back distances? Is that one of the reasons why we're not seeing Sigma lenses for those systems?

No - we want to increase our lineup for mirrorless cameras, but it's just a matter of priorities.

Can you give us an idea of your current priorities?

DSLRs first, particularly Canon and Nikon, since most of our customers use those systems. And after that mirrorless. Sony FE-mount.

A lens like Sony's Zeiss 55mm F1.8 for the FE mount is optically superb but quite small and light. If you were to design 'Art' lenses for that system, would you try to strike a different balance between quality and size, and try to make the lenses smaller?

Yes - that's also one of the segments we're interested in. Another motivation for us to make new lenses is to differentiate between other manufacturers. Sony already has a 55mm F1.8 which is nicely sized and reasonably priced, so why make another? But F1.4 compared to F1.8 is a huge difference, so we'd either make a F1.4, or something different.

Źródło:
    http://www.dpreview.com/articles/864...igma-interview

Gdzieś widziałem że tamron także zapowiedział szkła FE, po tym jak sony "otworzyło" bagnet i AF w swoich bezlusterkowcach.

- - - - kolejny post - - - - - -

A7rII ma AF fazowy.
    a to nie jest tak że wszystkie mają AF fazowy, tylko działa on zawsze w połączeniu z AF kontrastowym (i tak konstrukcja nazwana jest Fast Hybrid AF)?

W A7r2 można chyba korzystać jedynie z fazy i jako jedyna puszka umożliwia użycie tej fazy z LA-EA3.

Domyślnie

Ale też kontrastowy, a, o ile się orientuję, te dwa systemy współpracują ze sobą.
    Wg wspomnianego prezesa Sigmy wymogi konstrukcyjne wobec mechanizmu ustawiania ostrości w obiektywie są inne dla lustrzanek i inne dla bezlusterkowców, i to powoduje, że nie da się w prosty sposób przerobić obiektywu z jednego typu na drugi. Dla mnie to wyjaśnienie ma sens.

Ciekawostką jest dla mnie Samsung NX300, pierwszy Samsung NX z hybrydowym AF kontrastowo-fazowym. Dla użytkownika te systemy nie są w żaden sposób rozdzielone, nie można sobie wybrać trybu pracy, nie wiadomo też, który system zadziałał w danym momencie... Co więcej, Samsung pisał o tym systemie tylko w materiałach reklamowych, i tylko w nich umieszczał zdjęcie z pokazanymi obszarami kadru, w których działa kontrastowy, i w których działa fazowy. W instrukcji obsługi nie ma o tym ani słowa - może zresztą i słusznie, skoro użytkownik i tak nic na to nie poradzi?
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 03-09-2015 o 12:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No nie będą, dlatego napisałem o LAEA i adapterach canona

Raczej wersja A nie będzie lżejsza, bo najprawdopodobniej cała stabilizacja tam jest, tylko zdezaktywowana...
    A teraz w ogóle jest trend do robienia większych i cięższych, ale świetnych optycznie obiektywów (pomijając ewentualne wady produkcyjne). Nowy Canon 35/1.4L jest niewiele mniejszy od FE, za to o ponad 100g cięższy. Te Tamrony też lekkie nie są, 35/1.8 jest prawie 200g cięższy od Nikkora - ale pewnie będzie lepszy optycznie i mechanicznie.
    Nikkor 35 może jest lżejszy ale nie daje chyba aż tyle co tamron? Nie wiem jak chociażby z przejściówką 'elektroniczną'?

Natomiast ważne jeszcze jaki będą miały obrazek te tamrony
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bednario Zobacz posta
    a to nie jest tak że wszystkie mają AF fazowy, tylko działa on zawsze w połączeniu z AF kontrastowym (i tak konstrukcja nazwana jest Fast Hybrid AF)?

W A7r2 można chyba korzystać jedynie z fazy i jako jedyna puszka umożliwia użycie tej fazy z LA-EA3.
    Tak właśnie jest. Oczywiście producenci obiektywów muszą wziąć pod uwagę, że na rynku są starsze puszki z AF hybrydowym, ale przy tym, jak szybko Sony wprowadza kolejne modele korpusów, chyba mogą się skoncentrować na przyszłości

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

ale Wy jesteście mądrzy - ja tylko czytam ale jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy

Strona 327 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2272773173253263273283293373774278271327 ... OstatniOstatni