Close

Strona 276 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1762262662742752762772782863263767761276 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 751 do 2 760 z 19131

Domyślnie

Bebłanko z krótkiego Batisa

Domyślnie

Ładnie to wygląda, jak się stopniowo, płynnie rozostrza.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Ładnie to wygląda, jak się stopniowo, płynnie rozostrza.
    To prawie minimalna odległość ostrzenia, ciekaw jestem, jak będzie przy większej.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Może ja też się dopisze ponieważ przesiadłem się z systemu Nikona na Sony a7. W nikonie używałem puszek DX - przez moje ręce przeszło kilka modeli ale ostatecznie miałem D300 przez ok 6 lat i niedawno dokupiłem D70s z sentymentu do CCD. Dla mnie D300 było wzorem ergonomii i przyjemności fotografowania - chociaż jakościowo pierwsze próby nikona z CMOS moim zdaniem były średnio udane (głównie jeśli chodzi o kolory).
    Jeśli chodzi o obiektywy, to unikam zoomów i zawsze ceniłem sobie bardziej 35/1.8 nawet nad 17-55/2.8. Wielkie i ciężkie lunety to nie moja bajka.
    Do tego mam (i miałem) sporo szkieł manualnych - uwielbiony nikkor 105/2.5, troche Jupiterów na M42 i Samyangi. Niestety ze świetnym SY 84/1.4 musiałem sie rozstać, ponieważ odsetek nietrafionych zdjęć był tak ogromny, że zaczynało mnie to irytować. Z wieloma szkłami rozstałem sie, ponieważ nie porafiłem skorzystać z ich "jasności" ... zwyczajnie nie trafiałem.

Wybór padł na Sony a7 (zastanawiałem sie nad D750), bo rozwiązuje to masę wcześniejszych problemów, głównie z manualami. To co opisze to takie moje luźle przemyślenia- może komuś pomogą w wyborze:

PLUSY:
    - zdecydowanie mniejsze body, mniej rzuca się w oczy, jest "klasyczne"
    - trzyma się to inaczej niż lustrzankę, ale także wygodnie - wszystko co jest potrzebne znajduje się pod którymś z palców - moim zdaniem szacunek na tak małym body
    - obiektyw kitowy 28-70 - zastanawiałęm się czy brać, ale zaskoczył mnie całkiem pozytywnie swoja ostrością - w sumie niewielki , bardzo lekki zoom z DOBRĄ stabilizacją
    - cyfrowy wizjer - WOW!!! - niesamowita rozdzielczość, brak opóźnień w dobrym i średnim świetle, kontrastowy, świetne kolory - jedna z najlepszych rzeczy w tym aparacie
    - możliwość wyświetlenia wspomagaczy do manualnego ostrzenia - focus peaking (rewelacja!), powiększenie ... a nawet bez tego widać płaszczyznę ostrości - obraz w tym miejścy delikatnie się "mieni" - jedym zdaniem - chyba najlepsza puszka do manuali
    - można podpiąć wszystko - niezliczona ilość adapterów do manuali + szansa na sensowny AF w szkłach Canona i Nikona (plotki)
    - przez przejściówkę do bagnetu Sony A robimy z a7 "lustrzankę"
    - możliwość ładowania baterii z microUSB - ja używam tego z powerbankiem. Dobre jest to że na wyjeździe naładujesz aparat "czymkolwiek". Oryginalnej ładowarki nawet nie wyciągam z pudełka.
    - dobra rozdzielczość, fajne ISO (dla mnie 6400 w pełni użyteczne)
    - ciekawy szum - jest stosunkowo widoczy przy 3200 i 6400, ale bardzo łatwo się go usuwa w LR i nie niszczy tak detali - jestem zaskoczony, nie wiem czy to tylko takie wrażenie.
    - dla mnie wystarczająca szybkostrzelność
    - AF bardzo szybki przy dobrym oświetleniu
    - normalna stopka pod lampę
    - elektroniczna pierwsza kurtyna migawki - robie zdecydowanie mniej poruszone zdjęcia niż lustrzanką, ponieważ lustro nie telepie mi puszki przed naświetleniem. Mechanicza migawka, która może coś ruszyć zamyka proces naświetlania.
    - miłe pokrętła, kółka nastawów, itp - wszystko robi dobre wrażenie i jest wygodne
    - rozpoznawanie twarzy - nie sądziłem że to włącze, ale to sensownie działa - mam ustawiony punkt centralny, a jeśli puszka rozpozna twarza, to AF ma na nią priorytet - mądre!

MINUSY:
    - bateria - dramat ... przyzwyczajony jestem raczej do 1500-2000 zdjęć, a nie 300. Dokupiłem 3 dodatkowe akumulatory. Ładowanie także nie jest szybkie.
    - ekranik tylny bezużyteczny w słońcu - da sie przestawić żeby jaśnij świecił, ale w menu - można było jakiś czujnik nasłonecznienie dać jak w komórkach
    - brzydki odgłos migawki .. naprawde mało przyjemny
    - trochę zagmatwane menu - niby funkcje fotograficzne (ISO/A/S) są szybko i prosto dostępne, to jak sie zacznie grzebać to można się za gowę złapać jak tam jest namieszane
    - brak sensownej instrukcji obsługi - poważnie .. ani w pudełku, anie na stronie producenta!!! To co dają to jakiś skrót instrukcji dla ... najmniej doświadczonych
    - JPG z puszki - hmm .. chyba wolę ten z D750 - to co wypluwa a7 nie zawsze mi się podoba (ale jeszcze nie wiem dlaczego). Może trochę bledsze kolory ... może trochę zbyt wyostrzony ... może trochę za mało kontrastowy ... może po sony spodziewałem sie "cuierkowych" kolorów. Może jeszcze nie odkryłem taj całej "strefy twórczej w menu" i puszka ustawiona jest na "STD" - temat na później, bo i tak fotografuję w RAW, ale czasami JPG by się przydał
    - RAW - nie ma wyboru - jest skompresowany stratnie - w praktyce nie jest to problemem ... no ale przydało by się mieć wybór
    - nie rozgryzłem jeszcze WiFi i aplikacji, ale raczej nie wygląda to na intuicyjne
    - AF w słabym światle jest słaby - szuka obiektu .. czasami nie znajduje
    - brak jakiejkolwiek informacji czy działą AF fazowy - zwyczajnie nie ma, a mam wrażenie że nigdy nie działa
    - mówiłem o baterii?
    - szkła - na ten moment ich wybór jest mały jeśli chodzi o bagnet FE. Brakuje mi budżetowych stałek na poziomie nikona: 35/1.8, 50/1.8 w cenie do 1kPLN i 85/1.8 w cenie do 2kPLN. Bardzo brakuje mi szerokiego szkła, ale ten problem rozwiąże Samyang 14mm - szkoda że jest taki duży i cięzki. Jedyny fajny tani obiektyw w systemie to 28/2.0.

Na koniec:
    Sony A7 + Nikkor 105/2.5 to wspaniałe połączenie
    Wcześniej wspomniane autoISO 1/60 - trzeba ustawić tryb M i to rozwiązuje problem - moim zdaniem wygodniejsze niż ustawianie innej wartości menu.
    Bardzo liczę na Sigmę z serią ART i Tamrona - mam nadzieję, że zaczna produkcję szkieł do FE

Domyślnie

Instrukcja powinna być na płycie, można też wejść na stronę Sony i sobie np. wydrukować. Na początku też mnie irytował brak "książeczki", ale teraz uważam to za lepsze rozwiązanie.
    Plusy i minusy ładnie wypunktowane. Brak budżetowych szkieł boli, ale Sony wyraźnie kieruje ten system w stronę ludzi zamożnych.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

hmm .. nie mam CD-ROMu, a ze strony udało mi się ściągnać jedynie to co jest w książeczce - czyli "jeśli chcesz zrobić zdjęcie to naciśnij przycisk 1."

Domyślnie

Trzeba wejść w przewodnik, wersja do druku. Nie dam linka, bo na telefonie siedzę

EDIT: hmm... jestem prawie pewien, że była wersja do druku, ale teraz jej nie widzę
    Ostatnio edytowane przez Michel71 ; 30-07-2015 o 21:15

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

znalazłem przewodnik - ale w wersji PL jest tylko jako strona HTML
    Wersja do druku jest tylko po angielsku

Pełna lista:
    http://www.sony.pl/support/pl/conten...an/ILCE-7/list

gdybyś miał wersję do druku PL, to bym bardzo prosił - wrzucę sobie na kindle na wakacyjne wypady.

Domyślnie

Niestety nie pobierałem, korzystałem z przewodnika ad hoc...
    Zresztą mogło mi się pomylić z A7II - tam jest wersja do druku.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Jeszcze sprawdziłem pudełko - nawet nie mam CD.
    No nic - zadowole się wersją EN.

Czyli mój "minus" jest jednak słuszny

Strona 276 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1762262662742752762772782863263767761276 ... OstatniOstatni