Close

Strona 28 z 73 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 725

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Docenisz, jak będziesz za czas jakiś potrzebować archiwalnych zdjęć z taką obróbką, jaką wprowadziłeś, a w międzyczasie szlag trafi bazę LR (awaria dysku, systemu, lub którekolwiek z innych problemów, które wpłyną na integralność/czytelność bazy). Zapis informacji o obróbce obok RAWa (a jeszcze lepiej w środku), jest IMHO o wiele bardziej sensowny niż jakieś tam posrane bazy danych.
    LR może zapisywać edycje w pliku xmp dla każdego rawa - a więc tak jak chcesz.
    Rawy z edycją możesz wtedy oglądać z poziomu Bridge czy PS.
    LR nie musi absolutnie ingerować w lokalizacje pilików raw na dysku. Możesz mieć taką organizację jak chcesz - pliki w dowolnych miejscach.

Reasumując. Po padzie biblioteki LR prawie nic nie tracisz jeśli zapisujesz xmp - prawie, bo nie są zapisywane edycje w "virtual copy".
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

A propos tej promocji.. i przejścia na PRO za niecałe 70 euro. Jeśli ktoś z Was miał kiedyś numer seryjny do C1, który był dodawany do kart SanDiska to Wam także przysługuje upgrade do 8 pro za te niecałe 70 euro Ja zobaczyłem to przypadkiem gdy zalogowałem się na konto PhaseOne.

Domyślnie

W sprawie bezinwazyjności obróbki - oczywiście że nei przeszkadza, po prostu zauważam podobieństwa pomiędzy programami. Bezinwazyjna obróbka jest dla mnei błogosławieństwem dzięki któremu mogę teraz spokojnie zastanawiać się nad przesiadką na inny ekosystem - bo mam się w ogóle z czym przesiadać (tzn. z czystymi RAWami).

W bolesnej kwestii śmiecenia po dyskach - jeśli mam stworzoną przez siebie strukturę folderów ze zdjęciami, odpowiednio pozagnieżdżaną, i jeśli kiedyś otworzę sobie pojedynczo zdjęcie w C1, to program we wszystkich folderach w których siedzą te pojedynczo otwierane zdjęcia poutwarza mi całą masę swoich folderów - uznaję takie właśnie działanie za śmiecenie po dyskach. Jak na razie rozumiem, że da się tego uniknąć po prostu pracując na Catalogu i unikając otwierania zdjęć inaczej, niż z niego.

Co do mitycznej możliwości padów i odzyskiwania... Moim zdaniem wszystko może paść, więc mówienie, że po padzie LRa jest gorzej, niż po padzie C1 jest mocno mylące. Oczywiście można nei lubić jednego programu bardziej niż innego (ktoś tu nawet mówił, ze patrzy na LRa z odrazą), ale to nei jest powód, by szerzyć mity. LR ma również mechanizmy do częściowej archiwizacji na potrzeby pojedynczych klientów typu export Catalog czy sidecary xml, też wystarczy jak mowi Stig przerzucić to do osobnego backupu i 'się ma na lata'. Kwestią indywidualną jest co kto woli, ale nie mówmy, że po padzie LRa jest dramat, a po padzie C1 (który, przypomnę też ma swoją bazę danych w Catalog, identycznie jak LR) jest bajka i w ogóle różowo. Już abstrahując od tego, że nader intensywnie używając LRa od wersji 1 nie zaliczyłem do tej pory ani jednego padu Cataloga.

@Cichy70 - dzięki serdeczne za linka do tego artykułu o korekcji wad obiektywu. Jakoś nei mogłem odnaleźć tej ważnej dla mnie informacji na ich stronach, a tak się składa, że mam obiektyw, który poza wszystkimi swoimi zaletami ma pokaźną wadę w postaci właśnie podłużnej CA. Ważne dla mnie jest, czy C1-8 ją usuwa - piszą niestety, że nie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    A propos tej promocji.. i przejścia na PRO za niecałe 70 euro. Jeśli ktoś z Was miał kiedyś numer seryjny do C1, który był dodawany do kart SanDiska to
    Wam także przysługuje upgrade do 8 pro za te niecałe 70 euro Ja zobaczyłem to przypadkiem gdy zalogowałem się na konto PhaseOne.

W ubiegłym roku przechodziłem na 7 właśnie z tej licencji dodawanej do kart CF, co kosztowało z podatkiem 125 E.Aktualizację do 8 miałem darmową bo zmieściłem się
    w promocyjnym terminie zakupu poprzedniej wersji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    W sprawie bezinwazyjności obróbki - oczywiście że nei przeszkadza, po prostu zauważam podobieństwa pomiędzy programami. Bezinwazyjna obróbka jest dla mnei błogosławieństwem dzięki któremu mogę teraz spokojnie zastanawiać się nad przesiadką na inny ekosystem - bo mam się w ogóle z czym przesiadać (tzn. z czystymi RAWami).
    Ale tak jest w przypadku każdego programu – nie spotkałem jeszcze softu (ani nie słyszałem o takowym), który zapisywałby korektę RAWa tak, żeby później (otwarty w innym sofcie) był one zmieniony w sposób uniemożliwiający reset do ustawień z chwili wykonania zdjęcia. Każdy program ma własny system zapisu ustawień i zapisuje je w dowolny sposób – ale żaden nie jest „inwazyjny” dla samego RAWa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    A propos tej promocji.. i przejścia na PRO za niecałe 70 euro. Jeśli ktoś z Was miał kiedyś numer seryjny do C1, który był dodawany do kart SanDiska to Wam także przysługuje upgrade do 8 pro za te niecałe 70 euro Ja zobaczyłem to przypadkiem gdy zalogowałem się na konto PhaseOne.
    Promocja jest szersza, wg wskazań mojego konta - darmowa wersja c1 ver 6, również otrzymałem update za 69 euro (z Vat 85 euro).
    Miły zbieg okoliczności, bo po 3 tygodniach zabawy z trialem i tak miałem kupować pełną wersję
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Chłopaki wielkie dzięki za magicznego linka, miałem już kupować CP1 za 230 euro a tu prosze jaka niespodzianka, kluczyk dostałem , kupiłem upgrade do 8 i zapłaciłem 83 euro , wow !! właśnie już ściągam 8 . Czekałem na Lightrooma 6 ale po tym jak zobaczyłem co nowego czyli jak dla mnie niewiele, nie czekałem już dłużej. Próbowałem się jeszcze oszukiwać i walczyłem z kolorami w Lightroomie, tylko po co jak w CP1 mam je odrazu takie jak lubię. Jeszcze raz dziękuję pozdrawiam i dołączam do klubu szczęsliwych użytkowników CP1 Może założymy osobny wątek gdzie będziemy zamieszczać różne porady , linki etc..
    Rób najlepiej jak tylko potrafisz , jakieś tam body i kilka szkiełek..
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

o C1 w sumie niewiele rzeczy w sieci, przynajmniej w porównaniu z LR i PS więc watek porad, presetów, itd wcale nie jest taki zły.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Właśnie za to uwielbiam captura że nie muszę stosować żadnych pseudoulepszaczy w postaci presetów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    o C1 w sumie niewiele rzeczy w sieci, przynajmniej w porównaniu z LR i PS więc watek porad, presetów, itd wcale nie jest taki zły.
    Tutki na stronie PhaseOne wystarczają – jeśli ktoś miałby problem z zastosowaniem narzędzi C1.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 28 z 73 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów