Jak chcesz się pobawić i popróbować różnych presetów, to otwórz zakładkę Styles & Presets.Masz tam chyba kilkadziesiąt wbudowanych persetów, a oprócz tego możesz poszukać
w sieci jeszcze wiele innych, lub zapisać swój własny.
Szukaj
Jak chcesz się pobawić i popróbować różnych presetów, to otwórz zakładkę Styles & Presets.Masz tam chyba kilkadziesiąt wbudowanych persetów, a oprócz tego możesz poszukać
w sieci jeszcze wiele innych, lub zapisać swój własny.
A jak jest z pracą na dwóch monitorach oraz z ustawieniami przestrzeni barwnej w C1. Zainstalowałem wersję próbną i mam z tym kłopot, tj. całość mam zawsze na jednym monitorze i nie mogę znaleźć ustawień koloru takich jak w PS-e lub NX2.
Pozdrawiam Tadeusz.
FB
Pozwólcie, że zadam kilka pytań dotyczących C1Pro, jako kompletny świeżak (ostatnio miałem z tym programem do czynienia gdzieś na etapie wersji 5, więc od tego czasu minęła epoka). Ja jestem ten od Lightrooma, i choć ten program ma dla mnie mało tajemnic i uznaję go świetny do moich celów - to cała otoczka, wszystkie ruchy dotyczące tego softu zaczynają mnie nużyć i irytować.
LRa wykorzystuję w zasadzie tylko w dwóch celach: katalogowania (w tym GPS) i obróbki, czyli używam paneli Library, Develop i Maps. Cała reszta paneli mnie w zasadzie nie obchodzi, nie używam (lub bardzo sporadycznie) paneli do tworzenia internetowych galerii, fotoksiązki robię czym innym, drukuję z czego innego - więć w zasadzie interesuje mnie w C1Pro tylko tyle: katalogowanie i obróbka.
Słowem szukam powoli przesiadki, i w związku z tym mam serię krótkich pytań.
1. C1 działa niedestrukcyjnie? To znaczy nei nadpisuje RAWów?
2. Filozofia obróbki jest podobna do innych rawerów: obrabiasz jedną klatkę, a potem możesz zaaplikować skrótem klawiszowym całą obróbkę lub tylko wybrane elementy do innych zdjęć, czy tak?
3. Co z katalogowaniem? Można ogarnąć 80 tysięcy zdjęć, nadać im jakoś tagi, a potem mmożna przeszukać cały zbiór według jakich kryteriów? Na przykłąd według danych z Exifa i tagów?
4. Gdzie C1Pro trzyma wszystkie potrzebne informacje (obróbka + tagi)?
5. Czy jest coś takiego jak historia, snapshoty, wirtualne kopie?
6. Łatwo da się pracować na dwóch ekranach?
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
https://www.youtube.com/watch?v=_Oq2...dGTo8geugS2YQK
https://www.youtube.com/watch?v=G2hQ...dGTo8geugS2YQK
oraz cała lista tutków od producenta:
https://www.youtube.com/user/PhaseOneDK
Dzięki, jesteś naprawdę pomocny, doceniam twój wkład pracy. Zamiast podawać linki mogłeś po prostu napisać: cała masa tutków w internecie. Albo jeszcze łatwiej: poszukaj sobie na sieci. Uwielbiam takie intelektualne wyżyny, jestem pod wrażeniem. Dzięki.
------------------------------------------------------------------
A do wszystkich szukających odpowiedzi, znalazłem w tzw. międzyczasie poradnik jak się przesiąść z LRa na C1Pro. Podobno nie jest to najtrudniejsze, choć oczywiście rodzi niejakie problemy - na szczęście są do tego podpowiedzi w samym C1Pro - dołączam odpowiedni obrazek (z wersji 7, ale mam nadzieję, że w wersji 8 jeśli nie będzie lepiej, to przynajmniej nei będzie gorzej):
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Przy czym, jeśli można podarujcie mi uwagi o wyższości jednych kolorów nad drugimi, z kolorami jakoś sobie radzę we wszystkim. Chciałbym natomiast wiedzieć czy czegoś wam po przesiadce brakuje (i ewentualnie czego), co było lepiej zorganizowane tam, a co jest gorzej po migracji, i w ogóle o ogólne wrażenia.
Dla przykładu - czy podobnie łatwo filtruje się kolekcję zdjęć, łącząc warunki (AND/OR)? Czy np. można łatwo pokazać wszystkie kwadratowe zdjęcia z poprzedniego lata, zrobione fishem, ale tylko czarnobiałe? Bywa że często szukam jakiegoś konkretnego obrazka i mnie takie rzeczy bardzo się przydają.
pozdrawiam bombelkowo
Tak w skrocie osobiste odczucia. Uzywam LR w okolo 90% wypadkow, reszta to C1 i Dx0, wiec sila rzeczy gorzej znam C1 niz LR. LP jest dla mnie o wiele bardziej ergonomiczny i logiczny. Pozwalal uzywac rozmaite dodatki (NiK, Dx0), ale werja 8 C1 juz tez pozwala to robic poprzez przejscia przez PS. Wole latwosc wyostrania w LR a takze sposob kopiowania parametrow z jendego zdjecia na inne (sync). Nie bedac fanem katalogowaniaprzez LR (najpierw import, potem dopiero obrobka), wolalem C1 pracujaco bezposredio bez potrzeby importu. Ale, C1 tworzy w repertuarze pracy wlasne pliki, co mnie osobiscie nie odpowiada.
Docenisz, jak będziesz za czas jakiś potrzebować archiwalnych zdjęć z taką obróbką, jaką wprowadziłeś, a w międzyczasie szlag trafi bazę LR (awaria dysku, systemu, lub którekolwiek z innych problemów, które wpłyną na integralność/czytelność bazy). Zapis informacji o obróbce obok RAWa (a jeszcze lepiej w środku), jest IMHO o wiele bardziej sensowny niż jakieś tam posrane bazy danych.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Dzięki Pawle! Na Krakusa widzę zawsze moża liczyć!![]()
No właśnie nie umiem tego rozkminić do końca (a te wszystkie durnawe widoeporadniki na YT nic o tym nie mówią)...
W LRze każde, nawet najdrobniejsze zdjęcie musi być w tzw. Catalogu, innej drogi obróbki po prostu nie ma. Czytam, że C1Pro ma też Catalog (to rozumiem), ale można też pracować na pojedynczych zdjęciach - stąd było moje pytanie: gdzie program wtedy trzyma informacje o obróbce i tagach. Widzę takie możliwości: albo tworzy sobie jakieś własne Catalogs (nawet do jednego obrazka) i śmieci po dyskach, albo po zamknięciu RAWa traci się te informacje, albo nadpisuje RAWa, żeby ich nie zgubić. Czy tzw. Sesje, to jest właśnei praca na pojedynczym otworzonym pliku? W takim razie czym to się różni od każdorazowego tworzenia Catalogs poza tym, że robi się cała masa duplikatów i śmieci na dyskach?
Może ktoś bardziej biegły niż siedemczwartych mi odpowie... No i proszę jeszcze jakieś wrażenia z działań po przesiadce z całego ekosystemu Adobe na C1Pro - jak się zachowywać, czego unikać i na co zwracać uwagę. Dzięki z góry!
Dodane
Czyli co, C1Pro jednak nadpisuje RAWy? A co w sytuacji, że z jednego RAWa chcę 3 bardzo rożne pliki:
1. kwadrat
2. sepię
3. słitaśne poziome?
Co wtedy? Będę miał trzy RAWy, trzy sidecary do jednego RAWa, czy trzy wpisy w Catalog (sprawę z Catalog rozumiem). Pytam poważnie.
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 24-04-2015 o 13:36
pozdrawiam bombelkowo
Skontaktuj się z nami