Szukaj
Nie. Patrz wyżej.
Tworzysz w programie odpowiednie warianty obróbki. Plik zostaje oczywiście jeden, ale na koniec możesz zdecydować, czy wygenerować plik końcowy z aktualnego wariantu, czy ze wszystkich.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Dla mnie te wszystkie wirtualne twory są nie do ogarnięcia. Od zawsze muszę mieć zdjęcia w postaci konkretnych plików, w fizycznych katalogach, które wiem gdzie leżą, i które zawsze bez problemu, zastanawiania się, poszukiwania, mogę zarchiwizować na nośnikach, z których później będę miał zawsze bezproblemowy dostęp. Ta cała baza LR byłaby ok, gdyby fotograf nigdy nie zmieniał komputera, systemu operacyjnego, gdyby dyski nie padały, nie trzeba było robić backupu na innych nośnikach, które nie są katalogowane w tej bazie, etc. W realnym świecie, to niestety nieprzemyślane rozwiązanie.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Marcin, przeciez ja jestem amator i nie mialem jak dotychczas takiej sytuacji, abym musial odnalezc zdjecie z wykonana juz obrobka, bo innaczej moze mi sie "cos przytrafic"Osobiscie najmilej wspominam prace na NEF-ach w CNX: wszystko w jednym pliku!
Dla porzadku dodam, ze wszystkie moje pliki sa katalogowane moimi zwinnymi lapkami (czyataj: manualnie) i w ten sam sposob archiwizowane. Struktura katalogowania i sposob archiwacji jest "Made in Pawel"![]()
Pompon,
Dla mnie jako usera najważniejsza przewaga C1 nad LR to właśnie kolory.
Druga mniej ważna ale chyba pomijalna więc nie wiem czy warto o niej pisac , to łatwość pracy pędzlami.
A cała reszta w LR jest po prostu lepsza.
Uwagi Stiga są absolutnie słuszne , choć problemy przez niego sygnalizowane mogą być rozwiązywane poprzez staranność kopii bezpieczeństawa.
Ja jestem fanem kolorów C1. Choć jako user obydwu (C1 i LR) zauważyłem z czasem łatwość panowania nad kolorem w LR , ale to nie jest wciąż to samo.
Dla mnie ideałem bylby LR z efektami wywoływania C1.
Z tego co napisałeś i znając twoją ogromną wiedzę o LR nie wiem czy w C1 znajdziesz coś ciekawego dla siebie..
Mam też prywatę. Jako użytkownik w 90 procentach LR i wielki fan C1 za kolory będę śledził twoje komentarze na temat C1.
W LR szalenie mi pomogłeś wyjaśniając wiele moich dylemacików i problemików. Być może podobnie będzie z C1.
Stig - piękne dzięki!!! W końcu jeden, który rozumie, o co się człowiek pyta, a nei odsyła do video, gdzie się tłumaczy jakieś bzdety.
Powiedz mi jeszcze - mam nadzieję, że jak stworzę te swoje trzy warianty (powiedzmy kwadrat, sepia i sweet, a może i więcej, co mi się czasem zdarza) - to program umożliwia mi pokazanie tego na pasku miniaturek? Coś jak virtualne kopie w LR, gdzie te warianty są oczyście pochodną jednego zdjęcia, ale program traktuje je jako osobne byty: mają swoją historię, mogę je pokazywać w różnych zbiorach (osobno sepie, osobno sweety, idąc za moim przykładem), pokazują się w filtrowaniu - jak chcę, zeby pokazać mi wszystkie kwadraty, to program taki warinat uwzględnia i go pokazuje, itd.
Byłoby miło, bo ja z takich virtualnych kopii/wariantów korzystam intensywnie...
Zoom - dzięki za ciepłe słowa; martwisz mnie jednak swoją wypowiedzią, już byłem zainteresowany C1 jako alternmatywą dla całego systemu Adobiego. Na razie szukam, bez pośpiechu, ale z większą uwaga niż jeszcze rok temu.
Ja z kolei jestem zwolennikiem kolorów z LRa, nei mam z tym cienia problemu i ja takie po prostu lubię (co wcale nie znaczy, że czasem się nad tym nie nasuwam). Niestety liczyłem na to, że C1 okaże się tak świetnie łatwym i prostym programem, a jednocześnie tak potężnym. No i taka uwaga na koniec - od wersji LR1 nie zaliczyłem ani jednej wpadki z Catalogiem nigdy nic się nie posypało nic nie zgubiło, i nic nie uciekło - choć oczywiście zawsze może się coś przydarzyć, i nie tylko z LRem, ale ze wszystkim innym - więć i tutaj ta przewaga C1 nad LRem wydaje mi się mało zauważalna.
PS
A propos prywaty Zooma: jak coś będę wiedział (co nie nastąpi szybko) - pewnie i wygłoszę jakiś komentarz. Spoko!![]()
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 24-04-2015 o 14:39
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Ale nie przejmuj się, sieć jest pełna takich.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Oczywiście. Przykład:
Jak widać – jest widoczny obrobiony oryginał i dwa, dodatkowe warianty, w których zmieniłem balans. Pod nimi jest rameczka z nazwą pliku, a numerki dodatkowo, dobrze chyba uzmysławiają, o co kaman.
www.SALDAT.pl
takich jak TY??? to prawda nie brakuje.
Grzecznie Ci podesłałem pomoc, na którą mogę czasowo sobie pozwolić, bo zwyczajnie jestem zajęty a TY masz żale, że Ci nie napisałem jak krowie na rowie co i gdzie kliknąć, bo najwyraźniej inaczej nie jesteś w stanie zrozumieć.
Przykro, że wywołujesz takie napięcia i potem sarkastycznie sobie ze mnie ironizujesz...