Close

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 145

Wątek: Nikon d90

Domyślnie

Tydzień temu był to straszny offtop. Przedwczoraj potworny. A na dzień dzisiejszy: powiedzmy, że trochę zboczyliście Panowie z tematu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    ...........Jeszcze raz -- jak coś idealnie leży w dłoni i robi wrażenie, to nie jest równoznaczne ze stwierdzeniem, że leży w dłoni powiedzmy ok. Idealnie, to idealnie -- najwyższy stopień dobrze. Powiedzmy ok oznacza średnio, nawet/całkiem nieźle, nie najgorzej itd. Ale na pewno nie idealnie..............
    Ja, jako osoba postronna w dyskusji na temat ERGONOMII obu puch, odczytuję oba cytaty następująco :
    (kiedyś na początku, przed zakupem puchy) ==> tu pierwszy cytat ==> miał człowiek takie wrażenia jakie opisał ; (po jakimś czasie użytkowania d5100 ) ==> tu drugi cytat ==> wrażenia w temacie obu puch uległy korekcie ......

Przecież modyfikacja poglądu w danej sprawie (po określonym czasie, na skutek dokładniejszych testów, organoleptycznych doświadczeń , ect) to nic nadzwyczajnego. Każdy człowiek ma do tego prawo ** i wszyscy to przerabiamy na co dzień ........

**z jednym zastrzeżeniem : oba przytoczone cytaty nie zostały napisane przez autora w tym samym dniu ;
    bo jeżeli tak, to świadczyć mogą o sporej niestabilności emocjonalnej danego osobnika

Prościej już nie umiem wyjaśnić swojego stanowiska w tej sprawie.

EOT
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 24-03-2015 o 14:55

Domyślnie

Wszystko się zgadza tyle, że stosunkowo niedawno kolega Andrzej miał przypływ gotówki i rozważał wymianę D5100 na D7100. Wtedy większe gripy, guziczki itd znowu zaczęły mu się podobać (cytowałem to kilka stron wcześniej). Potem temat zarzucił i D5100 na powrót stał się królem "ergonomii"
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 24-03-2015 o 14:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Ja, jako osoba postronna w dyskusji na temat ERGONOMII obu puch, odczytuję oba cytaty następująco :
    (kiedyś na początku, przed zakupem puchy) ==> tu pierwszy cytat ==> miał człowiek takie wrażenia jakie opisał ; (po jakimś czasie użytkowania d5100 ) ==> tu drugi cytat ==> wrażenia w temacie obu puch uległy korekcie ......

Przecież modyfikacja poglądu w danej sprawie (po określonym czasie, na skutek dokładniejszych testów, organoleptycznych doświadczeń , ect) to nic nadzwyczajnego. Każdy człowiek ma do tego prawo ** i wszyscy to przerabiamy na co dzień ........
    No tak, po określonym czasie, na skutek nieorganoleptycznych doświadczeń (ponieważ wygrała matryca - jest w końcu najważniejsza - w d5100) D90 zaczął się gorzej trzymać?

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Hmm... jestem świeżo po przetestowaniu w FJ... D7100 i D610. D7100 zrobił na mnie spore wrażenie ale D610... hmm... jeszcze większe...
    To dlatego, że jeśli chodzi o ergonomię
    D7100 czy D610 nie porównywałbym z D90 bo to różne światy.
    Szkoda, że zbanowali tego kolesia - D5100_taliba, nie pamiętam jaki miał nick, ale z pewnością większość go pamięta dla niego też najważniejsza była matryca, jednak tylko ta co była akurat w D5100 nowsze były już przeładowane pixelami.

Pamiętajcie! To nawet powinno być przyklejone gdzieś, nowe motto na forum:
    Dla dziecka może być ergonomiczny D3100, dla kobiety D90 a dla Pudziana... D4s. Odwrotnie raczej to się nie sprawdzi... co ty i kilku innych forsuje.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 24-03-2015 o 16:14
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Szczerze mówiąc nie sądziłem, że spotkam tu tylu prawdziwych ekspertów od ergonomii. Chyba faktycznie będzie trzeba w wolnej chwili przytoczyć kilka definicji i jak krowie na rowie przedstawić co znaczy słowo ergonomia. Na razie widzę tylko zbiorowe wycieczki pod swoim adresem i sporo pukających się w czoło. A wystarczy chwilkę się zatrzymać w tym zbiorowym ujadaniu i... pomyśleć.

BTW co do moich odczuć, które kształtują się wraz z upływem czasu to Archi dość dobrze to przedstawił...

Dobrej nocy
    Nikon

Domyślnie

Proszę bardzo: http://ergonomia.ioz.pwr.wroc.pl/kla...-definicje.php
    Wszystkie definicje ergonomii. Funkcja Ctr+F (szukaj) nie ma ani "ciężar" ani " masa".
    Ludzie, jak ktoś będzie chciał wybrać pomiędzy D5100 a D90 zostanie najmądrzejszym człowiekiem na świecie, bo przegrzebie cały internet. Taka nauka przez zabawę( albo kłótnię) -dobry sposób

Domyślnie

Witam ponownie
    w odpowiedzi na pytania niektórych zainteresowanych...
    wybrałem tak jak podpowiadał archibald6803,
    d5100 + sigma 17-50+2,8 ex dc os,
    dodatkowo chcę dokupić lampę sb-700,
    znalazłem nowego d90 ale cena jak za starą puchę jest przesadnie za wysoka,

Domyślnie

Bardzo dobry wybór, jedyny słuszny, gdy w grę wchodzi tylko nowy sprzęt.

Udanego użytkowania.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kali_69 Zobacz posta
    Proszę bardzo: http://ergonomia.ioz.pwr.wroc.pl/kla...-definicje.php
    Wszystkie definicje ergonomii. Funkcja Ctr+F (szukaj) nie ma ani "ciężar" ani " masa".
    Nie ma też w nich mowy o... "dodatkowych guziczkach", które niektórzy nazywają "ergonomią"...
    Dalej nie chce mi się rozpisywać bo i tak nie ma to sensu...

Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    [...] wybrałem tak jak podpowiadał archibald6803,
    d5100 + sigma 17-50+2,8 ex dc os,
    dodatkowo chcę dokupić lampę sb-700
    Wybór MZ ok.

Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    [...] znalazłem nowego d90 ale cena jak za starą puchę jest przesadnie za wysoka,
    Niestety ale niektórzy z cenami za D90 przesadzają.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 29-03-2015 o 21:25
    Nikon

Domyślnie

Dlatego uznajmy, że "ergonomia" jest pojęciem względnym i w tym przypadku jedynie mierzalna poprzez "macanie" Do tego chyba też wszyscy zmierzali, żeby pytający sprawdził co mu w łapie leży i co się przyda a co jest zbędnym bajerem.
    Bo na przykład wiele osób pisze o śrubokręcie, ale niech ktoś poda przykłady obiektywów AF porównywalnych jakościowo i cenowo z AF-S(HMC czy jak to zwał). Może np. Tokina 12-24 kontra Sigma 10-20 ( chyba dobrze piszę, że Tokina na śrubokręt ? ) Ale podobno aberracja ogromna i się nie opłaca... sam nie wiem.

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów