Tydzień temu był to straszny offtop. Przedwczoraj potworny. A na dzień dzisiejszy: powiedzmy, że trochę zboczyliście Panowie z tematu.
Szukaj
Tydzień temu był to straszny offtop. Przedwczoraj potworny. A na dzień dzisiejszy: powiedzmy, że trochę zboczyliście Panowie z tematu.
Ja, jako osoba postronna w dyskusji na temat ERGONOMII obu puch, odczytuję oba cytaty następująco :
(kiedyś na początku, przed zakupem puchy) ==> tu pierwszy cytat ==> miał człowiek takie wrażenia jakie opisał ; (po jakimś czasie użytkowania d5100 ) ==> tu drugi cytat ==> wrażenia w temacie obu puch uległy korekcie ......
Przecież modyfikacja poglądu w danej sprawie (po określonym czasie, na skutek dokładniejszych testów, organoleptycznych doświadczeń , ect) to nic nadzwyczajnego. Każdy człowiek ma do tego prawo ** i wszyscy to przerabiamy na co dzień ........
**z jednym zastrzeżeniem : oba przytoczone cytaty nie zostały napisane przez autora w tym samym dniu ;
bo jeżeli tak, to świadczyć mogą o sporej niestabilności emocjonalnej danego osobnika
Prościej już nie umiem wyjaśnićswojego stanowiska w tej sprawie.
EOT
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 24-03-2015 o 14:55
Wszystko się zgadza tyle, że stosunkowo niedawno kolega Andrzej miał przypływ gotówki i rozważał wymianę D5100 na D7100. Wtedy większe gripy, guziczki itd znowu zaczęły mu się podobać (cytowałem to kilka stron wcześniej). Potem temat zarzucił i D5100 na powrót stał się królem "ergonomii"![]()
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 24-03-2015 o 14:53
No tak, po określonym czasie, na skutek nieorganoleptycznych doświadczeń (ponieważ wygrała matryca - jest w końcu najważniejsza - w d5100) D90 zaczął się gorzej trzymać?
To dlatego, że jeśli chodzi o ergonomię
Szkoda, że zbanowali tego kolesia - D5100_taliba, nie pamiętam jaki miał nick, ale z pewnością większość go pamiętadla niego też najważniejsza była matryca, jednak tylko ta co była akurat w D5100
nowsze były już przeładowane pixelami.
Pamiętajcie! To nawet powinno być przyklejone gdzieś, nowe motto na forum:
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 24-03-2015 o 16:14
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Szczerze mówiąc nie sądziłem, że spotkam tu tylu prawdziwych ekspertów od ergonomii. Chyba faktycznie będzie trzeba w wolnej chwili przytoczyć kilka definicji i jak krowie na rowie przedstawić co znaczy słowo ergonomia. Na razie widzę tylko zbiorowe wycieczki pod swoim adresem i sporo pukających się w czoło. A wystarczy chwilkę się zatrzymać w tym zbiorowym ujadaniu i... pomyśleć.
BTW co do moich odczuć, które kształtują się wraz z upływem czasu to Archi dość dobrze to przedstawił...
Dobrej nocy![]()
Nikon
Proszę bardzo: http://ergonomia.ioz.pwr.wroc.pl/kla...-definicje.php
Wszystkie definicje ergonomii. Funkcja Ctr+F (szukaj) nie ma ani "ciężar" ani " masa".
Ludzie, jak ktoś będzie chciał wybrać pomiędzy D5100 a D90 zostanie najmądrzejszym człowiekiem na świecie, bo przegrzebie cały internet. Taka nauka przez zabawę( albo kłótnię) -dobry sposób![]()
Witam ponownie
w odpowiedzi na pytania niektórych zainteresowanych...
wybrałem tak jak podpowiadał archibald6803,
d5100 + sigma 17-50+2,8 ex dc os,
dodatkowo chcę dokupić lampę sb-700,
znalazłem nowego d90 ale cena jak za starą puchę jest przesadnie za wysoka,
Bardzo dobry wybór, jedyny słuszny, gdy w grę wchodzi tylko nowy sprzęt.
Udanego użytkowania.
Nie ma też w nich mowy o... "dodatkowych guziczkach", które niektórzy nazywają "ergonomią"...
Dalej nie chce mi się rozpisywać bo i tak nie ma to sensu...
Wybór MZ ok.
Niestety ale niektórzy z cenami za D90 przesadzają.
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 29-03-2015 o 21:25
Nikon
Dlatego uznajmy, że "ergonomia" jest pojęciem względnym i w tym przypadku jedynie mierzalna poprzez "macanie"Do tego chyba też wszyscy zmierzali, żeby pytający sprawdził co mu w łapie leży i co się przyda a co jest zbędnym bajerem.
Bo na przykład wiele osób pisze o śrubokręcie, ale niech ktoś poda przykłady obiektywów AF porównywalnych jakościowo i cenowo z AF-S(HMC czy jak to zwał). Może np. Tokina 12-24 kontra Sigma 10-20 ( chyba dobrze piszę, że Tokina na śrubokręt ? ) Ale podobno aberracja ogromna i się nie opłaca... sam nie wiem.
Skontaktuj się z nami