Close

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 145

Wątek: Nikon d90

Domyślnie

Jak względnym?
    Czy słowo "optymalizacja " występujące w dwóch najbardziej aktualnych definicjach jest względne ?

Która droga do domu jest najbardziej ergonomiczna - optymalna? Na wprost, 1km lekko z górki , czy 10km dookoła , raz po raz z dołu do góry i z góry na dół ?

Który aparat jest bardziej ergonomiczny w obsłudze , dla którego czynności niezbędne do wykonania zdjęcia zoptymalizowano do naciśnięcia spustu migawki, czy ten w którym trzeba włożyć kasetę z filmem, przesunąć film i wykonać kilka innych czynności ?
    Słowo klucz w tej definicji to : optymalizacja.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

łał bez urazy ale chyba na tym forum macie jakieś kompleksy,
    zadałem proste pytanie czy d90 czy coś innego(prosiłem o dokładne namiary),
    a Wy od 30 stron piszecie mi o jakiejś "optymalizacji i ergonometriach",
    to jest jakaś paranoja jak dla mnie,
    Wasze opinie na prawdę robią się nudne dla laika takiego jak ja,
    ja jestem początkującym amatorem więc chyba Wasze kłótnie przenieście na inny dział ,
    bez urazy
    pzdr
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    łał bez urazy ale chyba na tym forum macie jakieś kompleksy,
    zadałem proste pytanie czy d90 czy coś innego(prosiłem o dokładne namiary),
    a Wy od 30 stron piszecie mi o jakiejś "optymalizacji i ergonometriach",
    to jest jakaś paranoja jak dla mnie,
    ja jestem początkującym amatorem więc chyba Wasze kłótnie przenieście na inny dział ,
    bez urazy
    pzdr
    Jarek
    Kup po prostu tani teraz d5100 i 18-105.
    Te opisywane wyzej - głupoty hehe - nawet nie czytaj.

Ja se moge poczytać. Do kawy. Pośmiać sie
    Ty nawet nie czytaj...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Tinek, trzeba było nie pytać o D90 bo to zawsze się tak kończy

Domyślnie

tinek, masz rację, dużo tu śmiecia. Ale mam nadzieję, że nie powstrzyma Cię to przed zamieszczeniem wrażeń z użytkowania nowego nabytku. I mam nadzieję, że będzie to w wątku "D5100 same zachwyty".
    Jesli chcesz z d5100 wyciągnąć jak najwięcej (zwłaszcza w sztucznym oświetleniu i przy wysokich czułościach), polecam robienie zdjęć w raw+jpeg.

Powodzenia z nowym zestawem. Idzie wiosna - udanych zdjęć!

Domyślnie

pytanie do sl011, o co chodzi z tym raw+jpeg, to jakieś nowe podpowiedzi na forum,
    pytam w ten sposób bo nie wiem jak zrobić tą wstawkę z poprzednich wypowiedzi,
    ijak wspominałem wcześniej, jestem laikiem w fotografice,
    ja nastawiałem się głównie na AF, a tu proszę jakaś nowa sugestia,
    za odpowiedź z góry dziękuję,

Domyślnie

pytanie do sl011, o co chodzi z tym raw+jpeg, to jakieś nowe podpowiedzi na forum,
    pytam w ten sposób bo nie wiem jak zrobić tą wstawkę z poprzednich wypowiedzi,
    ijak wspominałem wcześniej, jestem laikiem w fotografice,
    ja nastawiałem się głównie na AF, a tu proszę jakaś nowa sugestia,
    za odpowiedź z góry dziękuję,
    Skoro nastawiasz się głównie na AF to bierz używane D300 nie ma jednak zielonego trybu.

od kilku lat choruję na nikona d90, jednak nigdy nie miałem możliwości kupna ww z prostej przyczyny jakim był brak gotówki, obecnie gdy jestem w stanie już coś kupić to nie ma nowych body,
    moje pytanie jest czy jest sens kupowania nowego sprzętu czy do robienia zdjęć głównie na automacie wystarczy kupić używkę z niewielki przebiegiem, a jeżeli używka to jaki jest sensowny, maksymalny przebieg,
    Może napisz ile chcesz przeznaczyć na body + obiektywy.
    Nowego D90 to raczej teraz nie opłaca się kupować
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 31-03-2015 o 09:36
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

tinek, myslałem, że już zakupiłeś / zamówiłeś sprzęt i zabierasz się za robienie zdjęć.
    Chodziło o ustawienie jakości zdjęć. Tak mi przyszło do głowy, bo ja np odrobinę żałuję, że nie mam moich pierwszych zdjęć z lustrzanki zapisanych w rawie.
    Zapisywanie zdjęć w rawach pozwala na uzyskanie lepszej jakości zdjęć, zwłaszcza w trudnych warunkach. Ale wymaga to nieco zachodu i wiedzy. Jeśli nie chcesz się zagłębiać w techniczne aspekty i nie masz zwyczaju oglądać zdjęć przez lupę, to pomiń moją sugestię o tym raw+jpeg. Ciesz się robieniem zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 31-03-2015 o 09:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Jak względnym?
    Czy słowo "optymalizacja " występujące w dwóch najbardziej aktualnych definicjach jest względne ?

Która droga do domu jest najbardziej ergonomiczna - optymalna? Na wprost, 1km lekko z górki , czy 10km dookoła , raz po raz z dołu do góry i z góry na dół ?

Który aparat jest bardziej ergonomiczny w obsłudze , dla którego czynności niezbędne do wykonania zdjęcia zoptymalizowano do naciśnięcia spustu migawki, czy ten w którym trzeba włożyć kasetę z filmem, przesunąć film i wykonać kilka innych czynności ?
    Słowo klucz w tej definicji to : optymalizacja.
    Słowo klucz wyjaśnia dlaczego napisałem "względne". Piszemy o tym samym pompując ten wątek jak wiele innych. Porównanie do drogi, która jest tej samej jakości, ale krótsza i bez wzniesień nie jest adekwatna do porównania aparatu klasy D5100 i D90, choćby ze względu na to co komu leży w łapie, czy naprawdę potrzebuje szybkiego dostępu, czy raczej za zaoszczędzone pieniądze może sobie kupić lepszy obiektyw.
    Napisze inaczej : wolę jechać z Katowic do Jastrzębia 20 km dalej A1-dynką niż Wiślanką z korkami i ograniczeniami, to jest bliższa prawdy analogia.

bez urazy
    pzdr
    Jarek
    I tą właśnie pięknie sformułowana myśl chciałem przekazać kolegom. Miejsce na pogaduszki chyba w Cafe.

Koniec OT. I nikt mnie nie sprowokuje

Domyślnie

Dodam coś swojego.
    Ok rok temu też stanąłem przed wyborem czy 3100/5100 czy D90. Wcześniej używałem analogowego Nikona F55. Miałem możliwość poużywać kilka dni 3xxx/5xxx (fajne, ale jakoś tak moim zdaniem nie dla mnie). Po "konsultacji" z bardziej doświadczonymi kolegami wybrałem jednak D90 i nie żałuję. Świetnie współgra z moją starą sigmą. Dokupiłem 50 1.8. Trochę się zastanawiam nad 7100 ale póki co, jeszcze trochę poeksperymentuje z D90. Na początek wystarczy. Chce jeszcze kupić lampę + jakieś 35 2.0D + sigmę 18-50 HSM 2.8.

EDIT:
    Do autora wątku - ja kupiłby D90, bo masz możliwość podpięcia starszych obiektywów. Trochę zabawy, ja po pierwszych 15 zdjęciach powiedziałem sobie: dość trybów automatycznych. Przestawiłem na M-ke i zacząłem się bawić. Teraz robie zdjęcia w Trybie A, ale często zdarza się, że przełączam na M-ke a AF na manual'a.
    Ostatnio edytowane przez wlochatybb ; 31-03-2015 o 21:44
    ---------------------------------------------
    Nikon D90 | Nikkor 18-105 VR 3.5-5.6G | Nikkor 50 1.8D | Sigma 28-80 D 3.5-5.6 II MACRO

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów