Close

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 145

Wątek: Nikon d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    A ja w trzymaniu d90 i d5xxx nie widze.
    Domyślam się, że nie widzisz różnicy. Co nie oznacza, że jej nie ma...

Domyślnie

A ja mam D90 i D5000. I widzę znaczą różnicę. Na korzyść D90.
    D7100 + S 17-50 2.8 + S 10-20 4-5.6 +N 55-300 4.5 - 5.6 + SB 700. Parę staroci: MC Helios - 81H 50/2, Helios 44-2 58/2, Olympia De Lux 135/2.8
    --------
    W przyszłości: N 70-200 2.8 i N 24-70 2.8

Domyślnie

Oj Andrzej, Andrzej Rozciągnięcie kryterium ergonomii na rozmiar i wagę prowadzi do absurdalnych wniosków, w których to Nikon coolpix staje się bardziej ergonomiczny od wspomnianego D4s.

Pomijając już fakt, że autor tematu podziękował za rozmowę i nadmienił o wyczerpaniu tematu to Ty dalej z ty. Swoim ergonomicznym D5100.
    Miałem, mam porównanie, ergpnpmiczna katastrofa. Co nie zmienia faktów, że pod wieloma względami to świetny i godny polecenia aparat. Ale napewno nie ze względu na ergonomię.
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Mówiąc o ergonomii np. aparatu na pierwszym miejscu wymienia się wagę, rozmiar czy jego kształt. Dalej są wymieniane różnego rodzaju przyciski, dodatkowe pokrętła etc, które wpływają na obsługę aparatu. I tego nie zmienisz ani Ty ani ja. Za ciężki aparat dla wielu może być tak samo kiepskim wyborem jak zbyt lekki czy mały. Oczywiście jeżeli weźmiemy pod uwagę ergonomię. I nie ma co tutaj filozofować.
    Nikon

Domyślnie

Kolejny fajny temat o D90 (o przepraszam, o D5100)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Mówiąc o ergonomii np. aparatu na pierwszym miejscu wymienia się wagę, rozmiar czy jego kształt. Dalej są wymieniane różnego rodzaju przyciski, dodatkowe pokrętła etc, które wpływają na obsługę aparatu. I tego nie zmienisz ani Ty ani ja. Za ciężki aparat dla wielu może być tak samo kiepskim wyborem jak zbyt lekki czy mały. Oczywiście jeżeli weźmiemy pod uwagę ergonomię. I nie ma co tutaj filozofować.
    "Wymienia się"... Czyli kto wymienia? Kto ustalił taką hierarchię ergonomiczności? Bądź prcyzyjny.

Jest dokładnie odwrotnie niż napisałeś na co wskazuje choćby definicja tego pojęcia. Aby waga, wielkość itp cechy były dterminantami ergonomiczności , oba modele powinny oferować bardzo zbliżone rozwiązania dające optymalizację pracy podczas ich użycia. Uznasz, że nie oferują, czy dalej będziesz żył w swoim świecie?

Ps: Wyluzuj, nikt tu nie twierdzi, że D5100 to zły aparat
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Nie sądziłem, że dzisiejsze zaćmienie popsuje Google...
    Google już działa zatem pozwolę sobie zacytować forumowego klasyka, czyli Ciebie i wnioski jakimi się z nami podzieliłeś w temacie Przejście z D5100 na D7100 czy...? po macanku w sklepie ciężkiego jak nosorożec D7100. Cytaty nie działają bo temat zamknięty ale posłużę się starym dobrym kopiuj-wklej: "Hmm... jestem świeżo po przetestowaniu w FJ... D7100 i D610. D7100 zrobił na mnie spore wrażenie ale D610... hmm... jeszcze większe..." i "D7100 ma na plus m.in: guzikologię na korpusie (teraz zaczynam ją dopiero doceniać), wizjer (większy i jaśniejszy), MZ jest też szybszy przy robieniu zdjęć czy szybciej ustawia ostrość, większy LCD też jest na plus (człowiek coraz starszy a i wzrok już nie ten)..." i "Za to chwyt, wizjer, obsługa... dużo lepsze niż w D5100" itd. To w końcu jak to jest z tymi aparatami?
    Spokojnie, wszystko w swoim czasie.
    Powtarzasz to już drugi rok. A ja spokojnie czekam

Domyślnie

D7100 czy D610 nie porównywałbym z D90 bo to różne światy. Co do zacytowanych słów... w D5100 brakuje mi (nie mam problemu żeby o tym napisać) kilku rzeczy na obudowie czy lepszego wizjera (czas robi swoje ale to zasługa komputerów a nie aparatu). Choć dzis wiem, że na pewno nie brałbym juz DXa. Żadnego. Następnym aparatem będzie FX. D610 zrobił dużo lepsze wrażenie niż D7100.

Za to chwyt, wizjer, obsługa... dużo lepsze niż w D5100
    Jak sie porówna aparat D5100 za 1,4 k z D610 za 6k to normalnym jest, że w tym drugim wszystko jest lepsze. W końcu za to płaci się dodatkową i niemałą kasę...

P.S. Znajdź jeszcze, jak się nudzisz, moją wypowiedź, że ciut lepiej mi leżał w dłoni D90. Tak, tak kiedyś napisałem. Jednakże wygrała matryca z D7000. I wcale nie żałuję tego wyboru. Dlaczego? Bo za dużo większą kasę miałbym gorsze zdjęcia a to był dla mnie priorytet.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 20-03-2015 o 16:35
    Nikon

Domyślnie

W przeciwieństwie do Ciebie miałem przez długi czas i D90 i D7100 i jeśli chodzi o ergonomię to nie są to dwa różne światy. Są to bardzo podobne aparaty. W obu guzikologia jest dużo lepsza niż w D5100, w obu jest dużo lepszy wizjer i grip a do tego D90 jest lżejszy a przecież to dla Ciebie tak istotne. Po raz kolejny potwierdzasz, że nie wiesz o czym piszesz.

Ps. Przeczytaj sobie dokładnie co z czym porównywałeś(całe zdanie dzięki uprzejmości google): "Jakość w obrazku z D5100 a D7100... hmm... nie widzę porażającej różnicy. Za to chwyt, wizjer, obsługa... dużo lepsze niż w D5100. Ale i cena za D7100 też jest dużo "lepsza" bo wynosi tyle, co 3 nowe sztuki D5100 i raczej mnie zniechęca do tego - w końcu amatorskiego - body."
    P.S. Znajdź jeszcze, jak się nudzisz, moją wypowiedź, że ciut lepiej mi leżał w dłoni D90. Tak, tak kiedyś napisałem. Jednakże wygrała matryca z D7000. I wcale nie żałuję tego wyboru. Dlaczego? Bo za dużo większą kasę miałbym gorsze zdjęcia a to był dla mnie priorytet.
    Pisałeś o ergonomii więc nie zmieniaj tematu. A tak przy okazji wydajesz się być nie mniej znudzonym niż ja skoro tak się udzielasz w każdym temacie dotyczącym tak słabego dla Ciebie D90. Ja przynajmniej D90 szczerze kochałem (mimo zdrady), a Ty co masz na swoje usprawiedliwienie? Buziaki.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 20-03-2015 o 16:42

Domyślnie

Dla cb mogą to być identyczne puszki. Ciekawe jest tylko to, że ci którzy przeszli na D7100, nie chcą wracać do D90...

Zgadza się, że jakość w obrazku bez większej różnicy a cena 3x wyższa. Stąd też wolałem wybrać szkiełko. I to był b. dobry ruch. Na pewno dał mi więcej od zmiany aparatu na kolejnego DXa.

Ja przynajmniej D90 szczerze kochałem (mimo zdrady)

Stąd go tak bronisz zawsze i wszędzie. Ja tam wolę kochać bliskich mi ludzi i bez żalu kiedyś się rozstanę z D5100.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 20-03-2015 o 16:57
    Nikon

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów