Close

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 145

Wątek: Nikon d90

Domyślnie Nikon d90

Witam wszystkich znawców nikona,
    zacznę od początku, jestem dopiero co zarejestrowany na forum więc mam nadzieję że żadnej gafy nie popełnię zakładając nowy temat,
    jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o robienie zdjęć, jedyne co wiem na temat aparatu to to gdzie się wkłada baterie, zmienia obiektyw, ustawia na auto i klika fotkę, być może wielu rozbawiłem w tym momencie ale nie jestem jedyny na tym forum bez wiedzy na temat robienia zdjęć,
    bardzo mnie fascynują ładnie wykonane zdjęcia i dlatego chciałem prosić o pomoc w wyborze aparatu,
    od kilku lat choruję na nikona d90, jednak nigdy nie miałem możliwości kupna ww z prostej przyczyny jakim był brak gotówki, obecnie gdy jestem w stanie już coś kupić to nie ma nowych body,
    moje pytanie jest czy jest sens kupowania nowego sprzętu czy do robienia zdjęć głównie na automacie wystarczy kupić używkę z niewielki przebiegiem, a jeżeli używka to jaki jest sensowny, maksymalny przebieg,
    tak jak wspomniałem choruję na nikona d90 ale być może pokazał się jakiś godny następca w rozsądnej cenie,
    chciałbym mieć coś uniwersalnego do robienia zdjęć zarówno na dworze jak i w domu przy wiadomo sztucznym świetle, czasami jakieś imprezy w kościele czy w lokalach, czasami jeździmy na wycieczki w góry i widoki też fajnie porobić, domyślam się że jest to związane z kupnem różnej optyki i tu kolejna moja prośba o pomoc w doborze takowej,
    no i jeszcze jedno zasadnicze pytanie, jaką kasę muszę szykować na tego rodzaju wydatek?
    z góry dziękuję za pomoc
    pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli chcesz focić na auto, to nie ma sensu kupować d90, który jest dość zaawansowanym modelem.
    Poszukałbym dobrego kompaktu / bezlusterkowca, a jeśli koniecznie lustrzanka, to wtedy np. d5200 - o wiele lepsza matryca, plus dobre filmy, kosztem mniej zaawansowanej obudowy i paru innych bajerów.

Domyślnie

Uważam zupełnie odwrotnie. Lepiej kupić bardziej zaawansowane body za mniej i skupićssię na foceniu i nauce.
    D90 jest bardzo dobrym aparatem w trybie automatycznym jak i manualnym.
    Jak się wciągnie to nie będzie zaraz sprzedawał, bo wbrew wszystkiemu d90 daje duże możliwości i kosztuje nie wiele.

D600, N20-35/2.8D, N28-85/3.5-4.5AF, N50/1.8G, 85/1.8G, N70-210/4-5.6, Юпитер 37A 135/3.5, Metz 50AF-1

Domyślnie

Jak chcesz robić zdjęcia na auto, to kup najtańszy kompakt z dużą matrycą czy bezlusterkowaca (już od 700-800zł aparat z kitem)... lustrzanką na pewno nie zrobisz lepszych zdjęć, a podejrzewam, że będą gorsze...

A jeśli bardziej zależy Ci na lansie z lustrzanką - właśnie pojawił się najnowszy model - D7200, do tego obowiązkowo trzeba kupić grip, Sigmę 8-16, Nikkora 17-55/2.8, 70-200/2.8 VR II - w jakiś 16-17 tys. się powinieneś zmieścić.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    no i jeszcze jedno zasadnicze pytanie, jaką kasę muszę szykować na tego rodzaju wydatek?
    Sam używany korpus D90 ok 1000-1200 zł w zależności od przebiegu. Dodatkowo, trzeba liczyć 2 karty pamięci (2x 8 GB wystarczy), obiektywy (ile i jakie, to już zależy od Ciebie), dodatkowy akumulator, torbę. Górnego limitu wydatków nie ma. Ile masz, to wydasz.

Na forumowej giełdzie masz D90 + 18-105 + oryginalny grip + 2 akumulatory za 1600 zł. Przebieg umiarkowany; migawka w d90 wg producenta powinna wytrzymać 100 000 wyzwoleń, ten ma 43 tys, więc powinien jeszcze wytrzymać. Możesz skorzystać z forumowej "pomocnej dłoni", tzn. prosisz kogoś, kto ma blisko do sprzedającego, o sprawdzenie, czy sprzęt odpowiada opisowi w ofercie. Potem sam podejmujesz decyzję.
    Ostatnio edytowane przez Jarkod ; 06-03-2015 o 17:49

Domyślnie

Ja zaczynałem od d3000 i kita. Wciągnął mnie w to brat, który mi ten zestaw sprzedał, a sam kupił d90. Wziąłem do ręki d90 i wiedziałem czego mi brakuje.
    Ale tak jak koledzy mówią. Jak nie chcesz się zagłębiać to bierz kompakta.
    Ale dzięki niemu nie dowiesz się czy będziesz chciał czegoś więcej.
    Ps. Body d90 kupisz za 800zł i to w bardzo dobrym stanie.

D600, N20-35/2.8D, N28-85/3.5-4.5AF, N50/1.8G, 85/1.8G, N70-210/4-5.6, Юпитер 37A 135/3.5, Metz 50AF-1

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Jeśli chcesz D90 robić zdjęcia na auto to nie polecam tego aparatu z wielu powodów.
    Aparat jest przeznaczony dla zaawansowanych amatorów i trzeba mieć podstawową wiedzę co w aparacie ustawić aby zdjęcia wychodziły poprawnie.
    Tryby AF do poszczególnych scen to podstawa aby ostrość na zdjęciu nie była w krzakach, często trzeba używać korekty ekspozycji bo pomiar światła nie zawsze sobie dobrze radzi.
    Przy tym aparacie potrzebne jest minimum podstawowej wiedzy na temat fotografii i obsługi aparatu, ustawienie na tryb zielony i naciskanie spustu może przynieść niezadowalające efekty.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Dziękuję serdecznie za tak szybkie odpowiedzi,
    Chciałem jaszcze raz podkreślić że zachorowałem na nikona d90, może nie dopisałem że dlatego że robiłem na nim trochę zdjęć i w plenerze i w domu przy dziennym świetle, można powiedzieć że jestem zachwycony jakością wykonanych zdjęć pomimo tego że robiłem je na automacie i zwykłym kompaktowym obiektywie, bawiłem się również sony alfa, i canonem ale nie wiem jaki model, jakość była też rewelacyjna ale chyba jednak nikon to jest to, nie chciał bym tak jak wspomniał PPABLO12345 kupować coś z niższej półki ani z bardzo wysokiej tak jak wspomniał GONZOG, ale jeżeli uważacie że zwykłym kompaktem będę robił tak ładne zdjęcia jak wychodzą z d90 to w takim razie jaki zestaw polecacie, kwotę jaką mogę przeznaczyć na wstępie to jest 2-3tyś, a potem tak jak wspomniałem mogę się bawić w dokupienie innych szkieł, lamp czy innych dodatków, na razie chcę w miarę dobrą podstawę czyli body z sensownym obiektywem, proszę o dalsze podpowiedzi za które z góry dziękuję

Domyślnie

Jak nie masz już na starcie kasy i nie zapowiada się aby w najbliższym czasie miał na wydanie kilka tysięcy na dodatkowe szkła i akcesoria, moim zdaniem nie pchaj się w lustrzankę. Za tysiąca dostaniesz bezlusterkowca np sony nex (ostatnio znajomi odkupili u nas na forum Sony nex 3n z 16-50 za 800). Idealny na ich potrzeby: mały, prosty w obsłudze, bardzo dobra matryca, lepsza od tej z d90, która przy ciemnych obiektywach dostaje zadyszki (słabe wysokie ISO jak na obecną konkurencję).

Bądź świadom - kupno lustrzanki z myślą o zadowoleniu z zestawu szybko wygeneruje spore wydatki. Na chwilę obecną rynek posiada lepsza alternatywę dla osób potrzebujących przyzwoitej jakości
    Ostatnio edytowane przez sabur ; 07-03-2015 o 08:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    Dziękuję serdecznie za tak szybkie odpowiedzi,
    Chciałem jaszcze raz podkreślić że zachorowałem na nikona d90, może nie dopisałem że dlatego że robiłem na nim trochę zdjęć i w plenerze i w domu przy dziennym świetle, można powiedzieć że jestem zachwycony jakością wykonanych zdjęć pomimo tego że robiłem je na automacie i zwykłym kompaktowym obiektywie, bawiłem się również sony alfa, i canonem ale nie wiem jaki model, jakość była też rewelacyjna ale chyba jednak nikon to jest to, nie chciał bym tak jak wspomniał PPABLO12345 kupować coś z niższej półki ani z bardzo wysokiej tak jak wspomniał GONZOG, ale jeżeli uważacie że zwykłym kompaktem będę robił tak ładne zdjęcia jak wychodzą z d90 to w takim razie jaki zestaw polecacie, kwotę jaką mogę przeznaczyć na wstępie to jest 2-3tyś, a potem tak jak wspomniałem mogę się bawić w dokupienie innych szkieł, lamp czy innych dodatków, na razie chcę w miarę dobrą podstawę czyli body z sensownym obiektywem, proszę o dalsze podpowiedzi za które z góry dziękuję
    Czy będzie to D3100 za 700zl, czy będzie to D4s za 20 000zl to jakość zdjęć będzie niemal jednakowa.
    Nie ma znaczenia półka aparatu, bo ta decyduje o funkcjonalności puszki, a nie tego conz niej wychodzi.

A ja nie proponowal m nic z wysokiej polki. D90 jest nie produkowany od lat. W jego miejsce jest teraz seria D7x00.

A zdjęcia z D7100 wcale nie/są lepsze niż z Sony A3000... wręcz przeciwnie. Sony daje ostrzejsze, bardziej kontrastowe i bardziej nasycone zdjęcia - a takie są lepsze wg. 99% osób.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów