Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 145

Wątek: Nikon d90

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Reasumując moją prośbę o pomoc w wyborze kupna sprzętu chyba już na całe życie,
    Bo raczej nie jestem z tych ludzi co zmieniają tego rodzaju rzeczy,
    Jaki zakup zrobili byście dla siebie będąc na moim miejscu,
    body takie
    http://allegro.pl/nikon-d5100-body-2...142456807.html
    czy takie
    http://allegro.pl/nikon-d7100-body-n...142453932.html
    do tego obiektyw do codziennego użytku
    http://allegro.pl/sigma-17-50-f2-8-e...142461537.html
    plus obiektyw do zabaw w plenerze
    http://allegro.pl/tamron-sp-150-600m...107618543.html
    i do tego wszystkiego jeszcze lampa na wieczorne lub kościelne imprezy
    http://allegro.pl/nikon-sb-700-lampa...164345028.html
    czy możecie jeszcze rozwinąć swoją dyskusję na temat tych pozycji, tylko proszę może już bez zaawansowanego słownictwa na temat „ergonomi” oraz wszystkich możliwych podobnych stwierdzeń, bo chyba jak dla mnie laika to i tak nie będzie miało większego znaczenia,
    z góry dziękuję i pozdrawiam

Domyślnie

Tinek ..... heloł !!! ....... przypomnę Ci co napisałeś jeszcze parę dni temu :
    Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    ................... kwotę jaką mogę przeznaczyć na wstępie to jest 2-3tyś, a potem tak jak wspomniałem mogę się bawić w dokupienie innych szkieł, lamp czy innych dodatków, na razie chcę w miarę dobrą podstawę czyli body z sensownym obiektywem......................
    masz już nagle do wydania na zabawki foto 11 tyś pln ?

- jak tak, to kupuj --> d7100+S17-50+T150-600+sb700 ; ten sprzęt (jak poszanujesz) starczy Ci na dłuuuugo

- jak nie, to już napisałem w poscie 45 jaki (MZ) powinieneś kupić sprzęt foto by najkorzystniej wydać posiadane pieniądze

i skończ już przynudzać człowieku ! bo wywołasz za chwilę tu IV wojnę forumową .........
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 12-03-2015 o 13:59

Domyślnie

Archibald6803
    tak jak napisałem mam na "wstępie" do wydania na to 2-3tyś a potem będę sukcesywnie uzupełniał,
    bardzo mi się podoba zestaw który podałeś i jestem zdecydowany na jego zakup niemal że w 100%,
    ale padły nowe argumenty i sugestie i chciałbym je rozwinąć i się upewnić co do wyboru sprzętu foto,
    tak jak wspomniałem, sprzętu na pewno nie będę zmieniał,
    więc jak teraz mam dopłacić parę zł więcej do lepszego body to tak zrobię,
    a jeżeli się okaże że jestem w błędzie, to na 100% kupię sugerowany przez Ciebie zastaw,
    nie kupię wszystkiego na raz bo mnie na to teraz nie stać,
    ale jak wszyscy piszą,
    podstawa jest bardzo ważna,

Domyślnie

no tak ....
    to zacznij wobec tego od zakupu d7100 ; spawdź tylko czy nie zapomnieli włożyć do pudełka zaślepki bagnetowej

Domyślnie

Zastanów się nad teleobiektywem. Ten co podałeś, jest mało uniwersalny na codzienne zdjęcia w plenerze. Może lepiej za tą kasę skupić się na czymś pokroju Nikkor 70-200 2.8 a do tego dokupić telekonwerter i mieć "przedłużkę" teleobiektywu. Do tego takie rzeczy jak ładowarka, akumulatorki, statyw, torbę itp dolicz

Domyślnie

Z tego co podałeś wybrałbym raczej D7100 bo do D5100 chyba bałbym się podpiąć Tamrona SP 150-600 który waży prawie 2kg z obawy na mocowanie bagnetowe.
    Niech wypowiedzą się użytkownicy co mają styczność z tym sprzętem.

S 17-50 - na tak. Mam sześcioletnią S18-50/2.8 hsm macro i jestem mega zadowolony a nowszy model to jest chyba tylko lepiej.
    O lampie niech wypowiedzą się użytkownicy bo ja mam tylko starą Di622, mi wystarcza.
    Ostatnio edytowane przez _13_jacek ; 12-03-2015 o 19:52

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Kilka razy pisałeś że chorujesz na Nikona D90, kup go i choroba zniknie, następcy D90 to D7000, D7100, jeśli finansowo Cię stać to wybierz któryś z następców.
    Z mojego punktu widzenia do Twoich potrzeb D90 + N18-105 wystarczy.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Na początek chłopaki postaram się trochę Was pogodzić. Ergonomia i funkcjonalność , na którą często się powołujecie... Mylicie z wygodą.

Wygoda jest czysto subiektywna. Dłuższy uchwyt, krótszy... Mimo, że mierzalne, dla osób o różnych dłoniach , wygodny może być inny aparat.

Druga sprawa - funkcjonalność. Jak nazwa wskazuje, pochodzi od funkcji. Bardziej funkcjonalny aparat posiada możliwość (funkcję) filmowania, stąd jest bardziej funkcjonalny od tego, który jej nie posiada.
    Inny z kolei, jest wodooszczelny, posiada funkcję - możliwość , robienia zdjęć pod wodą... I tak dalej.

Ergonomia. Ona ma na celu usprawnienie, skrócenie czasu lub zmniejszenie czynności potrzebnych do wykonania pewnego zadania.
    Np. W trybie M, zmianę przysłony z 2.8 na 4.0, oraz czasu migawki z 1/100 na 2 sek.
    W D90 robi się to jednocześnie kręcąc dwoma pokretlami. Czynność to jednoczesne ruchy kciukiem. No i czas potrzebny na wykonanie tego ruchu.
    W D5000, wymagany jest ruch palcem, po ustawieniu, ruch palcem z wcisnietym przyciskiem. Ruch o jeden więcej i czas potrzebny dwa razy dłuższy.
    Wniosek - D90 charakteryzuje się lepszą ergonomią.

Ps Jeżeli można spytać, na co zdecydował się autor?
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Poza tym pobiegaj pól dnia z D5100 a D4s to zobaczymy kto - jak to ująłeś - pitoli bzdury. Dla mnie EOT.
    Biegałem równolegle z D3 i D3100. Biegałem, bo D3100 już nie mam. A D3 jest cięższy od D4s (chociaż przy tej masie taka różnica jest zupełnie nieistotna). W dodatku z przypiętym obiektywem i lampą co w sumie daje minimum 3 kg. Dalej pitolisz farmazony.

Edit:
    Co tu dużo pisać- przestań chłopie czytać i teoretyzować a zajmij się praktyką. Powołujesz się na jakieś argumenty "biegania pół dnia z D4s" a nawet nie wiesz "jak to smakuje". Piszesz, o bólach a nawet nie miałeś możliwości tego zweryfikować. Jak większości tego co piszesz. Po prostu czytając Twoje wypociny kiedyś cierpliwość się skończy...
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 18-03-2015 o 18:48

Domyślnie

A ja w trzymaniu d90 i d5xxx nie widze.
    Po prostu sa to inne aparaty i tyle. Ciutke inne.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów