Close

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 145

Wątek: Nikon d90

Domyślnie

Wez sobie to D90. Dobre sprawdzone body I ma srubokret do starszych szkiel, co moze sie przydac.
    Wogole nie zwracaj uwagi na takie rzeczy jak "jakosc obrazka z nowszego aparatu" .
    Albo mozna rozkminiac, ze aparat juz zdjec nie robi bo iest nowszy model...albo robic zdjecia.
    Kup do niego nikkora 18-105vr , ma poczatek na pewno ci wystarczy.
    Pozniej jak naprzyklad bedziesz chcial malej glebi ostrosci to nikkor 50 1.8d, ostre I tanie szklo.
    Kupisz kompakta to raczej zwmkniesz sobie droge ewentualnego rozwoju.
    Kupisz lustrzanke, to bedziesz mogl rozwijac swoje hobby przez dobor odpowiednich szkiel.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    ok. ale w sony jest podobno ten problem że obiektywy są produkowane tylko do sony i nie ma możliwości dobrać szkła z innych aparatów tak jak ma to nicon,
    Nie wiem jak tam nicon, ale do Nikona tak naprawdę podłączysz tylko i wyłączenie obiektywy do Nikona.

Sony z mocowaniem "E" (bezlustra) w pełni działa (autofocus, pełen pomiar światła, przesłona) z obiektywami Minolta A, Sony A, Sony E, Canon, Pentax.
    Bez AF - wszystkie inne obiektywy z lustrzanek i do tego bez żadnych soczewek.

ten model d7000 brzmi nieźle chyba też ma fajne możliwości(tak mi się wydaje), czy lepiej kupić używanego d90, czy nowego d7000 czy odpuścić to wszystko i kupić np. ……, mam kilka nowych typów ale proszę o pomoc doświadczonych ekspertów,
    Lustrzanki to aparaty dla osób ceniących możliwości pełnej kontroli, szczególnie takie modele jak D90, czy D7x00, a nie dla tych co chcą automatu.
    Ich wielkość jest podyktowana względami ergonomii obsługi i dostępu do funkcji, których w trybie auto nie można w żaden sposób zmieniać.

chciałbym też zrobić zdjęcie na imprezie, np. urodziny dzieciaków, jest duży ruch (jeżeli chodzi o dzieci), aparat nie ma czasu na zastanowienie, to musi być ten moment i……, czym mam go zrobić aby był czysty i ostry obraz, nadający się do wydruku i wstawienia do ramki lub albumu rodzinnego.
    Nie ważne jaki to będzie aparat... Czy Sony A3000 (600zł) czy Nikon D7100 (3400zł) - jak ustawisz na auto, to oba będą dokładnie jednakowe... choć nie... Sony będzie lepsze - nie ma lustra i szybciej reaguje na spust.
    A jeśli będziesz robić zdjęcia z użyciem ekranu - to Nikon leży i kwiczy przy Sony... Bo lustrzanka nie jest od robienia zdjęć "na zombi".

Jak będziesz ustawiać wszystko ręcznie - Nikon będzie miał przewagę... ale nie dużą i nie w jakości zdjęcia, a tylko w kontroli tego co robi aparat.

No i jak będzie za mało światła, to bez dodatkowej lampy błyskowej się nie obędzie - a to kolejny wydatek kilkuset (500+) zł.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 08-03-2015 o 00:28
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Prawidłowych kombinacji ustawień ekspozycji jest wiele. Tak samo jak wiele może być punktów ostrości.

Jednak tylko jedna kombinacja tych zmiennych potrafi zatrzymać wzrok osoby oglądającej i zaciekawić ją.
    To nazywamy zdjęciem i zazwyczaj nie jest wytworem automatyki tylko wynikiem świadomych wyborów fotografa.

A czy to zdjęcie jest zrobione sony, nikonem czy zapalniczką nie ma już znaczenia.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Autorze wątku jeżeli fascynuje Cie fotografia i chcesz rozwijac swoj warsztat to moim zdaniem najlepszym wyborem bedzie d90. Kompakty odpadaja bo żaden nie da Ci obrazka z tak rozmytym tłem jak lustrzanka i tutaj nie ma dyskusji. Serie aparatów d3xxx d5xxx maja ograniczona "klawiszologie" i predzej czy pozniej zacznie CI to przeszkadzac podczas robienia zdjec, seria d7xxx jest droga i moim zdaniem szkoda troche kasy wydawac na taki drogi sprzet jak sie jest na etapie poczatkujacego. Mozesz jeszcze polowac na używanego d300s wszystkie gwiazdy na niebie mówia ze ta puszka ma obecnie najlepszy (najpewniejszy i najcelniejszy) autofokus z puszek formatu dx nikona czyli tych, które Cie interesują.

I pamietaj ze to fotograf robi zdjecia, jezeli chcesz aparat tak tylko zeby robil zdjecia, na zielonym trybie i koniec, nie wciaga Cie fotografowanie to mozesz kupic wtedy po prostu to na co CIe stać.

pozdrawiam
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

poważnie, to chyba konkretny żarcik

Domyślnie

to była odpowiedz dla _13_jacek

Domyślnie

do RAF7705, tak jak wspomniałem że jestem tu nowy i nie zauważyłem że już jest wątek rozwinięty na trzy strony, moja gafa za którą wszystkich przepraszam, Wasze podpowiedzi są super i na pewno coś z nich wyniosę,

Domyślnie

Wiem że kompakty już odpadają, koszt używanej puszki d300s jest w takiej samej cenie jak koszt d5100, i teraz D90 czy d5100?, jednak D7100 chyba da więcej możliwości a może się mylę, myślę że chce kupić aparat jeden i więcej go nie zmieniać, więc proszę o pomoc w podjęciu decyzji, który z tych czterech modeli?, potem się będę martwił szkłami i lampą.
    Moim skromnym zdaniem d 300s jest tym co bym chciał jednak jakoś mam negatywne podejście do używanej puszki z przebiegiem 50000, d90 też już nie produkują a le znalazłem z bardzo niskim 3500 klatek , D 5100 ma chyba trochę małą metryce, a d7100…. fajnie wygląda te 2600mpix ale cena trochę powala, jednak czy to się wykorzysta w przyszłości.
    Z waszych wypowiedzi wynika że jak chce aparat do swoich potrzeb to muszę się skupić na af, czy któryś z ww jest przodownikiem w af
    Oczywiście nie chciałbym wywalać nie wiadomo jakiej kasy na sprzęt którego będę używał sporadycznie ale…..
    od 20 lat jestem producentem reklam a tam jest wymagana super jakość zdjęć, i stąd jest ta moja pasja do jakości ale nie za wszelką cenę,
    zdjęcie _13_jacek jest dla mnie rewelacyjne tak jak galeria jednego z oferowanych na sprzedaż d300s http://pentapryzmat.blogspot.se/?view=magazine,
    łał, wymiękam
    aparat w który chcę zainwestować ma być wersją końcową czyli i do nauki do kontynuowania mojej przygody z fotografią bo na pewno nie zmienię go przez najbliższe xlat, moim ostatnim aparatem był konica minolta d200 którą kupiłem 16 lat temu, i coś tam z niej wychodzi,
    czy nikkor 18-105vr pasuje do wszystkich modeli nikona?, tak jak nikkor 50 1.8d,
    GonzoG dał mi bardzo duzo do myślenia, czy do moich potrzeb rzeczywiście potrzebuję nikona czy jednak mam zainwestować kasę w co innego?
    I jeszcze czy szybkość migawki zależy ad af, bo jeżeli tak to może jest jakiś inny aparat w rozsądnej cenie który mniej się zastanawia nad zrobieniem zdjęcia, po prostu naciskam i robi fotkę nawet na wieczornej imprezce
    z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

i teraz D90 czy d5100?, jednak D7100 chyba da więcej możliwości a może się mylę, myślę że chce kupić aparat jeden i więcej go nie zmieniać,
    Musisz sam zdecydować. To jednak dość różne korpusy. Czasami pożyczam D3100, bo bardziej podoba mi się zdjęcie otrzymane z nowszej matrycy. Więc dziś raczej bym już nie kupił D90. W amatorskim użytku D5100 powinien się sprawdzić. Mnie np. w D3100 brakuje choćby jednego dodatkowego przycisku Fn. D7100 z pewnością jest bardziej ergonomicznym sprzętem. A może coś nowszego, np. D5200?

D 5100 ma chyba trochę małą metryce, a d7100…. fajnie wygląda te 2600mpix ale cena trochę powala, jednak czy to się wykorzysta w przyszłości.
    Tego nie rozumiem. Ma matrycę APS-C. Pikseli wystarczy Ci choćby z D5100.

czy nikkor 18-105vr pasuje do wszystkich modeli nikona?, tak jak nikkor 50 1.8d
    Nikkor 18-105 pasuje tylko do korpusów DX. 50 1.8D do korpusów, które posiadajá silnik. W innych, nie bédziesz mial AF.
    Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.

Domyślnie

To możesz poszukać d300 z mniejszym przebiegiem, może się trafi. Ja bym z tych niższych linii nie kupował, słaba ergonomia ale są osoby zadowolone, jak masz duże dłonie, to będziesz się męczył z tymi małymi.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów