Close

Strona 1401 z 2397 PierwszyPierwszy ... 401901130113511391139914001401140214031411145115011901 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 14 001 do 14 010 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

fafniak
    jeśli chodzi o twoje pytanie o lupę to:
    sam nie mam i nie używałem, natomiast z relacji kolegów filmujących za pomocą lustrzanek mogę powiedzieć, że lupy przyklejane, lub przyczepiane na magnes do specjalnej ramki są kłopotliwe w użyciu. Klejone wcześniej czy później przestają dobrze się trzymać, dodatkowo okular ma tendencję do pokrywania się parą. Pewnie jeśli potrzebujesz tylko raz ustawić ostrość która później nie będzie ruszana takie delikatne rozwiązanie będzie wystarczające, jeśli potrzebujesz lupy do pracy ciągłej, gdzie oko niemal cały czas jest przy okularze chyba lepiej mieć ramkę dokręcaną do gniazda statywowego. Widziałem też ludzi filmujących aparatami z lupą wiszącą na smyczy przy szyi operatora. Przykładana na chwilę do ekranu w momencie ustawiania ostrości. Nie wiem jak takie rozwiązanie się sprawdza
    myślę co piszę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Możesz sobie fotografować w najbardziej prawilnym i ciągłym spektralnie świetle dziennym o dwunastej w południe, a np. na fiołkach jpeg i tak się*wykrzaczy
    W Nikonach
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    W Nikonach
    Fiołki mają wyjątkowo wredną krzywą remisji spektralnej, we wszystkich aparatach sprawiają problemy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Fiołki mają wyjątkowo wredną krzywą remisji spektralnej, we wszystkich aparatach sprawiają problemy
    Święte słowa. Kiedyś jak dla żony fiołki zbierałem to się tak skaleczyłem tą remisją, że tydzień się goiło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Niektóre obiektywy działają lepiej na dalszych dystansach, inne na bliższych. Czy np. ustawienie obiektywu działającego lepiej na dalszych dystansach na 'nieskończoność' i zmniejszenie mu takim adapterem/pierścieniem/mieszkiem odległości na którą ostrzy da lepsze rezultaty (ostrość, kontrast itp, nie odwzorowanie bo to wiadomo że przy ustawieniu nieskończoności nie będzie najlepsze dostępne) niż tego samego obiektywu ustawionego na MFD i zmniejszeniu odległości ostrzenia? Za wcześnie dla mnie na takie zagwozdki...
    To wszystko zależy od budowy obiektywu. Jeśli układ optyczny obiektywu jest "sztywny", tzn. soczewki nie zmieniają wzajemnego położenia przy ustawianiu ostrości, to nie ma znaczenia, czy ostrzy się ślimakiem obiektywu, czy pierścienia.
    Natomiast jeśli obiektyw ma układ "floating lenses", CRC (Close Range Correction), czy jak tam jeszcze producenci to nazywają, tzn. wzajemne położenie soczewek zmienia się przy nastawianiu na bliskie odległości w celu uzyskania lepszej jakości obrazu, to na pewno lepiej najpierw ostrzyć ślimakiem obiektywu, a dopiero potem ślimakiem pierścienia.
    Trzeba by jeszcze wypróbować to w przypadku obiektywów ze "zwykłym" ogniskowaniem wewnętrznym albo tylnym (IF/RF), ale, sądząc po deklaracjach producentów, którzy twierdzą, że poprawia to jakość obrazu przy bliskich odległościach, też lepiej ustawiać ostrość najpierw obiektywem. Trzeba tylko pamiętać, że wszelkiego rodzaju ogniskowanie wewnętrzne czy układy CRC zmieniają ogniskową obiektywu (IF/RF zawsze ją skraca, i to często znacznie). Np. typowe obiektywy 28-200 przy nastawieniu na 200 mm i najbliższe odległości (~50 cm) mają faktyczną ogniskową rzędu 100 mm).
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    To wszystko zależy od budowy obiektywu. Jeśli układ optyczny obiektywu jest "sztywny", tzn. soczewki nie zmieniają wzajemnego położenia przy ustawianiu ostrości, to nie ma znaczenia, czy ostrzy się ślimakiem obiektywu, czy pierścienia.
    Natomiast jeśli obiektyw ma układ "floating lenses", CRC (Close Range Correction), czy jak tam jeszcze producenci to nazywają, tzn. wzajemne położenie soczewek zmienia się przy nastawianiu na bliskie odległości w celu uzyskania lepszej jakości obrazu, to na pewno lepiej najpierw ostrzyć ślimakiem obiektywu, a dopiero potem ślimakiem pierścienia.
    Trzeba by jeszcze wypróbować to w przypadku obiektywów ze "zwykłym" ogniskowaniem wewnętrznym albo tylnym (IF/RF), ale, sądząc po deklaracjach producentów, którzy twierdzą, że poprawia to jakość obrazu przy bliskich odległościach, też lepiej ustawiać ostrość najpierw obiektywem. Trzeba tylko pamiętać, że wszelkiego rodzaju ogniskowanie wewnętrzne czy układy CRC zmieniają ogniskową obiektywu (IF/RF zawsze ją skraca, i to często znacznie). Np. typowe obiektywy 28-200 przy nastawieniu na 200 mm i najbliższe odległości (~50 cm) mają faktyczną ogniskową rzędu 100 mm).
    No w sumie Dzięki.
    Teraz pozostaje poodkrywać które obiektywy mam jakie
    Choć do macro mam w sumie dedykowane...

Domyślnie

Pan kotek był chory i focił przez okno.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Zdyboo! Jak można było tak bardzo nie wyciągnąć trawy z cienia w LR?! To mi, parweniuszowi, poprawiacie zdjęcie tonącego w mroku Rzeszowa o świcie, potem tłumaczycie, że z rawów wszystko trzeba wyciągać, a sami takie czarne placki smażycie? Niedobre Ahaby, okrutne! Smeagol biedny...

A serio, to znów pobiadolę na to zawieszenie między pożądaniem a6000 a obawą, że/czy a7000 będzie lepszy. Ale co raz bardziej chyba bym chciał, by wreszcie szanowne sony zebrało d... i ogłosiło a7000 i okazało się, że nie taki on cudny. Jakoś mam wrażenie, że ani PZ-ta nie poprawią (nie chcę wchodzić w dyskusję czy on zły, po prostu tak SAR plotkowało), a jak upakują IBIS, 4K, 1/8000 i wodotrysk to albo będzie większa puszka albo coś zubożą np. wizjer czy hybrydAF by cenę obniżyć. A nie daj Boże FF wsadzą i będzie duże i szklarnia droższa i cały wycieczkowy aparat w p... i cały misterny plan też w p...
    Ale wówczas pół godziny później głaszczę swego a6000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    (...) pobiadolę (...) zawieszenie (...)
    Nudzicie się? Kupcie sobie szopa pracza!
    Zawiesiłeś się? Wciśnij reset!
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Nudzicie się? Kupcie sobie szopa pracza!
    Zawiesiłeś się? Wciśnij reset!
    Szopa już mam Reset w sobotę

Strona 1401 z 2397 PierwszyPierwszy ... 401901130113511391139914001401140214031411145115011901 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów