Close

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 118
    sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ketosz Zobacz posta
    Canon właśnie jak widać też tak myśli - życzę powodzenia na przyszłość
    Canon (jak każda korporacja) nie jest od myślenia, tylko od zarabiania pieniędzy.

Domyślnie

Sven, co z D750 jest obecnie nie tak? Zaraz na półkach będą poprawione egzemplarze - chyba zostałeś nieco z tyłu skoro dalej piszesz o D760.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjakub Zobacz posta
    Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na to, że u Canona spory przychód generuje segmentu biurowy tj. kopiarki, drukarki itp. oraz kamery i kompakty, czego nie można za bardzo powiedzieć o Nikonie, który ciągnie przede wszystkim na lustrzankach i innej optyce.
    1/3 przychodów Nikona to sprzęt dla przemysłu, medyczny i pomiarowy. Nikon jest liderem w produkcji narzędzi litograficznych czyli urządzeń do produkcji układów scalonych. Na tym rynku pokonał miedzy innymi Canona, który wycofał się z rynku.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Generalnie, ta premiera wygląda m.z. po prostu blado. Jest "lepiej" niż u nikona wyglądające 50mpix które tak naprawdę w praktyce niewiele da, bo przewaga 8688 na 7360 pix jest mizerna, za to z jakością na poziomie pikseli gdzieś na poziomie 5d2/7d2 - czyli bez ekscytacji bo raczej poniżej tego co oferuje nikon czy a7r. Jest 5fps - czyli trochę szybciej niż d800, ale tak samo szybko jak d810. Z tym że z racji aż 50mpix okupione koniecznością zastosowania 2x Digic6 a co za tym idzie energochłonnością -700 fot na jednym aku wygląda dość skromnie wobec 1200zdjęć w d810.
    Nie zgodzę się. Nie nalezy rozpatrywać tych aparatów jako body uniwersalnych, ale jako aparaty 'studyjne".
    Wszystko co wyżej napisałeś jest nieistotne dla studyjniaków. DR, zasilanie - to nie ma znaczenia. W studiu nie jest potrzebne jakieś rekordowe DR, tam się światło i kontrast reguluje. Fps - dla studyjnych nie jest to pierwszorzędna cecha.
    50 Mpx to bardzo dużo. I będą te body witane z zadowoleniem przez olbrzymią rzeszę ludzi (na świecie) pracujących dla reklamy. Bo dotąd byli długo w tyle za D800 (i MF). Teraz przestaną się stresować.
    O dziwo po tylu latach wreszcie zaczynają sie pojawiac (w niższym segmencie niż jednocyfrowce) body specjalizowane, albo dla węższego grona odbiorców (Df, D8xx, 5Ds).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

^^
    Dokładnie. Tu niektórzy tak się wypowiadają jakby co najmniej mieli zamiar to kupić i przeżyli straszny zawód że nie dostali tego co chcieli, a realnie nawet pewnie nigdy tego nie wezmą pod uwagę. Ja np. pewnie 5D nie kupię, bo po grzyba mi taka rozdzielczość ale 11-24 pewnie kiedyś tak. I akty strzeliste jakie to inne firmy robią mecyje albo jaki to Canon spóźniony nie robią na mnie żadnego wrażenie są raczej przejawem infantylizmu osób które je artykułują. Po prostu cieszę się że takie szkło będzie w systemie i będę go mógł użyć w C100 i gęba mi się śmieje na tę myśl.
    Co do konkurencji to od dawna w tym segmencie obie firmy nie robią sobie krzywdy, a body są projektowane tak jakby co jakiś czas siadali przy jednym stole, więc jakieś wojenki to może są tylko w głowach niektórych forowiczów a nie szefów tych firm.
    Co do korporacji C i N to Canon większość przychodów ma spoza działu foto i jak na razie zwyżkuje więc spałbym spokojnie. Co do zaś tego jak marnie im idzie ten biznes to pragnę tylko przypomnieć że w rankingach np. dotyczących wartości rynkowej są najwyżej spośród japońskich firm o podobnym profilu produkcji wyprzedzając np. Panasa czy Sony .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ale 11-24 pewnie kiedyś tak
    (troche OT) Piekny obiektyw, ale cena (u mnie rownowartosc 15 kPLN) troche jednak zaporowa :/
    Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Na moje oko (kanoniarza) średnio to wygląda. Porównanie z ND810:

D810:
    -Lepszy o 2.5 EV DR na niskim ISO - taki jest target nowego 5ds.
    -Lepsze wideo - FHD 60fps itd
    -Body uniwersalne bo również bardzo dobrze radzi sobie z wysokim ISO
    -EDIT: synchro 1/250 vs 1/200
    -Jednak tańszy i już dostępny.

5ds:
    -50Mpix - 14MP więcej od D810
    -Mraw, Sraw.
    -?

Jedynie co może przyciągać do 5Ds to 17L TS i to nowe szkło 11-24L ... Tyle co udało mi się wykombinować jaki sens w C ma takie body jak 5ds.
    Kto wie, może będzie 17mm TS Nikona: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=258094

Ciekawe na ile będzie użyteczny ten Mraw i Sraw. Z drugiej strony - kupować 50MP i używać Sraw, kiedy to body czysto studyjne
    D800 nauczyła mnie sortować materiał na: pełny RAW, 15MP DNG i kosz

Nie wchdziłem jeszcze na CB, czy jest tam wielka fala krytyki, że nie ma 4K, tak jak to było u nas z D750?
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 08-02-2015 o 13:35
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta

Nie wchdziłem jeszcze na CB, czy jest tam wielka fala krytyki, że nie ma 4K, tak jak to było u nas z D750?
    4k w body 50 mpx ma średni sens. Canon już od 3 lat ma body z 4k na pokładzie, więc to nie Canon ma tutaj zaległości, bo do dzisiaj nie pojawiło się pełnoklatkowe body z zapisem wewnętrznym 4k. W sierpniu wyjdzie następca 5d mk III z 4k, a za 2 miesiące na NABie pojawi się pewnie kilka nowych sprzętów z 4k. Nikon ma w tej chwili przyzwoite fullHD w d750 i d810, tyle, że to wszystko pojawiło się za późno i praktycznie nikt tego zawodowo nie używa. Podobnie będzie z 4k. W tym wypadku konkurencją dla Canona jest Sony, Samsung i Panasonic. W pełnej klatce tylko Sony. Problem jest taki, że nie bardzo jest do Sony co podpiąć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    4k w body 50 mpx ma średni sens.
    W ogóle to 4K ma średni sens ale dlaczego niby ilość Mpx ma tu mieć jakiekolwiek znaczenie? Trudności z skalowaniem to problem producenta, nas to nie musi obchodzić. Istotna jest data premiery body. W nikonie (D750) można było narzekać, w canonie nie? 5Ds ma cenę D750x2.

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Canon już od 3 lat ma body z 4k na pokładzie,
    Bardzo popularny model 1DC?

Coś na forum canona jest cicho po premierze. Kilka stron - tyle co u nas.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W ogóle to 4K ma średni sens ;
    Skoro nie filmujesz, to oczywiste, że dla Ciebie nie ma sensu. Dla mnie ma i dla producenta też ma: ja np. nie kupię body bez 4k.

ale dlaczego niby ilość Mpx ma tu mieć jakiekolwiek znaczenie? Trudności z skalowaniem to problem producenta, nas to nie musi obchodzić. Istotna jest data premiery body. W nikonie (D750) można było narzekać, w canonie nie? 5Ds ma cenę D750x2.
    Ilość mpx oczywiście ma znaczenie; skalowanie z 50 mpx wymaga większej mocy procesorów, procesory się grzeją, ciepło trzeba jakoś odprowadzić itd. Prościej jest to zrobić np z 24 mpx.

Nikon miał szansę zrobić pierwszą stosunkowo tanią lustrzankę z 4k, ale jej nie wykorzystał. 4k pewnie pojawi się w następcy d750, ale to pewnie znowu potrwa dwa lub trzy lata. 5d mk IV (czy jak go tam zwał) jest zapowiadany na sierpień. Do tego czasu 1dC spokojnie da rady

Bardzo popularny model 1DC?
    Tam gdzie znajduje zastosowanie, tam jest popularny. W produkcji filmowej 12.000$ (czy 8.000 w tej chwili) to są bardzo drobne pieniądze. Przy aktualnej cenie staje się też atrakcyjny dla reporterów i ślubniaków (nie u nas oczywiście, żeby było jasne
    Ostatnio edytowane przez sv ; 08-02-2015 o 16:01

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów