Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Domyślnie

ale chyba nie proponujesz poddawać edycji pliki jpg ?
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

A dlaczego nie? To jest ostatnio wbrew prawu unijnemu, czy obraża czyjeś uczucia religijne? Nie widzę najmniejszego powodu, żeby nie edytować jpgów, tak jak to się robiło przez ostatnie 15 lat...

Poniżej tylko samo WB i jasność (zgrubnie, bez finezji a tylko dla pokazania kierunku), a jakby inaczej...

pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Nie mówię że nie można, ale nie tędy droga żeby jpg'i obrabiać
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JE56 Zobacz posta
    Mam zainstalowany program do obróbki zdjęć UFRaw który działa na moim komp. ale idzie mi to marnie i w związku z tym mam pytanko, czy jeśli RAW-y są również źle naświetlone to później nie wiele można poprawić?

A powiedz proszę jaki masz ten komputer? Męczysz się z jpg, nie wykorzystujesz "mocy" twojej matrycy, a może warto wydać choć trochę na plyte glowna z procesorem i pamiecia? Ja mam 7 letniego blaszaka z 4GB RAM i Athlonem 64 X2 i jakoś rzeźbię, nawet z d750 RAWami się bawię.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    Nie mówię że nie można, ale nie tędy droga żeby jpg'i obrabiać
    Ja też wolę robić w RAWach, ale są dwie szkoły i do dzis są ludzie, którzy robią w jpgach i nei uważają, że coś tracą. Ja nei podchodzę tak sztywno do życia, że tylko tak i nie inaczej, i tylko mój sposób jest dobry, żaden inny.

Jestem nawet w stanie zrozumieć gościa, który tutaj te zdjćęia pokazuje - zraził się z początku do RAWów, nie wie jak i czym to ogarnąć - więc woli jpgi. I słusznie! Pod warunkiem, że ktoś mu nie będzie wmawiał, że TYLKO rawy, bo inaczej się nie da. Da się, tylko trzeba umieć. Pokazuje tu zdjęćia i zamiast mu powiedzieć, że balans bieli i ekspozycja mu kuleje (co da się poprawić jak pokazałem i na jpgach) - słyszy, że jak zacznie robić w rawach, to będzie lepiej. Nic nei będzie lepiej, dalej będzie musiał to poprawić, tylko tym razem dłużej to potrwa, bo ma słaby komp.

Zacząłbym od tego, żeby powiedzieć, żeby czymś zobaczył histogram, nauczył się z niego korzystać i żeby poprawił balans bieli. To już i tak będzie sporo jak na pierwszą lekcję.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    A dlaczego nie? To jest ostatnio wbrew prawu unijnemu, czy obraża czyjeś uczucia religijne? Nie widzę najmniejszego powodu, żeby nie edytować jpgów, tak jak to się robiło przez ostatnie 15 lat...

Poniżej tylko samo WB i jasność (zgrubnie, bez finezji a tylko dla pokazania kierunku), a jakby inaczej...

Zdaje się, że akurat te przerobione przez Ciebie zdjęcia nie były przeznaczone do poprawy, tylko do prezentacji.
    Problematyczne były zdjęcia np z tych postów:
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....49&postcount=1
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....9&postcount=22
    Z nich powyciągaj światła i cienie i skoryguj balans bieli...

P.S.
    Czy nie masz przypadkiem ustawionej przestrzeni adobe rgb w programie do zdjęć? Bo zdjęcia, które zamieściłeś jako "before" mają inną kolorystykę niż oryginały.

edit
    Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Jestem nawet w stanie zrozumieć gościa, który tutaj te zdjćęia pokazuje - zraził się z początku do RAWów, nie wie jak i czym to ogarnąć - więc woli jpgi. I słusznie! Pod warunkiem, że ktoś mu nie będzie wmawiał, że TYLKO rawy, bo inaczej się nie da. Da się, tylko trzeba umieć.
    Moim zdaniem więcej trzeba umieć robiąc w jpegach, bo trzeba przewidywać i dobrze (albo prawie dobrze) ustawić PRZED zrobieniem zdjęcia. A rawa można zdobić niemal jakkolwiek, wczytać do capture nx-d i mieć od razu to, co daje aparat, a jak nie wyjdzie, to można sporo poprawić.
    A z tego wątku nie wynika, że "tylko rawy". Było parę rad dotyczących jpegów. Głosy odnośnie rawów dotyczyły głównie zdjęć, w których występowała duża rozpiętość tonalna i/lub nie było czasu na zmianę ustawień. Chyba nie zaprzeczysz, że w takich przypadkach rawy są wskazane?
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 22-01-2015 o 09:33

Talking

2 pompony słusznie zwrócił uwagę na balas bieli.
    Je56 ustaw WB w aparacie, poczytaj instrukcję, ewentualnie porób próby. W zdjęciach krajobrazowych o różnych porach dnia, "nocy" i różnym świetle D7100 mz bardzo dobrze ustawiał WB.
    Zrób to a odpadnie Ci bardzo ważna i trudna czynność. Ponadto jak dobrze ustawisz inne parametry programu w aparacie, to otrzymasz całkiem niezłe zdjęcie wymagające niedużej korekty.
    Sądzę, że te jpg (zapisane w najwyższej jakości) o różnym poziomie naświetlenia można nieźle poprawić. Piszę sądzę, gdyż obrabiam tylko RAW-y.
    Najważniejsza rada - nie zniechęcaj się, rób nadal zdjęcia. Mając taki aparat byłoby to niewybaczalną zbrodnią.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Dla mnie całkiem obojętne od tego, czy zdjęcia są do prezentacji, czy nie, obojętne, czy w RAWach, czy w jpgach - wazne jest powiedzenie autorowi, że to co pokazuje jest złe i jak to poprawić. Mainowicie (już naprawdę prościej tego nie umiem powiedzieć) - dać jaśniej i poprawić kolory. I obojętne, czym to robi i na jakich plikach, efekt poprawy będzie widoczny.

Jak się gość wciągnie to za jakiś czas sam dojdzie, że manipulacje WB będzie mu robić łatwiej na RAWach, a i przepalenia odratuje jakieś i w ogóle... Ale najpierw, zanim się rzuci na RAWy i głębszą wodę niech przynajmniej opanuje ekspozycję i inne podstawy, a to może spokojnie robić na jpgach, jak ma niechęć do RAWów. To chciałem przekazać.

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    Czy nie masz przypadkiem ustawionej przestrzeni adobe rgb w programie do zdjęć? Bo zdjęcia, które zamieściłeś jako "before" mają inną kolorystykę niż oryginały.
    Nie, nie mam, u mni ekolorystyka jest identyczna, ale w świetle tego, co powyżej to i tak nei ma najmniejszego znaczenia. Ważne, zeby autor zrozumiał, że:

1. czeka go nauka podstaw, bo wbrew pozorom fotografowanie to więcej niz umiejętność naciskania spustu,
    2. wcale nie musi się przesiadać na RAWy jak nie chce, spokojnie może to robić w jpgach. Albo za jakiś czas sam rzuci to hobby i wtedy RAWy mu nie będą potrzebne, albo się wprawi i wtedy sam do tego dojrzeje.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Chodziło mi o to, że być może te obrazki MIAŁY być żółte. Zauważ, że autor, jeżeli narzeka, to narzeka nie na złe kolory, a na ekspozycję.

Domyślnie

Rozumiem, ale ja sądzę (być może bezpodstawnie), że autor nie wie, że te obrazki mogą być kolorystycznie lepsze. Być może grzeszę jakąś niewyobrażalną pychą mówiąc o jakiejś 'lepszości', ale sądzę ze autor narzeka na ekspozycję, bo jeszcze nei wie, że mógłby też ponarzekać na kolory. Trzeba mu to powiedzieć po prostu a najlepiej pokazać, a jak już będzie wiedział (a najlepiej widział), to sam sobie zdecyduje co woli - z takim WB jakie mu wypluje aparat, czy z takim, jak widzi okiem.

Każdy z nas to przeżywał (poza tymi, którzy urodzili się już doskonali w każdym calu), więć pewnie autor teraz jest na takim etapie, że właśnie widzi że jest jakoś tak za cimno trochę. Jak da jaśniej, to nagle zobaczy, że kolory też nie bardzo - wiem, bo sam tak miałem.
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów