Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Domyślnie

Duzo slusznych rzeczy napisal 2pompony.
    Zapewne autor kolorow nie dostrzega, nie wiadzac tak naprawde jakie ma sluszne kolory w monitorze.
    Jesli komputer kwiczy, to monitor moze tez nie oddawac kolorow poprawnie - ale to takie dymagogie

Do autora:
    1.Proponuje na poczatek, nie fotografowac pod slonce - bo tu wielu sie wyklada
    2.Warto kupic filtr polowkowy 0.6 lub 0.9 z miekkim przejsciem (najlepiej miec oba), jakiegos Hitecha i poczytac z czym to sie je.
    Dodatkowo, nie masz nikogo w okolicy, kto by ci pokazal o co w tym wszystkim chodzi?
    Nie mowie za darmo, ale jakas symboliczna butelke tak by nikt nie czul sie urazony

Jesli nie masz pozadnego oprogramowania, sprobuj tego jest za darmo i ma duze mozliwosci. Tu lista aparatow wspieranych.
    Na Youtobe znajdziesz filmy, jak sie tym poslugiwac oraz jak edytowac zdjecia. Nie twierdze ze wszystkie sa swietne, ale naprawde znajdziesz tam duzo.
    HDR przy tej wiedzy chwilowo bym sobie odpuscil, moze przyniesc znacznie wiele zlego.

Jezeli nie chcesz inwestowac w nauke fotografowania, tylko isc samemu - szukaj ksiazek o gatunku fotografii ktory Cie interesuje.
    Wielu ludzi ktorym pokazywalem, jak podchodzic do tematu zawsze zalewalo mnie pytaniami o HDR czy DRI.
    Odpowiedz byla zawsze jedna, najpierw naucz sie normalnie robic zdjecia i je obrabiac np. w Lightroom - a jak poznasz program i mozliwosci aparatu pogadamy o HDR i DRI
    Ostatnio edytowane przez biegly ; 22-01-2015 o 15:33
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zachodniopom. Dębno
    Wpisów
    2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawl_s Zobacz posta
    A powiedz proszę jaki masz ten komputer? Męczysz się z jpg, nie wykorzystujesz "mocy" twojej matrycy, a może warto wydać choć trochę na plyte glowna z procesorem i pamiecia? Ja mam 7 letniego blaszaka z 4GB RAM i Athlonem 64 X2 i jakoś rzeźbię, nawet z d750 RAWami się bawię.
    Mam stary komp. którego dostałem za darmo, Windows 2000, monitor LG FLATRON L7118S którego kupiłem za 40 zł i ne będę w niego już nic inwestował. W najbliższym czasie zakupie nowy a do tej pory muszę zadowolić się tym co posiadam. Za radami kolegów robię teraz JPG + RAW-y chociaż ich na razie nie obrabiam. Jak już wcześniej pisałem mam zainstalowany UFRAW ale nie wiele mogę w nim poprawić zwłaszcza jak po otworzeniu RAW-a wszystko jest bciemn. albo bjasne.
    Wszystkim bardzo dziękuję za rady i chęć pomocy. Zdjęcia które poprawił kolega 2pompony miałem w podobnych kol. przy ustawionym WB PRE ale dla mnie wydawały się za zimne i zmieniłem na WB K ustawiając te które mi bardziej się podobały. Co do filtrów posiadam jeden polaryzacyjny ale pasuje tylko na SIGMĘ 70-300.a krajobrazy fotogr. Nikonem 18-105, narazie innych nie posiadam. Za radą kol. biegly kupię do Nikona 18-105 filtr połówkowy 0.6 lub 0.9.
    Wstawię jeszcze jedno zdjęcie które zrobiłem właśnie przy użyciu tego filtra (zachód słońca) tym razem mam również RAW-a ale na nim jest jeszcze ciemniej. Jezioro to bardzo lubię fotografować bo przeżyłem nad nim wiele pięknych przygód wędkarskich i chciałbym zapytać czy można je jeszcze uratować? Pozdrawiam.

[/IMG]

Domyślnie

jakbyś gdzieś zamieścił rawa i podał tu link do niego to pobierzemy i spróbujemy przedstawić Ci co z tym zdjęciem mozna zrobić

a jakbyś chciał zobaczyć na ile sposobów można obrobić takiego RAWA to zapraszam do pooglądania http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=94
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 22-01-2015 o 19:15
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Jeśli byś się zdecydował na używanie programu który podlinkowałem to możesz tutaj podglądac jak rawa ruszyć!
    Oczywiście to inny program, jednak narzędzia ma takie same i zasada działania podobna.
    Zapraszam tu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zachodniopom. Dębno
    Wpisów
    2

Domyślnie

Chętnie wstawiłbym RAW-a , zdjęcia wstawiam z Pokazywarki pl a RAW-a nie można bo jest za duży chyba że wyślę komuś emailem. Innych sposobów ni znam.

Domyślnie

Fajny pomarańcz. Tamte żółte też były ciekawe.
    Rawa możesz próbować obrabiać też w aparacie. Możesz choćby regulować kontrast czy odcień kolorów.

Edit: Dobrze, że masz rawa z tego jeziora. Udostępnij go. Myślę, ze coś tam się da uratować.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 22-01-2015 o 19:47

Domyślnie

Słyszałeś o dropbox lub podobnym? Wówczas na chmurę i zapodajesz linka i mozna pobrać

Domyślnie

jak przerzuciłeś jpg'a i wstawiłeś tutaj to tak samo możesz przerzucić rawa tyle tylko że nie wstawiaj tu rawa tak jak jpga tylko do rawa wstaw sam link (rawa sie nie da wstawić na forum)
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zachodniopom. Dębno
    Wpisów
    2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    jak przerzuciłeś jpg'a i wstawiłeś tutaj to tak samo możesz przerzucić rawa tyle tylko że nie wstawiaj tu rawa tak jak jpga tylko do rawa wstaw sam link (rawa sie nie da wstawić na forum)
    Właśnie że nie mogę, już pisałem. Zdjęcia zmniejszone wstawiam na Pokazywarkę pl a RAW-a się nie da wstawić za duży.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Jesli nie masz pozadnego oprogramowania, sprobuj tego jest za darmo i ma duze mozliwosci. Tu lista aparatow wspieranych.
    Uuu Panie ten soft na jego sprzęcie doprowadzi go do samobójstwa

Cytat Zamieszczone przez JE56 Zobacz posta
    Właśnie że nie mogę, już pisałem. Zdjęcia zmniejszone wstawiam na Pokazywarkę pl a RAW-a się nie da wstawić za duży.
    Pokazywarka to jakieś badziewie użyj Onedrive czy Dropboxa
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów