Close

Strona 44 z 217 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 2164

Domyślnie

szkło 0,75 otwarte i opróżnione

Robercie, to tylko na potrzeby tego zabawowego wątku Tak widziałem świat, daję słowo
    Ostatnio edytowane przez Jai pur ; 12-01-2015 o 21:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    Lubie transparentnosc. Transparentnosc kamery, transparentnosc fotografa, ktory potrafi stanac za swoimi zdjeciami a nie wybijac sie przed nie. Nie lubie ozdobnikow. Aparat powinien rejestrowac swiat taki jaki widze. O ile w fotografii mody jest to zrozumiale to w szeroko pojetym dokumencie moim zdaniem przeszkadza. Nie mowiac o tym, ze w podobnych przypadkach nalezy dzielic sie zasluga z producentem sprzetu. "Fajne zdjecie, bo ma fajny bokeh" - czyli co? Brawa dla konstruktorow obiektywu?
    Oczywiste, ze nawet daltonisci nie widza w pieknych szarosciach a i kolory to rzecz wzgledna, subtelniejsze to jednak roznice, niz nieostrosc na zdjeciu z postu wyzej. W ten sposob nie widza nawet krotkowidzowie.
    Robert, a ja czasem lubię, by transparentność posunęła się do granicy absurdu, czyli przeniknięcia formy z treścią. Zdjęcie, które zalinkowałem właśnie takie jest - i mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi.

To tak subiektywnie, a subiektywny jestem zupełnie świadomie. Bo obiektywnie oczywiście zgadzam się z Tobą.

PS Maciek, jak obliczyłeś światło opróżnionej butelki?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Robert, a ja czasem lubię, by transparentność posunęła się do granicy absurdu, czyli przeniknięcia formy z treścią. Zdjęcie, które zalinkowałem właśnie takie jest - i mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi.
    OK. Ale ja widze 96% formy, wyprodukowanej w niemczech, uzupelnione o 4% nic nie znaczacej tresci. No chyba, ze nawiazesz do przemijania mlodosci - i mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi

Zone mojej, ktora wlasnie zerka mi przez ramie, "przenikanie formy i tresci posuniete do granic absurdu kojarzy sie z eksperymentalnoscia, ktorej ona tam nie widzi". Probowalem dopytac sie wiecej, ale zasnela w miedzyczasie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    PS Maciek, jak obliczyłeś światło opróżnionej butelki?
    jak to skąd, z etykiety, zresztą exif to potwierdza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    OK. Ale ja widze 96% formy, wyprodukowanej w niemczech, uzupelnione o 4% nic nie znaczacej tresci. No chyba, ze nawiazesz do przemijania mlodosci - i mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi

Zone mojej, ktora wlasnie zerka mi przez ramie, "przenikanie formy i tresci posuniete do granic absurdu kojarzy sie z eksperymentalnoscia, ktorej ona tam nie widzi". Probowalem dopytac sie wiecej, ale zasnela w miedzyczasie.
    Ta forma wcale nie musiała być wyprodukowana w Niemczech, aby odegrać swoją rolę. Treść nic nie znacząca jest dla Ciebie, bo Twój subiektywizm jest różny od mojego.
    I oboje nie dostrzegliście żartu, a on też ma swoje kilka procent.

Masz tu inne przykłady tego, o co mi chodzi, jednak nie z M9 (i można powiedzieć po Twojemu, że z byle czego) więc już zupełnie wylatujemy poza obszar wątku:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...light=zamie%E6
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...light=stardust
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...ight=multimoon
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Ja rozumiem Keek. Moja podobna refleksja sie narodziła już dość dawno temu, a to przez oglądanie portretów robionych canonowską 85/1.2 i nikkorami itp optyką na 1.4. (lub 200/2) Mała GO jest głównym środkiem wyrazu i często to jest jedyny atut zdjęcia. To fajne (bawiłem sie 200/2) ale po zobaczeniu zdjęcia nr XXX .. nużące.
    Nie chodzi więc tu o bokeh z cronów luxów itp, choć ... mikroskopijna GO i bokeh mają ze sobą wiele wspólnego.
    Super gdy widzi sie zdjęcia z leiki ..z przymkniętego (nieco) czasem szkła.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ranbir kapoor Zobacz posta
    proponuje troche hazardu

O wlasnie. Chyba jako jedyny w tym watku wnosisz tak wiele do dyskusji.

Domyślnie

Wklejając się ze swoimi pstrykiem pod zdjęciem Mario, mam wrażenie, że popełniam świętokradztwo, ale niech już będzie...

Bez bokeh:

Domyślnie

wszystko wskazuje na to, że będę właścicielem elmarita 28 z drugiej ręki, wiec jak w temacie

co do innych rzeczy, o jakie już tu zahaczyliście, czyli osobistej fotografii wpkx, argumentów Keeka dot. dokumentu, a na deser znużenia Jacka bokehowym rozmemłaniem w portrecie, to trudno myśli zebrać
    ranbir, Cooder - zdjęcia bardzo mi się podobają

Strona 44 z 217 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni