Close

Strona 144 z 217 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154194 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 431 do 1 440 z 2164

Domyślnie

Fajne
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Znaczy się cokolwiek, bo ta mityczna doskonałość tych wszystkich summiluxów, summicronów i innych summi wcale nikomu potrzebna nie jest.
    Akurat szkła L - według kryteriów Optycznych - dalekie są od doskonałości, poczytaj ich testy - albo nie, bo po co?

A jeśli chodzi o kolory i nieostrości w ostatnich wrzutach Jaipura - to dla mnie bajka!
    Ostatnio edytowane przez Cooder ; 08-11-2016 o 16:12
    N -> L -> S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta

A jeśli chodzi o kolory i nieostrości w ostatnich wrzutach Jaipura - to dla mnie bajka!
    No mówię, to Franek się ze mnie śmieje
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Paweł sobie zażartował ze smartfonem, a to wcale nie taki zły pomysł Jak do iPhona jestem przyzwyczajony
    Ale poważnie, to od dawna robię zdjęcia dwoma aparatami, L i Fuji, L i Nikon, L i Canon. Nikt nie zauważa różnicy w danym zestawie. Oczywiście L daje cudo obrazek, ale zdjęć sama nie robi.
    Ja już jestem tym gadaniem o L znużony, to po pierwsze. Szukam też dodatkowej funkcjonalności. Tu są pewne ograniczenia. Na dodatek lekko psuje mi się wzrok, a lepiej już raczej nie będzie, więc coś z AF poszukam. Co dokładnie, jeszcze na 100% nie wiem, ale podoba mi się kilka rzeczy z niskimi notowaniami na Optycznych, dlatego o tym wspomniałem
    Ostatnio edytowane przez Jai pur ; 08-11-2016 o 21:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jai pur Zobacz posta
    Na dodatek lekko psuje mi się wzrok, a lepiej już raczej nie będzie, więc coś z AF poszukam.
    Cześć

Pojawiam się w tym wątku po raz pierwszy witam rozmówców...

Miałem zadać pytanie dotyczące wzroku i dalmierza ale jak widać Jai pur uprzedził mnie swoim tekstem. Mam ten sam problem...oczka już nie te ...
    Erę wielu puszek mnogiej szklarni itd mam już za sobą... jestem po sprzedaży jednocyfrowego body w N , więc najwyższa pora na przesiadkę tym razem na "jednoliterowe"
    Chwilkę próbowałem M9 oraz 240 i nie bardzo mi ostrzenie wychodziło... pewnie brak wprawy choć ja starej daty jestem i na manualnych szkłach wychowany...
    Poszedłem w Q i jak na razie od miesiąca się poznajemy... obrazek bardzo mi się podoba... do tego pewien minimalizm obsługi jak to w L, który powoduje odkrywanie fotografii na nowo.

Jak przedmówcy też jestem ciekawy co taki Wyga Lejkowy jak Jai Pur teraz wymyśli
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Mój wzrok również już przestał być sokoli, ale przecież są soczewki korekcyjne. Mam przykręconą plus 1,5 i spoko, wszystko pięknie ostro widać w wizjerze. Trochę upierdliwe jest wtedy przestawianie czasu i przysłony bez założonych okularów do czytania, ale to z kolei idzie załatwić "na czuja", po ilości kliknięć. No i odczyt wskazania Leicametra, którego za cholerę nie widzę bez okularów. Na szczęście wstępne ustawienia ze światłomierzem lub "na oko" robi się raz na początek akcji, a dalej też można na wyczucie. Na ogół dobrze wychodzi.

Domyślnie

>>milk
    Wygą lejkowym nie jestem, po prostu używałem amatorsko przez kilka lat ten system i dość dobrze poznałem jego specyfikę - wciąż uważam, że to wspaniałe narzędzie do fotografowania.
    Poznałem też inne systemy i co ważniejsze, wypracowałem swoje preferencje. Tak więc to bardzo subiektywna decyzja.
    >>JacekB
    Pojawiające się kłopoty ze wzrokiem nie są oczywiście zasadniczym powodem sprzedaży L. Z ostrzeniem można sobie poradzić, a obsługiwać właściwie na pamięć.

Jako że aparatu już się właściwie pozbyłem, to trzeba coś do torby włożyć. Wątpię, by moje przemyślenia się komuś przydały, więc napiszę krótko - co i jak.

Założenia były takie:
    -chciałem dwa aparaty (jeden w stylu Ricoha GR, 28mm, bez wizjera, mały, szybki, najlepiej z odchylanym ekranem; drugi większy, wygodny, z dobrym wizjerem i dwoma małymi obiektywami 35 i 50 mm)
    -miało się to zmieścić do każdej z moich toreb, a jedna jest mała, druga malutka - Tenba Switch 8 i Tenba Cooper 8
    -najważniejszą rzeczą przy wyborze był subiektywny komfort obsługi, następnie wymiary, a potem jakość obrazka

Wybrałem Fuji X-Pro2 z 23/2 i 35/2 oraz X70. Jest to właściwie dokładnie odpowiednik dotychczasowego zestawu (35, 50mm + Coolpix A), tylko w innym wcieleniu.
    Co zyskuję, a co tracę zależy od punktu widzenia. "Ja" zyskuję ujednolicenie obrazowania z obu aparatów, świetną obsługę także w mniejszym aparacie, użyteczne wysokie ISO w obu, większą GO przydatną mi obecnie o wiele częściej niż płytka.
    Dodatkowo nie wchodzę w nieznane, miałem już kiedyś dwa aparaty Fuji i kilka obiektywów.

Co mnie denerwuje niezmiennie, to zagmatwana polityka cenowa Fuji oraz zawyżone ceny nowości, silenie się na oryginalność w opracowaniu technologii matrycy. Z Bayerem programiści Fuji poradziliby sobie chyba nie gorzej.
    Co mnie przyciąga, to obsługa i wsparcie programowe nawet dla starszych wyrobów. No i jest tryb AutoISO z ustawianymi (obecnie już trzema) najdłuższymi czasami. Mogliby, jak dla mnie, zrobić ten czas ustawiany na pokrętle, ale i tak jest super.
    To tyle, będę obok

Domyślnie

Dzięki za informację ... cóż ja też celowałem w x pro-2 i kto wie czy z czasem się u mnie nie znajdzie - u mnie głównie pod kątem dłuższej ogniskowej ... takiej bardziej w portret ... to 56mm u Nich mi się podoba
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jai pur Zobacz posta
    Wybrałem Fuji X-Pro2 z 23/2 i 35/2 oraz X70.....
    Dobrze obstawiłem dobry system.
    Wolałbym chyba T2 ze wzgledu na lepszy wizjer elektroniczny i 35/1.4 zamiast 35/2.

Domyślnie

A ja mam tydzien do wyjazdu dookola swiata i wciaz mysle o dokladnie takim zestawie, x-pro2 + 23/2 + x70 zamiast m-dziewiatki

Maciek, niech sluzy!

Strona 144 z 217 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154194 ... OstatniOstatni