Szukaj
Bo chcę, ale wydając ok 10.000 zł fajnie mieć coś, co będzie działało bez żadnych problemów.
Wiem, że szukanie oparcia w opiniach ludzi trzeba traktować 50/50 ale dużo jest przeciw D800, a złego słowa na D3 ciężko znaleźć.
Może poczekać i uzbierać na D810, który jest pozbawiony większości wad D800.
Nie wiem czemu stwierdzenie - ręce opadają
Szukam, pytam, bo 10 tysi to spora kwota...
ktorej nie kupisz to bedziesz zadowolony i nie zachowuj sie jak rozkapryszony dzieciuch bo juz Ci udzielono wielu madrych odpowiedzi a Ty bladzisz jak w megle.
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Ze starymi seriami D3 s x bedziesz focil bez czytania forum.
Tak samo jak majac d700.
No dobra, poczytasz forum. Ale dla rozrywki. A nie szukając odpowiedzi na ewentualne problemy...
Mz
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
powodzenia
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Widzę że prawidłowe wnioski same się wykluły... Moim zdaniem, wg. sensowności zakupów warto zapodawać:
- D810 (gwarancja...)
- D3x/s
Chodzenie na robotę z jedną puszką zakrawa jednak na kpinę. DX to nie jest zapas dla FX...
Przy D810 dochodzi bonus cenowy - Nikon próbuje jakoś łatać budżet po tych wszystkich własnych babolach. Efektem jest cena o 40% wyższa niż D800.
I tak, D800 był przełomowy, ale był zarazem eksperymentalny przy czym za mocno obcięto koszta jego produkcji...
Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 07-01-2015 o 08:42
Za 10 000 znajdziesz bardzo mało używany D810, zza granicy ściągniesz nawet nowy. Kiedyś D3x było najlepsze do studia i pleneru, odkąd wyszedł D800 to nie opłaca się kupować D3x kompletnie, a mogąc kupić poprawiony D810 praktycznie w cenie D3x to ja naprawdę nie widzę żadnych plusów za D3x. Jedyny niezaprzeczalny to pancerność, ale jak nie robisz zdjęć na saharze albo syberii to D810 ze wszystkim sobie poradzi.
Nie wierz w bajki o D3x od amatora. Ostatnio jest wysyp linii D3 od amatorów, bo się wysypał soft serwisowy nikona którym każdy sobie może w tych puszkach cofnąć licznik. Zanim soft wyszedł znaleźć zadbaną puszkę poniżej 200k było trudno, teraz większość nie ma 30k nabitych. Wystarczy gumy w NPS wymienić i cofnąć zegar i nagle D3 staje się mało używanym sprzętem od amatora.
D3x kusi bo fajne, jednocyfrowe. Ale D810 jest lepsze pod każdym względem oprócz pancerności, i to zauważalnie lepsze.
PS. Jak chcesz 2 puszki to kup D800 za 6k z kawałkiem, a za resztę D700 lub D610 używkę. Znajdziesz D800 bez problemu z AF, bo nie wszystkie go miały.
;]
Plus ewentualna kalibracja AF w pogwarancyjnym D800 jakbyś miał pecha to 240 zł z przesyłką (doświadczone na własnej skórze). Nie tak źle.
Ile?240?
U mnie 75zl i robia raz, bo wiecej nie trzeba
![]()
Skontaktuj się z nami