Close

Strona 65 z 67 PierwszyPierwszy ... 15556364656667 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 669

Wątek: Canon EOS 6D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że jak skalujesz poruszony obraz w dół, to masz gorszą jakość, niż jeśli odrazu robisz mniejsze zdjęcie. Bo jak robisz mniejsze zdjęcie pixele są jakby większe (fizyczne do tego co jest na obrazku) więc łatwiej zrobić nieporuszone zdjęcie bo ruch mniej wpływa na te pixele, natomiast jeśli masz poruszone 36mpix to program będzie łączył rozmyte pixele i pewnie nie zrobi tego tak dobrze, żeby nagle zdjęcie było ostre... Dobrze myślę?
    Wrecz przeciwnie. Zdjęcie jestlepsze. Masz mniejsze szumy, a nieostrośc per piksel też się zmniejsza.
    Natomiast co do wyliczania skracania czasów teoretyzujesz. Praktyka jest taka, że źle wytłumiono migawkę i lustro, co poprawiono w D810 (zmieniono lagi). Dlatego od biedy D810- styknie, a D800 nie. Zmieniono tez AF-C, podobno w D800 jest nieużywalne (ja nie wiem, nie używam AF-C).
    Co do poruszeń - ja by być spokojnym na 85 mm używam 1/250, czasami 1/200, max co schodzę to 1/160. W dłuższych tele to już w ogóle masakra, szkło 200 mm (i to ten super nikkor 200/2) używałem z czasem 1/1000 i było bez róznicy czy miałem VR czy nie.
    Odradzam D800 do ślubów - nie nadaje się ze względu na słaby AF-C i na koniecznośc stosowania krótkich czasów.
    Jak się uprzesz na D800 to radzę pierw zrób pożyczonym 2 imprezy, bys sie nie wtopił. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz D750 - zapowiada się, że to będzie 3x lepszy do tego celu aparat (lepszy AF-C, mniejsze pliki, więcej fps, lepsze filmy). Jest lepszy i kosztuje tyle samo - dlaczego go nie rozpatrujesz?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ale 6D mam do filmu.
    Hmmm, zdecydowanie kiepski wybór. Podobnie zresztą jak D800 -do filmowania. O wiele lepszą jakość obrazu da D750 (i o ile dobrze widziałem D810) -inna metoda skalowania do FHD.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Jacek_Z, bo nie dołożę 2k z 7 na 9000 żeby kupić nowy D750 a używek tego aparatu nie ma. Najbardziej wkur... fakt, że wyszło kilka aparatów poniżej 9k i dalej nie ma na co wymienić 700tki :/

Mam problem z 6D i szkłami nikona. Kupiłem adapter z regulacją przysłony, bez soczewki. Zakładam Samyanga 14/2.8 na nikona - żyleta na 2.8, ostrość wskazywana na pierścieniu zgadza się z tym gdzie jest ona na zdjęciu. Zakładam ten sam obiektyw na 6D z adapterem i ostrość totalnie mi się rozjeżdża... Np teraz postawiłem aparat w oknie, to osiedle zamiast ostre na ustawieniu pomiędzy 3m a nieskończoność lub na nieskończoności, mam ostre na 1.5m!!!

To jest spowodowane że canon to nie nikon i jest inna odległość od matrycy soczewek stąd pierścień przekłamuje? Czy adapter mimo że bez soczewki robi problem?
    ;]

Domyślnie

To jest spowodowane że canon to nie nikon i jest inna odległość od matrycy soczewek stąd pierścień przekłamuje? Czy adapter mimo że bez soczewki robi problem?
    Adapter musi mieć soczewkę. Nie ma adapterów, które mają 2mm grubości, bo taka jest różnica w odległości mocowania w Nikonie i Canonie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nie widziałem jeszcze przejściówki EOS->Nikkor z soczewką.. A kupiłem ten: http://allegro.pl/adapter-obiektywy-...696098309.html
    ;]

Domyślnie

Jeśli adapter ma więcej niż 2 mm grubości od płaszczyzny bagnetu do płaszczyzny bagnetu, to ostrość się rozjedzie.
    Soczewka w innych adapterach jest słabiutkim telekonwerterem i pozwala obejść ten problem, leciutko wydłużając ogniskową, ale zawsze psuje trochę ostrość, i m.z. nie warto.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Hmmm, zdecydowanie kiepski wybór. Podobnie zresztą jak D800 -do filmowania. O wiele lepszą jakość obrazu da D750 (i o ile dobrze widziałem D810) -inna metoda skalowania do FHD.
    Gorszy niż leciwy już 5D II? Bo chcąc mieć dodatkowe body tylko do filmowania, po taniości to 5-tka chyba daje rade.
    Pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Nie. Od 5D2 lepszy (szumy). Jak by miało być "po taniości" to chyba najlepiej wypada Nikon D5200 (wiem, crop i niestety czasem problemy z HOTami). Kolorystykę da się uzyskać taką jak z Canona bez problemu, a od większości Canonów daje lepszy obraz (brak mory i aliasingu, niższy szum niż z 5D2).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

No - to jest przepis dla Aeona. Sprzedać 6D ze szkłami i 700tkę, kupić D5200 i D750. Będzie Pan zadowolony
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Podoba mi się w 6D taki ficzer, że oprócz balansu bieli w kelvinach mogę też przestawić przesunięcie punktu bieli na wykresie, dzięki czemu równiez od ręki mogę zmienić kolorystykę między magentą i zielonym, dzięki czemu balans bieli mogę ustawić idealnie już podczas robienia zdjęć. Na starym D700 mogę tylko ciepło zimno przestawić, więc jeśli zdjęcie mi wpada w jakiś zafarb różowy lub zielony to nie mogę tego skorygowac. Jak to jest w nowych nikonach? W D800/D610/D750 jest taki ficzer?

Co do soczewek do Canona 6D, jak wejde na allegro i wpiszę adapter canon nikon to jest duży wybór od 25zł do 500zł, ale żaden nie ma soczewki. Ten mój (aukcję podałem wyżej) jest cieniutki, raczej nie ma więcej niż 2mm grubości międzybagnetami, a mimo to się rozjeżdża. Używa ktos z Was nikonowskiego samyanga na canonie z adapterem?

PS. Mam D5200. Filmuje nawet nieźle, ale brak dokładnego ustawienia temp w kelvinach go dyskwalifikuje, bo film to nie zdjęcie i ciężko ze złego balansu coś potem uratować.
    ;]

Strona 65 z 67 PierwszyPierwszy ... 15556364656667 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów