ja odkurzyłem swego 6D wczoraj
więcej tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=254018
Szukaj
ja odkurzyłem swego 6D wczoraj
więcej tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=254018
A ja cofam to co powiedziałem że się ciężko pracuje 6D. Po odkryciu brakujących opcji i poznaniu nowych możliwości stwierdzam że jest to mega wygodny w użytkowaniu aparat. Teraz z priorytetem ostrości w trybie ciągłego focusa zobaczę w sobotę czy AF się sprawdzi, i jeśli będzie ok (a 50tka 1.4 USM to podobno istny żółw) to chyba będę bardzo polecał tą puszkę.
;]
Tylko nie zapomnij podzielić się wnioskami
Naprawdę, bardzo się dziwiłem poprzednio czytając tamten wpis
Jeszcze pare eLek podepnij dla większej zabawy![]()
xpro2/ 23/ 56/ 10-24/godox
Ej mam głupie pytanie ;D
Podepnę lampę Nissin Di622 zrobioną pod nikona do aparatu Canon 6D? Czytam sobie CB i tam piszą że działa ale tylko manualnie (co mi akurat nie przeszkadza bo nigdy automatu nie używam w lampie).. Już miałem sprzedawać jednego nissina pod nikona żeby kupić pod Canona, ale może jednak będzie to działać?![]()
;]
Styki do wyzwalania manualnego się pokrywają, bo kupowałem lampę do makro manualną i było tam napisane z jakimi puszkami działa, bez żadnych adapterów.
Tylko do Sony trzeba było adapter, do reszty plug and play.
Inna sprawa, że nissin ma słaby tryb manualny.
Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 22-10-2014 o 06:21
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
I napewno nic z aparatem się nie stanie? Tak czy siak sprzedam jednego nissina z nikona i kupię takiego pod canona, ale na jedną imprezę w tą sobotę się nie wyrobie i pasuje mi użyć niestety nikonowskiego modelu, a nie chcę nowego 6D ze sklepu uwalić po miesiącu używania...
;]
Na wszelki wypadek włóż w stopkę kawałek papieru, żeby odizolować dodatkowe styki. Mnie np. lustrzanka Nikona zgłupiała po podłączeniu lampy od bezlusterkowca Samsung NX. Na szczęście po zdjęciu lampy wróciła do normalności.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Podłączyłem, zakleiłem styki plasterkiem taśmy izolacyjnej, został tylko jeden styk środkowy do wyzwalania błysku. Lampa działa bez problemu na manualu, nic się złego nie dzieje.
;]
Jestem już po bojach ślubnych z 6D. Nie miałem czasu podczas wesela na testy bo robiłem foty cały dzień D800, więc zabrałem się za nie dopiero na końcu przy zabawie "chusteczka". Jak wiadomo wtedy tłum chodzi kompletnie nie przewidzianymi ścieżkami, a ja z głupa strzelałem zdjęcia gdzie popadnie i komu popadnie, byle tylko robić to szybko i przypadkowo, jak na jakimś reportażu a'la paparazzi. Po ustawieniu priorytetu ostrości w trybie AF ciągłym aparat odżył, wkońcu da się na nim pracować. Radził sobie bardzo dobrze, odsetek pudeł był bardzo mały. Zdjęcia robiłem w sali gdzie do jasnych zdjęć wymagałem otwarcia przysłony na 1.4, czas 1/200, ISO1600. Zdjęcia bez lampy, a więc bez wspomagania AF. Nie musiałem czekać na ostrość, aparat śledził obiekty na tyle dobrze, że kiedy chciałem wcisnąć spust żeby zrobić zdjęcie, to aparat zdjęcie wykonywał, a ostrość była tam gdzie być powinna, z małymi wyjątkami, nie wpływającymi jednak na ogólne pozytywne wrażenie z używania tego body.
;]
Skontaktuj się z nami