Szukaj
Rozdzielczość ma być mniejsza już przy robieniu zdjęcia. W tym rzecz, że jeśli będzie duża, np 36mpix, to żeby na tańcach zrobić nieporuszone zdjęcie z N85mm to Ci nie wystarczy 1/160s tak jak mi w D700, tylko będziesz musiał ustawić 1/250 lub nawet 1/320s. A to daje 2x ciemniejsze zdjęcie, więc to co zyskam na matrycy, że będę mógł mieć wyższą czułość na sali bez lampy i mieć ok kolory, to stracę na czasie naświetlania. I suma sumarum żeby zrobić na D800 tak jasne nieporuszone zdjęcie jak na D700 ISO1000 1/160s, będę musiał użyć ISO2000 i 1/320s, a żeby mieć jaśniejsze niż na D700 to ISO bedzie musiało być jeszcze wyższe.
Zmniejszanie rozdziałki na kompie nic nie da, bo na kompie jest już po frytkach. Jaś, znalazłem już to ustawienie![]()
;]
Nie rozumiem tej magicznej zależności. Jeśli w pełnej rozdzielczości wyłapiesz jakieś minimalne poruszenie to wg mnie wraz ze zmniejszaniem rozdzielczości będzie ono coraz mniej widoczne. Ktoś może mi wyjaśnić na czym to polega bo nie rozumiem w czym rzecz.
Aeon88 przecież masz to wszystko w 6D i jeszcze z iso możesz iść w górę znacznie wyżej
Jak wg Ciebie wygląda iso 12800 lub 16000 ? Dla mnie w pełni używalne
No wiem że inny system ale już go masz
Nie widzę żądnych zalet w D800, kombinuj D750/810
Ostatnio edytowane przez tmk_t ; 16-10-2014 o 10:05
xpro2/ 23/ 56/ 10-24/godox
Ale 6D mam do filmu. Zdjęcia nim robię tylko od wielkiego dzwonu, jak potrzebuję drugiego body bez zmiany szkieł i to jeśli nie filmuję, ale do zdjęć zawsze to będzie drugie body z jednym, góra dwoma szkłami z AF. Do Canona będę miał raczej same manuale do filmu, więc Canona w ogóle nie biorę pod uwagę przy decyzji, bo on będzie filmował w tym czasie, kiedy nikon będzie robił zdjęcia. Obecnie mam przesiadkę z D700 na coś nowszego, i tylko w tej kategorii będę to rozpatrywał (bez brania canona pod uwagę), a tu jest przepaść do D800.
Nie wiem jeszcze co kupię, gdyby D750 był w cenie do 7k gdzieś dostępny to brałbym go pod uwagę (przy filmie 60p FHD + płynna regulacja przysłony to spore zalety), ale nie wiem gdzie go w tej cenie kupić, z USA nie mam jak go ściągnąć obecnie.
Wydaje mi się, że jak skalujesz poruszony obraz w dół, to masz gorszą jakość, niż jeśli odrazu robisz mniejsze zdjęcie. Bo jak robisz mniejsze zdjęcie pixele są jakby większe (fizyczne do tego co jest na obrazku) więc łatwiej zrobić nieporuszone zdjęcie bo ruch mniej wpływa na te pixele, natomiast jeśli masz poruszone 36mpix to program będzie łączył rozmyte pixele i pewnie nie zrobi tego tak dobrze, żeby nagle zdjęcie było ostre... Dobrze myślę?
Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 16-10-2014 o 11:04
;]
A nie lepiej mieć jeden rodzaj mocowania, po kiego grzyba Ci tyle tych gratów? Zamiast się rozdrabniać kupić lepsze szkła i puszki (obojętnie jaki system).
Pozdrawiam
Marcin
No wlasnie. Nie lepiej kupic d750 do filmu i zdjec? Dodatkowo oszczednosc na obiektywach - jeden system. Nikkory w wersji D maja dodatkowo pierscien przyslon i podejrzewam ze lepiej sie nimi ostrzy niz canonami.
Natomiast jak sie uprzesz na pozostawienie 6d to z ergonomii warto jeszcze pod przycisk DOF podpiac zmiane trybu pracy AF (AF One <-> AI Servo).
pozdrawiam
Mirek$
Pewnie że lepiej. Próbowałem się namówić na zakup D800 zamiast 6D żeby mieć dwie osiemsetki jedną na film jedną na zdjęcia + do filmu coś mniejszego typu D7100. Ale żaden z moich znajomych nie filmuje nikonami. Nie znam ani jednej takie osoby. Kilku po kamerze przesiadło się na nikona bo miało nikony do zdjęć, ale po kilku zleceniach kupili canony i nie wracają. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego, oni to tłumaczą to kolorami, że surowy materiał z canona jest bardziej filmowy, lepiej wygląda itp. Skoro wszyscy siedzą w canonie to kupiłem canona.
Ale zanim kupię drugi chcę kupić D800 lub innego nowego nikona, nagrać materiał obiema puszkami i się samodzielnie przekonać czy rzeczywiście jest się nad czym spuszczać. Jeśli po gradingu i obróbce w premierze nie będzie różnicy w materiale to z chęcią sprzedam 6D i kupię do filmu nikona. Ale muszę porównać te puszki dokładnie.
;]
Ale nie zapomnij podzielić się uwagami bez względu na wynik
xpro2/ 23/ 56/ 10-24/godox
Skontaktuj się z nami