żaden z obiektywów wybranych przez ciebie, nie zaoferuje ci płynnej zmiany przysłony
Szukaj
żaden z obiektywów wybranych przez ciebie, nie zaoferuje ci płynnej zmiany przysłony
To prawda, ale szczerze mówiąc zawsze kiedy robię ujęcie ustalam przysłonę wcześniej i nigdy jej nie potrzebuję zmieniać przez te kilka sekund nagrania. O ile zdjęcia robię nie tylko na ślubach, o tyle filmów poza ślubniakami robić raczej nie będę, bo jestem głównie fotografem, filmy to uzupełnienie oferty, a nie mam pojęcia gdzie podczas wesela mógłbym tego ficzeru potrzebować. Pewnie dlatego, że dopiero zaczynam.
;]
Wydaje mi sie że właśnie na takich zdjęciach bardziej sie przyda możliwosc korekcji przysłony ?
Być może jeśli będę miał przyjemność filmować w warunkach gdzie muszę mieć ciągłe ujęcie kiedy zmienia się ilość światła w pomieszczeniu, albo osoby filmowane będą przechodzić z jaśniejszego miejsca w ciemniejsze itp, z tym że takich sytuacji raczej nie spotykam na ślubach, bo nawet jak mi wyjdą z kościoła to tam już ktoś inny bedzie na nich czekał.. Tak czy siak zastanowię się jeszcze nad tym.
;]
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jeśli lewy punkt skrajny AF będzie działał sprawnie tak jak i reszta, to jedyny minus jaki widzę w używaniu D800 do repo to wymagane krótsze czasy migawki. Ale wg optycznych format FX ma 3 wielkości plików, tak jak w canonie mam RAW, mRAW i sRAW. Jeśli idę na repo mogę robić zdjęcia w rozdziałce 5520 x 3680 co daje około 20mpix - to i tak jest spora rozdzielczość i jest w stosunku do D700 dużo więcej możliwości kadrowania, a wymagane czasy znacznie się wydłużą. Szybkośc na ślubach i w foto reklamowej 4kl/s mi wystarczą, sportu i przyrody nie robię, zresztą do tego bym wziął jakiegoś nowego cropa albo D3.
Jeszcze się waham ale dla mnie D800 jest tak wszechstronnym aparatem że ciężko mi go sobie odmówić... W stosunku do D700 to same zalety, matryca przepaść, lepszy AF. Jedyne co mnie wkurza to że muszę poświęcić 2 700 żeby kupić jeden D800.. D750 napewno nie kupię, bo chcę wydać 6-7k na aparat, więc wchodzi w grę D610 lub używka D800. Używek D750 niestety w tej kasie nie ma, w ogóle używek nie ma bo to nowy aparat.
;]
Masz 3 rozmiary plikow - ale JPG, a nie NEFW D810 masz sNEF, ktory do niczego sie nie nadaje bo zajmuje prawie tyle co duzy
![]()
D750 bez problemu mozna wyrwac <7k, tylko nie w kraju trzeciego swiata jakim jest Polska...
Shaolin nie o wagę tu chodzi, bardziej o rozdzielczość. Im mniejsza tym dłuższe czasy będzie można używać żeby nie poruszyć zdjęcia. Rozmiar zdjęcia zbliżony do pełnego nefa by mi nie przeszkadzał jeśli rozdzielczość byłaby np o połowę mniejsza, bo na tym mi najbardziej zależy. Ale skoro D800 tego nie ma to lipa, to jest minus którego będę musiał jakoś przegryźć jeśli się zdecyduję na tą puszkę.
;]
Na razie wyglada na to, ze jeszcze musisz poczytac troche bo wybierasz z puszek, o ktorych malo wiesz![]()
sRaw (w D810) ma niestety 4 razy mniejszą rozdzielczość więc do niczego się to nie nadaje, ale skoro sam rozmiar pliku (w MB) to nie problem to w czym rzecz? Można przecież zmniejszyć pliki na kompie do dowolnej wielkości.
Skontaktuj się z nami