Close

Strona 8 z 28 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 273

Wątek: Pentax FF

GL
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Spoglądaja chętnie ci (nikoniarze, canonierzy) co byli w Pentaxie - przykładem fafniak
    Natomiast ci co od początku siedzą w N czy C nie patrzą w stronę Sony czy Pentaxa, prędzej patrzą na dobry kompakt lub bezlusterkowiec jako kolejne body (np do podrózy).
    Nie tylko tacy. Ja na przykład również spoglądam życzliwie na Pentaxa, bo bardzo nie podoba mi się wykończenie sprzętu Nikona i szukam alternatywy. Nikon poszedł w masówę, plastik i odpustową estetykę. Może dałoby się to przeżyć, gdyby nie ceny, które są kompletnie niewspółmierne jakości. Sprzęt Nikona ma oczywiście duże możliwości, ale przy jego cenach oczekiwałbym także stosownej estetyki i jakości.
    Inna sprawa, że ostatnią Premierą Pentax dał czadu jeśli chodzi o wygląd body
    Tak czy inaczej, uważam że jest na rynku fotograficznym przestrzeń dla jeszcze jednej firmy oferującej body FF, jednak tylko pod warunkiem, że pójdą w bardziej niszowy produkt. Przykłady bezlusterkowców Fuji pokazały, że takie podeście może nieźle zaprocentować. Warunkiem jest spójna koncepcja i konsekwentne jej realizowanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez opiszon Zobacz posta
    pytanie czy się uporają z produkcją aparatu do przyszłego roku
    Może będzie tak jak z Tokiną. Zapowiedź, po 2 latach prototyp, czekamy kolejne 2 lata i sprzęt leży na półkach (po jednej sztuce na każdy kraj)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    .. Ja na przykład również spoglądam życzliwie na Pentaxa, bo bardzo nie podoba mi się wykończenie sprzętu Nikona i szukam alternatywy. Nikon poszedł w masówę, plastik i odpustową estetykę. Może dałoby się to przeżyć, gdyby nie ceny, które są kompletnie niewspółmierne jakości. Sprzęt Nikona ma oczywiście duże możliwości, ale przy jego cenach oczekiwałbym także stosownej estetyki i jakości.
    ...
    Inna sprawa, że ostatnią Premierą Pentax dał czadu jeśli chodzi o wygląd body
    Jeśli Pentax zrobi to body naprawdę solidnie, to może okazać się, że nie jest ono tanie. I kupią je tylko fanboye Pentaxa. Nikon też ma solidne body, tylko one dużo kosztują. Nie licz na to, że zamiast Nikona D3300 Pentax będzie miał solidnego FX w tej samej cenie co nikonowski plastik.

Co do wzornictwa - oby nie przypominał tego co ostatni Pentax z ledami na gripie. Jeśli chcą pozyskac ludzi z sentymentem do marki to muszą wystrugać coś jak stare manuale (czyli w te stronę co Nikon z Df, może uda się im bardziej).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jeśli Pentax zrobi to body naprawdę solidnie, to może okazać się, że nie jest ono tanie
    ja wręcz jestem przekonany, że tak będzie (dlatego napisałem wcześniej, że nie ma co liczyć na cenę poniżej d610/6d raczej na coś w okolicy d750/d800) - do tego wniosku doszedłem jakiś rok temu i stwierdziłem że nawet jak już wyjdzie, to dla mnie będzie po prostu za drogo (mając jeszcze na uwadzę konieczność zmiany szklarni z DA na D(F)A )
    tylko Pentax
    k600s k28/1.8 SMC Takumar 50/1.4 m85/1.8 af700fgz

GL
    Gość

Domyślnie

Jeśli Pentax zrobi to body naprawdę solidnie, to może okazać się, że nie jest ono tanie. I kupią je tylko fanboye Pentaxa. Nikon też ma solidne body, tylko one dużo kosztują. Nie licz na to, że zamiast Nikona D3300 Pentax będzie miał solidnego FX w tej samej cenie co nikonowski plastik.

Co do wzornictwa - oby nie przypominał tego co ostatni Pentax z ledami na gripie. Jeśli chcą pozyskac ludzi z sentymentem do marki to muszą wystrugać coś jak stare manuale (czyli w te stronę co Nikon z Df, może uda się im bardziej).
    Nie liczę na ceny D3300, mogą być ceny jak w Nikonie ale niech idzie za tym odpowiednie wykonanie. Jak marudzę na wykonanie Nikona, nie mam wątków do niskich segmentów, tylko do takich konstrukcji jak D600/610/750. Wyższe modele są niby lepsze, ale nadal jest w nich coś z masowego badziewia. To trochę jak ze Skodą, jeździ dobrze, technicznie jest ok, ale mając wybór nigdy bym nie kupił. Różnicę dobrze pokazuje porównanie takich body jak K-5/3 do Nikona D7000/7100. Nikony wielkie i niezgrabne z odklejającymi się gumami, a Pentaxy niemal wzorcowe. Z obiektywami jest jeszcze gorzej, Pentax ma sporo koszmarków, ale też ładne i solidne Limitedy, Nikon całkiem poszedł w wydmuszki G ze złotymi obwódkami.
    A co do Df, to jest niedorzecznie drogi, a przy tym tak sobie dopracowany i nie bardzo jest co do niego podpiąć aby pasowało do koncepcji.
    Jako konsument chciałbym po prostu, żeby jak coś jest drogie było też dopracowane, ładne, wykonane z porządnych materiałów. Nie jest to droga dla firm takich jak Nikon, bo one mają trafić do klienta masowego, ale przykładowy Pentax spokojnie mógłby zawalczyć w takiej niszy. Nie musi mieć do tego nie wiadomo ilu obiektywów, wystarczy dobrze przemyślany i w miarę uniwersalny zestaw.

Domyślnie

Wysokie modele nikona nie są dla masowego klienta.
    Zaprzestaję gdybania. Niech sie to body pokaże to dyskusja będzie konkretniejsza.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Różnicę dobrze pokazuje porównanie takich body jak K-5/3 do Nikona D7000/7100.
    K-3 jest jednak sporo droższy od D7100 (4200 vs 3400) i to raczej wyższa półka. Zestawiać powinno się go raczej z 7D czy D300s. Poza tym nie wiem ile osób byłoby w stanie dopłacić tyle samo (procentowo) do D750 bo taki aparat kosztowałby w okolicach 11 tysi. Inna sprawa, że nie słyszałem jeszcze o odpadających od D7100 gumach. Wiem że K-3 jest mniejszy, ale do wielkości D7100 też nie mam zastrzeżeń (a mam małe dłonie).
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-09-2014 o 13:30

Domyślnie

Spoglądaja chętnie ci (nikoniarze, canonierzy) co byli w Pentaxie - przykładem fafniak
    Natomiast ci co od początku siedzą w N czy C nie patrzą w stronę Sony czy Pentaxa, prędzej patrzą na dobry kompakt lub bezlusterkowiec jako kolejne body (np do podrózy).
    Sek w tym kolego - ze Ci znajomi nigdy nie siedzieli w tym systemie. - tylko czasem mieli przyjemnosc pobawic sie puszkami takimi jak K-5 czy K-5II/IIs i z tego co mowili byli pozytywnie zachwyceni tymi puszkami.

Co do KS-1 - fakt ze smiesznie wygalda...i te diody...ale raz jest to puszka amatarska...dwa glownymi rynkami zbytu jest Japonia i Chiny - a oni lubia takie gadzety - a ostatnio na youtube ogladalem maly review i powiem szczerze ze fajnie sie chyba to trzyma w rece jak sie przyjrzalem.

Co do jakosci przyszlej FF jakos sie tego mniej obawiam - znajac troche ten system praktycznie zawsze body bylo lepiej wykonane niz konkurencyjne - pytanie bedzie tylko cena - zapewne na wejsciu nie mala - ale znajac ich polityke cenowa - szybko spadnie - tak jak w Stanach od dluzszego czasu mozna kupic np. K-5IIs ponizej 700$

GL
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    K-3 jest jednak sporo droższy od D7100 (4200 vs 3400) i to raczej wyższa półka. Zestawiać powinno się go raczej z 7D czy D300s. Poza tym nie wiem ile osób byłoby w stanie dopłacić tyle samo (procentowo) do D750 bo taki aparat kosztowałby w okolicach 11 tysi. Inna sprawa, że nie słyszałem jeszcze o odpadających od D7100 gumach. Wiem że K-3 jest mniejszy, ale do wielkości D7100 też nie mam zastrzeżeń (a mam małe dłonie).
    Na starcie kosztowały chyba w miarę podobnie, a d300 nie przytaczałem, bo już go nie produkują.
    Co do wielkości, nie ma znaczenia że Tobie i wielu innym pasują rozmiary D7100, bo znajdzie się sporo takich którzy będą chcieli aparat wielkości K-5. Ja chciałbym mieć wybór, wtedy mogę się zainteresować zmianą. Na razie jest tak że w lustrzankach jest dwóch producentów których oferta jest bardzo podobna i kręci się wokół tej samej koncepcji. Sony nie liczę, bo się mota jak sarna we wnykach i coraz bardziej widać że do niczego to nie doprowadzi.

Domyślnie

Z tego co pamiętam, ale głowy nie dam sobie obciąć to K-3 na początku kosztował niecałe 6 koła więc jednak był droższy i tendencja się utrzymała. Moim zdaniem słusznie bo to dwie różne klasy sprzętu. D300 już nie produkują ale jest nowy 7D mark II i choć cenę ma zabójczą to specyfikacją K-3 bliżej właśnie do niego (i do jeszcze nie wymodlonego D400). Nie bez powodu na tym forum po premierze K-3 pisało się, że Pentax zrobił D400 Druga sprawa, że cena produktu w dniu premiery ma małe znaczenie (tu wycofuję fragment w którym odnoszę się do ceny D750 bo nie ma ona nic wspólnego z rynkową). Co do rozmiaru to sam pisałeś, że Nikon jest wielgachny i niezgrabny. Dla mnie nie jest więc wyraziłem jedynie swoje zdanie. Równie dobrze mógłbym napisać, że nie ma znaczenia że Tobie odpowiada rozmiar K-3. Rozmiar D7000/D7100 to nie wada tylko cecha. Aparat trzyma się stosunkowo wygodnie a daleko mu rozmiarami do klockowatego D300(S). Poza tym nie wyobrażam sobie by firma wyprodukowała kilka takich samych aparatów różniących się jedynie wymiarami by zadowolić wszystkich. Gdyby zdecydowali się upakować wszystko w mniejszym body podniosłyby się głosy że to wydmuszka dla dzieci (i tak wielu tak piszę i dyskredytuje ten aparat jedynie z powodu wymiarów). Firma musiała zdecydować jaki rozmiar podpasuje większości fotoamatorów i akurat w tym przypadku moim zdaniem wybrali rozsądnie.

Strona 8 z 28 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów