Close

Strona 7 z 28 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 273

Wątek: Pentax FF

Domyślnie

Może to być również ciekawa alternatywa dla filmujacych lustrzankami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Może to być również ciekawa alternatywa dla filmujacych lustrzankami.
    wywiad z repami PentaRico imho świadczy raczej o czymś przeciwnym
    #14. Raw/uncompressed video is being offered in an increasing number of HDSLRs. Is this something you have explored?

We do value the importance of video recording, but at the same time, as the brand Pentax/Ricoh, we value the still image rather than videos. So at this moment, we are not giving priority to this issue

Read more at: http://www.pentaxforums.com/articles...#ixzz3DZTv1bOx
    tylko Pentax
    k600s k28/1.8 SMC Takumar 50/1.4 m85/1.8 af700fgz

Domyślnie

Z Canona i z Nikona to ludzi nie ściągną. Konkurować mogą z Sony, które to wykonuje nieprzewidywalne ruchy. Wsadzili lustro połprzepuszczalne (nie wszystkim sie to podoba), teraz robią bardzo zaawansowane bezlusterkowce, FF i nie wiadomo czy będą kontynuowali za jakiś czas normalne lustrzanki (tradycyjnych z ruchomym lustrem już nie robią).
    W dodatku sentyment do Minolty to niektórzy mieli, ale Sony nie wzbudza takich nostalgicznych uczuć. Pentax tak.
    Cały problem Pantaxa to taki, że nie mają chyba za dużego kapitału na rozwój małego obrazka. Ile modeli DX jest aktualnie robionych (nie jestem w temacie) 2-3? Nagłe mocne odświeżenie szklarni FX chyba nie nastąpi. To proces na wiele, wiele lat.
    Myślę, że to będzie system dla tych co będą sobie chcieli podpiać różne egzotyczne (manualne) szkiełka, mieć pomiar światła, potwierdzenie AF (i stabilizację). Szału to te obiektywy jesli chodzi o ostrość generalnie nie zrobią, ale niektóre fajnie rysują (bokeh itd).
    Niech Pentax tylko nie wsadza 36 Mpx, bo pliki będą za duże (dyski i szybsze komputery tez kosztują) a wady słabszej optyki pokażą się mocno. Módlcie się o matrycę w okolicach 20-24 Mpx W dodatku bardziej upakowana matryca byłaby droższa i body nie znajdzie wtedy wielu entuzjastów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Z Canona i z Nikona to ludzi nie ściągną.
    Oj nie bylbym taki pewien - mam kilku znajomych co maja puchy FF w C i N -mimo to chetnie spogladaj na system P i czekaja z ciekawoscia na FF od nich - nawet z zamiarem kupna.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ile modeli DX jest aktualnie robionych (nie jestem w temacie) 2-3? Nagłe mocne odświeżenie szklarni FX chyba nie nastąpi. To proces na wiele, wiele lat.
    w tej chwili K-500 , K-50 , K-5II / K-5IIs i K-3 - oraz wlasnie wchodzi do sprzedazy KS-1

Szkla - co chwila odswiezaja stare (wersje HD) i dodaja co pewien czas nowe jakies - pisalem 2 strony wczesniej.
    W tej chwili wlasnie bedzie wchodzil nowy spacerzoom 16-85mm i juz sa zapowiedzi na 70-200 i 100-400:
    -> http://www.pentaxforums.com/articles...nses-2014.html
    -> http://www.pentaxforums.com/forums/1...ml#post2943356

Co do FF to fakt...troche pozno...moze zbyt pozno...ale pozyjemy zobaczymy...dla mnie ciekawym/dobrym posunieciem byl by bezlusterkowiec FF od Pentaxa na start

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    Oj nie bylbym taki pewien - mam kilku znajomych co maja puchy FF w C i N -mimo to chetnie spogladaj na system P i czekaja z ciekawoscia na FF od nich - nawet z zamiarem kupna.
    Spoglądaja chętnie ci (nikoniarze, canonierzy) co byli w Pentaxie - przykładem fafniak
    Natomiast ci co od początku siedzą w N czy C nie patrzą w stronę Sony czy Pentaxa, prędzej patrzą na dobry kompakt lub bezlusterkowiec jako kolejne body (np do podrózy).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Pentax FF (wystarczą gabaryty obecnych k5) i trzy odświeżone, ale niekoniecznie w sumie nawet, limitedki 31, 43, 77. Było by to warte grzechu, oj warte.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez opiszon Zobacz posta
    wywiad z repami PentaRico imho świadczy raczej o czymś przeciwnym
    Wygląda na to, że masz rację. Pentax miał też szansę wypromować swoją średnioformatówkę na maszynę do video, ale tego nie zrobił. Mi chodziło jednak o możliwości podpięcia czegokolwiek i cieszenia się ze stabilizacji w video. Sam fakt braku RAWów dla mnie jest nieistotny bo i tak nigdy bym tego nie użył. Powinienem dodać, że moja pierwsza wypowiedź była z punktu widzenia amatora i FF od Pentaxa też widziałbym jako sprzęt dla amatora a nie dla zawodowca i w tej kategorii bym go rozpatrywał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Wygląda na to, że masz rację. Pentax miał też szansę wypromować swoją średnioformatówkę na maszynę do video, ale tego nie zrobił. Mi chodziło jednak o możliwości podpięcia czegokolwiek i cieszenia się ze stabilizacji w video. Sam fakt braku RAWów dla mnie jest nieistotny bo i tak nigdy bym tego nie użył. Powinienem dodać, że moja pierwsza wypowiedź była z punktu widzenia amatora i FF od Pentaxa też widziałbym jako sprzęt dla amatora a nie dla zawodowca i w tej kategorii bym go rozpatrywał.
    no to tutaj też muszę cię zasmucić (chyba że czytałeś cały wywiad i już to wiesz)

#13. Many users do not find electronic video stabilization to be satisfactory. Do you have plans to bring back sensor-shift video SR like in the K-5, or possibly a different type of stabilization? Was there a reason you moved away from mechanical video SR?

The sensor-shift SR is one of our advantages, even for videos, but at this time we have had difficulties solving the problem of sounds of shifting (noise during recording). So it might take time to get a real solution to avoid this problem, and then we will consider how to do it.

Read more at: http://www.pentaxforums.com/articles...#ixzz3DeSOC0fM
    tylko Pentax

Domyślnie

Zobaczymy jak będzie. Lustrzanka planowana jest na przyszły rok i z tego co czytam decyzja jeszcze nie zapadła więc do tego czasu być może uporają się z trudnościami.

Domyślnie

pytanie czy się uporają z produkcją aparatu do przyszłego roku
    tylko Pentax

Strona 7 z 28 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów