A jaką lampę miałeś?
Szukaj
A jaką lampę miałeś?
D50 nex5n x-pro1
Tylko, że Twoja Hoya to jest po prostu stały filtr ND chyba. puch24 natomiast wziął się za regulowany ND czyli Fader - myślę, że tu jest główna różnica. Te fadery nawet najlepsze niestety nie mają jakiś super opinii. Zależy od ujęcia, raz super innym razem kicha całkowita. Chyba najbardziej jeszcze sprawdzają się w dziedzinie, do której zostały stworzone czyli film.
BTW. Jakiej siły masz tą hoyę ? ND100 ?
jpyt
Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4
Tak, u mnie jest zwykły ND, bez fejderów. ND1000 (-10EV).
to be a rock and not to roll
Eh, tak źle to nie jest - ten efekt pojawia się dopiero przy niemal maksymalnym zaciemnieniu. I, wg artykułu, który gdzieś kiedyś czytałem, zdarza się to nawet dość drogim filtrom regulowanym przy silnym zaciemnieniu - więc może się okazać, że znacznie droższy filtr może nie być całkowicie wolny od tego efektu.
Poza tym, potrzebuję 72 (albo nawet 77) mm, więc cena rośnie, a te dobre filtry znanych marek (stałe albo regulowane) kosztują od 200 do 450 zł w tych rozmiarach.
Kupiłem też dwa stałe filtry ND16 typu Cokin P (oczywiście tanie, chińskie) - i są dość jednorodne, ale, co ciekawe, choć "identyczne", to jeden jest znacznie gęściejszy od drugiego. Tu: https://www.flickr.com/photos/99229681@N04/14227548156/ jest zdjęcie z tym gęściejszym. Czas 30".
P.S.
Bardzo przepraszam, że "nierasowo" i w wątku o Sony, a nie jak należałoby, o Samsungu. Ale chyba wiadomo, dlaczego. Mam nadzieję, że mnie stąd nie wygonicie za "nieczystość rasową".![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
"Ambitny" widok z okna...![]()
Być może zły WB - przy poprzednim zdjęciu WB był "way off", więc przestawiłem na ręczny "mierzony ze zdjęcia", a potem zostawiłem przez zapomnienie po zmianie filtra. Na razie tak sobie tylko próbuję - oczywiście nie są to zdjęcia "wystawowe", tylko próbne! Okazuje się, że wcale niełatwo tak po prostu zrobić zwykłe zdjęcie z czarnym filtrem.![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami