Close

Strona 1026 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2652692697610161024102510261027102810361076112615262026 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 251 do 10 260 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Było tak od razu
    Chciałem najpierw dać prosto z puszki bo to nowy aparat więc sampli nigdy za wiele.

A teraz mogę dodać parę plusów i minusów do mojego poprzedniego podsumowania.

Plusy
    -ergonomia (grip, wyprofilowanie, umiejscowienie przycisków)
    -dużo konfigurowalnych przycisków
    -kapitalny wzijer
    -AF (to jednak nie przechwałki Sony)
    -matryca
    -jakość wykonania
    -nowy intuicyjny układ menu
    -dużo presetów kolorów oraz kilka własnych do ustawienia
    -tarcza nastaw
    -2 pokrętła
    -3 profile z własnymi ustawieniami obok PASM
    -WB
    -cena adekwatna do możliwości

Minusy
    -trzeba się naklikać żeby zmienić punkt ostrzenia
    -długie wybudzanie z uśpienia
    -długie ładowanie baterii
    -fatalne umiejscowienie slotu na kartę pamięci
    -
    RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/

Domyślnie

Troszkę się już zaprzyjaźniłem z moim a6000, chociaż ciągle brakuje czasu. W weekend mam nadzieję spędzimy więcej czasu razem. Po pierwsze to koledzy mieli rację, że faktycznie trzeba się przyzwyczaić/nauczyć nowego sposobu działania AF w bezlusterkowcach. Wczoraj miałem taką sytuację, podczas fotografowania synka, że scena była bardzo mało kontrastowa i AF nie chciał za bardzo ustawić ostrości tak gdzie chciałem (w końcu się udało), mam wrażenie że D90 w takiej sytuacji nie zastanawiał by się w ogóle tylko od razu ustawił tam gdzie trzeba. Ogólnie jestem już w tym momencie bardzo zadowolony z przesiadki na a6000. Gabaryty aparatu są super. Wczoraj na wycieczkę rowerową mogłem wziąść już tylko małą torebkę zamiast dużego plecaka fotograficznego Ale odkryłem jeden (jak dla mnie spory) minus w body. Przed zakupem kilkanaście razy macałem body w kilku sklepach i byłem zachwycony. Ale jak już przez pół dnia miałem go w ręce to przeszkadza mi w trzymaniu przycisk do odpinania obiektywu. Jeśli byłby z drugiej strony (tam gdzie napis APS-C) było by genialnie! Potestowałem troszkę 20mm i 50mm. Naprawdę świetne i szybkie szkła.
    Na razie jedno zdjećie z 50mm. Jpg z aparatu, tylko zmniejszony do 1024 programem SNS Resizer:

Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach2008 Zobacz posta
    Ale odkryłem jeden (jak dla mnie spory) minus w body. Przed zakupem kilkanaście razy macałem body w kilku sklepach i byłem zachwycony. Ale jak już przez pół dnia miałem go w ręce to przeszkadza mi w trzymaniu przycisk do odpinania obiektywu. Jeśli byłby z drugiej strony (tam gdzie napis APS-C) było by genialnie!
    W trzymaniu mi tak umiejscowiony przycisk nie przeszkadza, mam dosyć szczupłe palce i być może w NEX-6 jest nieco inaczej. Natomiast wolałbym go po drugiej stronie ze względu na zmianę szkieł.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Wracając do filtrów szarych:
    Poeksperymentowałem trochę, i mam następujące wnioski:
    - po zakup filtra typu ND Fader (dwa obrotowe polaryzatory) trzeba wybrać się z aparatem i sprawdzić jego działanie, albo kupować przez Internet z prawem zwrotu. Oglądałem jeszcze jeden taki tani filtr, i efekt był podobny do mojej Massy. Jednakże w zakresie od ND2 do ND8 te paskudne efekty nie występują (a przynajmniej nie są tak widoczne). Na Allegro znalazłem jakiś taki regulowany filtr oznaczony właśnie ND2-ND8. Może jego producent jest po prostu uczciwy i ustawił ogranicznik obrotu na wartości jeszcze użytecznej, i nie próbuje wmawiać, że da się osiągnąć ND400?

Ważne jest też to, że z różnymi obiektywami efekt może być trochę inny. Warto taki filtr wypróbować z kilkoma obiektywami.

Tak czy tak, jeśli chcę się tym pobawić, ciągle jeszcze muszę sobie kupić dobry filtr ND...

- tanie chińskie plastikowe filtry typu Cokin P nie są neutralne barwnie i dają trudną do usunięcia dominantę barwną, a do tego jeszcze zmniejszają kontrast i powodują ogólne rozmydlenie obrazu. Oczywiście wypadałoby jeszcze wypróbować drogie oryginały...
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 24-05-2014 o 10:48
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa
    Wpisów
    7

Domyślnie

Do posiadaczy a6000: nie wariuje wam WB czasami?
    Chlopak, od ktorego ostatnio kupiłem Zeissa 24 1.8 skarzyl sie na ta przypadłość. W świetle dziennym aparat co którąś klatke naświetlał tak, że fotki miały dziwne kolory, jakby wyprane...
    Nie zdarzyło Wam się?

Domyślnie

Biotar 1.5/75 + NEX-7, wykadrowane: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248578.

PS Byłem przekonany, że niebo na tych kadrach to tabula rasa, jednak matryca mnie miło zaskoczyła.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Biotar 1.5/75 + NEX-7, wykadrowane: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248578.

PS Byłem przekonany, że niebo na tych kadrach to tabula rasa, jednak matryca mnie miło zaskoczyła.
    Wiekszych abberacji w zyciu nie widzialem, totalny brak ostrosci. Co zrobiles tym zdjeciom bo wierzyc sie nie chce ze takie cos wyszlo z nexa7 i biotara

wyslane z mojego Asus MeMo pad 7hd

Domyślnie

Zwiększyłem ostrość i kontrast, zmniejszyłem aberracje…
    Jesteś pewien, że znasz obrazowanie Biotara 75 przy F1,5, w dodatku pod słońce?

Wysłane z mojej kuchni.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stafford Zobacz posta
    Do posiadaczy a6000: nie wariuje wam WB czasami?
    Chlopak, od ktorego ostatnio kupiłem Zeissa 24 1.8 skarzyl sie na ta przypadłość. W świetle dziennym aparat co którąś klatke naświetlał tak, że fotki miały dziwne kolory, jakby wyprane...
    Nie zdarzyło Wam się?
    Pstryknąłem już nim ponad 200 fotek i nic takiego nie miałem na Sigmie.
    RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/

Domyślnie

Wracają do wątku ślubnego bez lustra to wczoraj robiłem zdjęcia A7-demką w kościele i potem na sali. Oryginalnie wątek był o A6000, ale moje spostrzeżenia chyba są uniwersalne do wszystkich bezluster Sonego.
    No więc, w brew moim obawą AF dawał całkowicie radę i to nawet jak już zrobiło się ciemno. Z A6000 powinno być w tym względzie jeszcze lepiej.
    Natomiast patrząc na wszystkie zdjęcia wyszła jedna kupa, niespodziewana, trudno do obejścia i prowadząca do wniosku, że tego typu aparaty na razie kompletnie nie nadają się na wesela - bardzo mocno w kość dały popalić specyficzne lag-i. W słabszych warunkach oświetleniowych (kościół, sala już po zmierzchu) po prostu nie sposób było uchwycić tzw. chwilę:
    - Pan młody w kościele spogląda na rodziców, pstryk, na zdjęciu patrzy już w podłogę
    - Panna młoda puszcza oko do mnie, na zdjęciu widać już jej odwróconą głowę
    - Śledzę ruch panny młodej, czekam aż przy tańcu wyjdzie z obrotu twarzą do mnie, pstryk, mam ją na zdjęciu od tyłu
    - itd.

Zastanawiałem się nad tym fenomenem bo nie pamiętam żebym gdzieś widział narzekania pod adresem A7 na shutter lag-a (może gdzieś widziałem na YouTube porównanie, ze Fuji ma mniejszy to wszystko).
    Po głębszej analizie i jeszcze kilkunastu próbach wyszło mi, że taki stan rzeczy jest kombinacją kilku czynników niemniej największym problemem są opóźnienia obrazu w wizjerze (w szczególności przy słabym świetle). Po prostu ta chwila, którą chcemy uwiecznić, którą widzimy na ekranie tak naprawdę jest czymś co już minęło, pstryk, i mamy inny obraz. Próbowałem robić kilkanaście zdjęć nie patrząc na ekran i w wizjer tylko obok aparatu i pstrykać kiedy trzeba. Ilość trafionych ujęć bardzo wyraźnie wzrosła, natomiast ilość trafionych kadrów drastycznie spadła - no po prostu nie da się patrzeć obok aparatu i utrzymać tak stabilnie rąk żeby gdzieś nie odjechać kadrem, a przynajmniej ja tego nie umiem

Oczywiście wszystko się da obejść w jakimś stopniu, można przejść na seryjne zdjęcia, można by jakiś wizjer optyczny spróbować dopiąć itp., ale ogólnie to:
    Lag w obrazie wyświetlanym + wolniejszy AF w gorszym świetle + minimalnie gorszy shutter lag = aparat w zasadzie tylko do statycznych scen.
    Miałem przez miesiąc A6000 i obawiam się, że jego to też się tyczy niestety, z tego co pamiętam smużenie ekranu było w nim identyczne.
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Strona 1026 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2652692697610161024102510261027102810361076112615262026 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów