Szukaj
FX+DX+Lęsy
BLOG
Jak wyślesz im do czyszczenia to coś ci znajdą do naprawy a jak wyślesz popsuty to powiedzą że sprawnyMoże to jest metoda, wysyłać na czyszczenie zamiast do naprawy
![]()
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
1. Pewien problem w 5D3 dotyczy wszystkich puszek i wg. mnie jest to kwestia wadliwie zaprojektowanego AF. Taki problem nie istnieje ze sprawnym i nierozkalibrowanym D800-tak jakby czysta teoria (pewnego dnia w sklepie sprawdziłem D800 z 14-24 i po paru zdjęciach na bocznych byłem w szoku-wszystko w punkt-za tym tęskniłem) W 5D3 po prostu boczne nie działają jak powinny z pewnymi obiektywami i to akurat z takimi jaki tych bocznych najbardziej potrzebują...szerokie jasne kąty. Wyjątkiem jest sprawny 35L, który w teorii powinien łapać na bocznych ale trzeba mieć "prostą" puszkę i "prosty" obiektyw i wbrew pozorom to bardzo trudne, szczególnie, że ciężko wywnioskować co jest "krzywe". Moje spostrzeżenia nie opierają się na jednym egzemplarzu body czy szkła. Długo można by dyskutować. Musiałbym mieć dostęp do paru egzemplarzy jeszcze, żeby potwierdzić inne kwestie w 100%. W każdym razie dobranie sprzętu, który działa poprawnie graniczy z cudem, w określonych kombinacjach jest po prostu nie możliwe-taki AF. Do tego dochodzi jeszcze rodzaj światła a tu Canona niestety jest bardzo wrażliwy.
2. 10 puszek to puszki opisane na forum, z poważnymi problemami, od użytkowników znających się na rzeczy z jasnymi szkłami. 5D3 z kitem na f4 nie będzie miał problemów. Ja sprawdzałem 3 korpusy i żaden nie był w 100% ok..
2. Nie chciałem Cię męczyć telefonami Fatman, jak będziesz miał czas-daj znać.
Ostatnio edytowane przez zaix ; 12-03-2014 o 13:58
Podobno filmy które się kręci poprzez ML są tak jakby w rawach. W sumie to analizując to, dochodzę do wniosku, że chyba zbyt pochopnie wystawiłam ten wniosekWydawało mi się, że jeśli sprzęt jest wystawiany na ekspozycję, której normalnie nie uniesie, to można zniszczyć system, tudzież bardziej wyeksploatować sprzęt. Ale nie jestem pewna, więc w sumie to już nie wiem.
Co do tej deregulacji w d800e. Teraz zaczęłam wypełniać formularz naprawy do fixation i myślę sobie - skąd mam pewność, że to problem puszki, a nie obiektywów? (sigma 50/1.4 i nikkor 28/1.8 ). Podpięłam 50/1.8 nikonowską najtańszą starowinkę taką, i na pierwszy rzut oka (kilka zdjęć bez testów na linijce) wszystko jest ok. Głowa boli od tego wszystkiego.. :<
Ostatnio edytowane przez Alinell ; 13-03-2014 o 02:56
Mogą, nie muszą.
W sumie to analizując to, dochodzę do wniosku, że chyba zbyt pochopnie wystawiłam ten wniosekWydawało mi się, że jeśli sprzęt jest wystawiany na ekspozycję, której normalnie nie uniesie, to można zniszczyć system, tudzież bardziej wyeksploatować sprzęt. Ale nie jestem pewna, więc w sumie to już nie wiem.
Zrób test tych obiektywów ostrząc w trybie LV. Będziesz wiedzieć jaka jest ich realna ostrość i dzięki temu, że w LV nie ma problemu z FF/BF porównasz sobie celność z zdjęciami robionymi za pomocą ostrzenia czujnikami fazowymi.Co do tej deregulacji w d800e. Teraz zaczęłam wypełniać formularz naprawy do fixation i myślę sobie - skąd mam pewność, że to problem puszki, a nie obiektywów? (sigma 50/1.4 i nikkor 28/1.8 ). Podpięłam 50/1.8 nikonowską najtańszą starowinkę taką, i na pierwszy rzut oka (kilka zdjęć bez testów na linijce) wszystko jest ok. Głowa boli od tego wszystkiego.. :<
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Skontaktuj się z nami