Close

Strona 200 z 239 PierwszyPierwszy ... 100150190198199200201202210 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 991 do 2 000 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie D800 Af

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Wow, czyli Ken radzi ustawić w A1 priorytet ostrości a nie spustu. No za cholerę nikt inny by na to nie wpadł.......

No wreszcie!!
    Tak obserwuje ten wątek i w końcu pomyślałem - niech chłopaki maja to przestaną płakać..

Żart oczywiście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FttSniper Zobacz posta
    Może kiedyś rozpiszę mój temat z D800-tkami ale brak mi słów ... Pozbyłem się nikona - całego systemu w pi**u by wrócić do canona na gorsze matryce, gorszy af itp ale na sprzęt gdzie bubel fabryczny to jedynie wadliwy soft a nie elementy konstrukcyjne.

Osoby które są zdecydowane na odsyłanie body do serwisu niech z góry założą że to nie ma sensu - po prostu od razu pozbyć się body i kupić najlepiej zupełnie inny model niż D800 - za duże ryzyko ponownego trafienia na sprzęt z problemami.

Sklep nie wymieni sprzętu na nowy wolny od wad (niezgodność towaru z umową itp) - rzeczoznawcą jest ZAWSZE nasz serwis.

Serwis nie wymieni ani nie naprawi naszego sprzętu - uzna że każdy sprzęt tak ma i po kilku tysiącach zdjęć każdy sprzęt ma prawo się rozjechać - wizyta za wizytą i nic.

Jak ktoś ma pytania lub potrzebuje więcej info niech pisze na PW. Ja kończę odzywanie się na forum w sprawie wadliwych D800-tek.

Przeszedłem to samo z Canonem. Rzeczoznawcą też jest serwis-chora sprawa. A ten zawsze nie widzi żadnej OCZYWISTEJ wady. Wiele razy próbowałem, wszelkimi sposobami-na nic. Co do braku wad konstrukcyjnych w konkurencji ja już się wypowiadał nie będę. Są w C. Ciekawi mnie twoja przyszła przygoda z Canonem. Np jak podepniesz 50 1.4...albo ustawisz AFMA i nagle w żarowym okaże się, że jasne szkła możesz schować do torby, o bocznych już się wypowiadałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FttSniper Zobacz posta
    Znam doskonale ten system, wiem jak na nim pracować i jak żyć z jego "słabościami". Zrobiłem wcześniej dobre 80 ślubów na 5D mkII, którego dzielą technologiczne lata świetlne od D800 (sprawnego) i to prawie w każdym calu. 5-tka jak to 5-tka szybka ale mało powtarzalna z AF, servo na stałkach to ciężka sprawa i wyciąganie z cieni mocniejsze = fiolet i banding Po prostu trzeba wiedzieć jak tego używać - dużo ludzi robi nadal na 5D mkI i mają rewelacyjne foty. Drugi fakt jest taki że cały proces obróbki - "naświetlania" zdjęcia z D800 toczył się na RAWie - przepałka o 2 EV, niedoświetlenie o 4 EV - nie ma problemu - fota nadal wyglądała dobrze

Jednak wolę mieć święty spokój, zrobić na wszelki po kilka ujęć z najważniejszych momentów (gdyby coś nie trafiało) i nie martwić się że coś się rozjedzie z AF w trakcie repo. Z resztą teraz będzie lepiej niż kiedyś za 5D mkII - na pokładzie jest 2x6D, 16-35, 35, 50, 85, 135 i wreszcie mogę pracować a nie przesiadywać w serwisie a potem jęczeć na forach jak mi źle
    Święty spokój...Ciekawi mnie jak działa twój 6d na bocznych z 16-35, 35, 50. Ciekawi mnie też jak podoba ci się zupełnie inna praca AF w zależności od światła (35,85, 135, 135). U mnie każde ustawianie AFMA w świetle dziennym daje diametralnie inne rezultaty w żarowym. Mam 5d3 ale testowałem 6D i jeżeli chodzi o światło to był dramat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Święty spokój...Ciekawi mnie jak działa twój 6d na bocznych z 16-35, 35, 50. Ciekawi mnie też jak podoba ci się zupełnie inna praca AF w zależności od światła (35,85, 135, 135). U mnie każde ustawianie AFMA w świetle dziennym daje diametralnie inne rezultaty w żarowym. Mam 5d3 ale testowałem 6D i jeżeli chodzi o światło to był dramat.
    Dlatego nie ma co skakać po systemach, ważne żeby wdrożyć się w jeden, kupić dobre szkła (na lata) a body tak czy inaczej się wymienia, szkła zostają - nikt mi nie da pewności że po sprzedaży całego systemu, stracie wielu złotówek i kupowaniu nowego sprzętu będę w 100% zadowolony i nic się nie stanie.

Słyszało się też o dziwnej pracy 5dmk3 i jego AFie, słyszało się że też leciały modele które miały prześwity światła przez górny LCD przez co wariował pomiar światła, i serwis też cisza, ale podklejał pod wyświetlacz czarną taśmę w takich modelach

Pamiętam swego czasu mega afare w CANONIE - ALE TO MEGA AFERE z 1D mk3 gdzie też była wyrzucona masa wadliwych egzemplarzy, z AF'em który leżał i kwiczał - I to profesjonalny model. Mój kolega miał szczęście i miał dobry egzemplarz, ale ciężko było sprzedać w idealnym stanie, gdzie na aukcjach dodawał tekst "Model wolny od popularnej wady AF'u"

Jaka jest pewność, no jaka ?

Domyślnie

A co zrobił Canon w sprawie problemu AF w 1D mk3 ? Bo o tym też warto wspomnieć, skoro już się wspomniało o problemie w ogóle

Wysłane z mojego ME371MG przy użyciu Tapatalka
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Zrobil Canona 1D mkIV

Domyślnie

No no no.......... owszem zrobili, tylko nie zaraz po...... jak to było gdzie ? i w przypadku, którego aparatu (i lampy błyskowej) ?

Widzę, że nie ma wyjścia, sam muszę napisać: Canon szybko zrobił akcję serwisową (przyznał się do błędu) i naprawiał wadę.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Wow, czyli Ken radzi ustawić w A1 priorytet ostrości a nie spustu. No za cholerę nikt inny by na to nie wpadł.......

Domyślnie

No no no.......... owszem zrobili, tylko nie zaraz po...... jak to było gdzie ? i w przypadku, którego aparatu (i lampy błyskowej) ?

Widzę, że nie ma wyjścia, sam muszę napisać: Canon szybko zrobił akcję serwisową (przyznał się do błędu) i naprawiał wadę.
    Rafale, może w teorii brzmi to wspaniale, ale w praktyce chyba nie do końca jest tak różowo. Mam dobrego znajomego który cały czas "siedzie" w canonie i najczęściej ma 2 korpusy. Zawsze kupuje używane. I przerabiał chyba 2 razy temat 1d3 - AF to porażka - chodził gorzej niż sprawny 7D i 5d1 !! I teoretycznie były to "sprawne" body, jedne z nich nawet był z serii już "nie zagrożonej". Podobnie z 7D też miał kilka i tylko jeden z nich ma dobry AF. Mój wniosek jest taki, że akcje pewnie są szybkie, tylko nie koniecznie skuteczne.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Dokładnie jak Paweł napisał. No że się przyznał nie znaczy że likwidował skutecznie wadę. 1D - JEDEN DE? - aparat z najwyższej półki, tak po prostu Canon sobie go wypuścił na rynek, więc co nie zrobił testów, wypchał wersje bete na rynek żeby szybko zarobić!?

Z Nikonem d800 są przypuszczenia, o źle działającym AFie - trudno dojść do tego samego zdania, skoro jedni są bardzo zadowoleni a inni wcale, w przypadku 1Dmk3 nie było wątpliwości, była pewna sprawa że wadliwe egzemplarze zostały sprzedane ludziom.

Nie bronie systemów, bo każdy ma brud pod wycieraczką. Dzisiaj jesteś niezadowolony z Nikona, bo wydał aparat który kupiłeś i coś nie gra- przychodzi złość i impulsywne myślenie, chęć zmiany systemu, widzisz u konkurencji piękny marketing, reklamy, bonusy i w ogóle czary mary fokus pokus same wyśmienitości, sprzedajesz obecny system, kupujesz aparat u konkurencji, zbierasz 1-2lata szkła, nowa w nowym systemi puszka powoli się starzeje, myślisz o wymianie na kolejną, więc wymieniasz i tu klops, jesteś w nowym systemie, ale okazuje się że puszką ma jakąś wadę i znów wymiana systemu ?

Strona 200 z 239 PierwszyPierwszy ... 100150190198199200201202210 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów