Godzina 20:21 dalszym ciągu działa![]()
Szukaj
Godzina 20:21 dalszym ciągu działa![]()
D 800, N 70-200/2,8 , N 24-120/4, SB 800
Okaż serce małej Zuzi, każda złotówka jest ważna www.rozszczep.pl
I dziś jeszcze działa - ja także ściągnąłem i otrzymałem klucz licencyjny...
Wracając jednak do d800. Nie pamiętam jaki numer seryjny ma moja 800-tka - aparat kupiłem w ABFoto w sierpniu 2013 r. W puszcze wszystko śmiga jak należy, ostrzy na wszystkich punktach ( przebieg ok 7k klapnięć)
Z duszą na ramieniu szedłem do sklepu. Tam był tylko jeden egzemplarz, panie sprzedające nie pozwoliły mi nawet klapnąć 1 raz migawką - więc dokonałem zakupu w ciemno. Okazało się po przyjeździe do domciu, że wszystko jest OKI. Gdyby było inaczej, powrót do sklepu, protokół niezgodności towaru z umową, puszkę zostawiam i czekam na naprawioną. Żadnego wysyłania na gwarancji do serwisu... skoro mi sprzedawca nie pozwala sprawdzić, to niech się z tym buja...
Czytając dyskusję na temat info i teorii pojawiających się w wątkach takich jak ten - człowiek faktycznie nabiera obaw, że wymarzony sprzęt może okazać się bublem, bo przecież wszyscy tylko wciąż narzekają, a jak nie wszyscy to większość. Dla równowagi zamieszczam swoją opinię, iż chyba jednak Nikon coś tam poprawił, bo co raz to mniej słyszy się o dolegliwościach 800-tek z AF-em. Cała reszta to już tylko bajka, a ewentualne wadliwe egzemplarze trafiają się zawsze i wszędzie nawet w Mercedesach za setki tysięcy. Każdy z nas oczekuje jednak, że płacąc niemałe pieniądze za jakiś sprzęt, otrzyma to za co zapłacił. Użeranie się z serwisem czy sprzedawcą, który uważa, że po sprzedaży problem go nie dotyczy to już zupełnie inny problem.
Przyjmując do wiadomości, że wielu z nas borykało się z wadliwym sprzętem nikona, to sprawna 800-tka w ręku jest czystą przyjemnością, z której można wyciągnąć bardzo wiele i da ona dużo radości "szczęśliwemu" użytkownikowi....
D800 , D810 N 50/1.8|N 14-24 |N 24-70 | N 70-200VRII | Zenitar 16 fish | SB910,SB600
Mój d800, kupiony w październiku 2012 roku, działa jak należy. Był na kalibracji w serwisie, na początku swojego "życia" i od tego czasu działa dobrze. Przelot ok. 16 tys. Szkła, głównie stałki 1.8G.
Czy w d800 w trybie FX zapis w formacie RAW jest możliwy z inną rozdzielczością niż 7360 x 4912?
Bo chyba w trybie 1.2x z rozdzielczością 6144 x 4080 można?
D800 ma czułość AF od -2 do +19 EV? Bo na Fotopolis podają od -1 do +19 EV
Było600, 35 f1.8G, 50 f1,4G, 85 f1,8D, 16 f2.8 fisheye, 2xSB 900
Zostało: D7100, S18-35 f1., Metz 48
W AF w D800 denerwowaly mnie 2 rzeczy, a mianowicie bardzo duza wrazliwosc na nie wystarczajacy kontrast co skutkowalo pudlem oraz te ciagle " pykanie " AF, ktoregp efektem byly rowniez w wiekszosci przypadkow pudla. I jest to wedlug mnie z pewnoscia do poprawienia w nastepcy.
Uzywajac teraz D4 w takich samych scenach widze te roznice bardzo wyraznie.
A moze jest to zamyslone dzialanie ze strony N aby za bardzo nie zblizyc D800 do D4?
Witam Irek
D5 N500/5.6pf, N24-120/4
Ja u siebie w D800 jak focilem w trybie dynamicznym zauwazylem, ze te wszystkie myszkowania, skakanie, pykanie przechodzilo kiedy z trybu 9pktowego przechodzilem na 21pkt. Zupelnie inny aparat![]()
Tak. Nie myszkowal i nie miałem tych wszystkich dziwnych nietrafien które występowały nawet w oczywistych sytuacjach gdy focilem af-c d9. Mocno byłem zaskoczony ta roznica w zachowaniu miedzy d9 a d21 na korzyść 21. Af pracował tak jak bym tego sobie życzył, nietrafiienia były głownie wina operatora i sporadycznie gdy nie nadążyl za akcja.
Skontaktuj się z nami