Close

Strona 97 z 239 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147197 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Ja zauważyłem, że właśnie to myszkowanie w statycznych sytuacjach, w trybie AF-C w d800 jest większe niż w d700. Do tego stopnia, że często w takich sytuacjach przełączam się na AF-S.
    Ale muszę poeksperymentować właśnie z ustawieniami priorytetu migawki/AF i zwłoki reakcji AF - bo na razie przepisałem ustawienia z d700 - a to może być jak widać nie do końca dobre rozwiązanie.
    Ja przez pierwsze 3 tyg. uzywania D800 malo nie osiwialem z nerwow, poniewaz automatycznie przepisalem ustawienia z D700 na D800. Chcialem juz slac caly zestaw do kalibracji, ale po malu doszedlem juz o co biega i obylo sie bez tego.
    Smiem twierdzic, ze to sa " inne " rodzaje-odmiany AF-sow, takie jest moje subiektywne odczucie.
    Mimo wszystko inna, delikatnie sprawniejsza szybkosc, pewnosc trzymania obiektu, wieksza czulosc AF na mniejsze kontrastowe obiekty. AF jak zlapie to jest bingo, zyleta. Nie odczulem natomiast roznicy w szybkosci zwolnienia migawki, moze jest delikatnie lepiej? Nie odwaze sie tego powiedziec
    A sledzenie w 3D wrescie " jakos " daje sie uzytkowac, AF w dynamicznym 3D trzyma pewniej, nie puszcza i nawet jak oko ptaka na moment mu zniknie i powroci to od nowa zlapie, trzyma oko od nowa i nie puszcza, w D700 AF juz po zgubieniu nie potrafil powrocic do ponownego zlapania musialem zawsze puscic AF-ON i od nowa go nacisnac, wielki plus dla D800. Ale siksy i zieby to prawdziwe wyzwanie dla kazdego systemu AF.
    Jeszcze jest tyle do nauki, ale z wielka przyjemnoscia.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Sorry, ale ja nic nie rozumiem.
    Jak na statycznych scenach mozna mieć kłopoty z AF? Tryb pracy jest wtedy totalnie bez znaczenia, no chyba, że ktos ma AF-C i przekadrowuje bez blokady (pozostając przy ustawieniach fabrycznych).
    W takich trybach nigdy nie miałem jakiegokolwiek kłopotu z jakimkolwiek body. Od D70 czy nawet F801 i F100 poczynając.
    Ja nigdy nie robie zdjec na AF-S, zawsze na AF-C, i tez tego nie rozumiem.

Po prostu przyjalem to jako ten typ tak ma.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

A sledzenie w 3D wrescie " jakos " daje sie uzytkowac, AF w dynamicznym 3D trzyma pewniej, nie puszcza i nawet jak oko ptaka na moment mu zniknie i powroci to od nowa zlapie, trzyma oko od nowa i nie puszcza, w D700 AF juz po zgubieniu nie potrafil powrocic do ponownego zlapania musialem zawsze puscic AF-ON i od nowa go nacisnac, wielki plus dla D800.
    wieksza rozdzielczosc matrycy rgb od ekspozycji robi swoje - duzo dokladniej zapamietuje "uklad kolorystyczny" obiektu, ktory pozniej uzyty jest do sledzenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Ja zauważyłem, że właśnie to myszkowanie w statycznych sytuacjach, w trybie AF-C w d800 jest większe niż w d700. Do tego stopnia, że często w takich sytuacjach przełączam się na AF-S.
    Ale muszę poeksperymentować właśnie z ustawieniami priorytetu migawki/AF i zwłoki reakcji AF - bo na razie przepisałem ustawienia z d700 - a to może być jak widać nie do końca dobre rozwiązanie.
    Potwierdzam -jest to też bardziej odczuwalne (to myszkowanie w statycznych scenach na AF-C) z pewnymi obiektywami np. 85 1.8G.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Potwierdzam -jest to też bardziej odczuwalne (to myszkowanie w statycznych scenach na AF-C) z pewnymi obiektywami np. 85 1.8G.
    Wlasnie, nawet sobie mysle, ze AF w D800 ma nieuleczalny ADHD, bo nawet ustawienie blokady sledzenia na najdluzszym poziomie nic nie wnosi, w kazdym badz razie slychac dalej myszkowanie. Jestem przekonany, ze ma to wplyw na wynik ostateczny w postaci zdjecia ostrego lub nie.
    Do D700 przywyklem, to i do D800 tez.
    Chyba, ze znajdzie sie ktos, kto rozwiaze ten problem. Ale chyba bedzie to nastepca D800.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

jackooo
    Gość

Domyślnie

Irma czytam z zainteresowaniem Twoje posty w tym temacie. Powiedz tylko bo staram się od kilku dni weryfikować na wszelkie sposoby AF. W pierwszym poście napisałeś o problemach z 700 a po przejsciu na D800 niezależnie od ustawień AF wszystkie zdjęcia były ostre (u mnie niestety tak nie jest, przy wszelkich możliwych ustawieniach AF, czasach i przesłonie - myli się troszkę do przodu lub do tyło). W kolejnym poście napisałeś że już miałeś oddawać sprzęt do serwisu ale udało Ci się ogarnąć AF w D800 i zdjęcia były ostre.
    Napisz proszę swoje konkluzje z tych 3 tygodni Na moją głowę mi pozostaje oddanie sprzętu do serwisu ale czytając tutaj i znowu zaczynam kombinować, choć już raz to wszystko sobie testowałem.
    pzdr!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackooo Zobacz posta
    Irma czytam z zainteresowaniem Twoje posty w tym temacie. Powiedz tylko bo staram się od kilku dni weryfikować na wszelkie sposoby AF. W pierwszym poście napisałeś o problemach z 700 a po przejsciu na D800 niezależnie od ustawień AF wszystkie zdjęcia były ostre (u mnie niestety tak nie jest, przy wszelkich możliwych ustawieniach AF, czasach i przesłonie - myli się troszkę do przodu lub do tyło). W kolejnym poście napisałeś że już miałeś oddawać sprzęt do serwisu ale udało Ci się ogarnąć AF w D800 i zdjęcia były ostre.
    Napisz proszę swoje konkluzje z tych 3 tygodni Na moją głowę mi pozostaje oddanie sprzętu do serwisu ale czytając tutaj i znowu zaczynam kombinować, choć już raz to wszystko sobie testowałem.
    pzdr!
    Wedlug mnie to musisz najpierw okreslic, czy Masz FF lub BF, czy dobrze dzialaja Tobie pkt. AF-sa zarowno w centrum jak i boczne. To jest podstawa.
    U mnie na linijce bylo wszystko ok i to zarowno bez jak i z TC, na centralnym pkt. czy na bocznych pkt. czy skrajnym lewym wiec to nie byl problem AF-sa. Ja nie mam FF czy BF.
    Problemem u mnie bylo przejecie ustawien z D700 i przez te 3 tyg. musialem od nowa testowac i dopasowac AF do moich potrzeb. A ze rwalem wlosy z glowy to juz inna sprawa, bo za bardzo zawierzylem ustawieniom z D700 i ze musi to tez dzialac na D800.
    Kazdy rodzaj fotografii ma swoje wymagania co do dopasowania AF do niej, wiec nie ma uniwersalnej receptury.
    W zaleznosci co fotografujesz, to tak musisz dopasowac i ustawic AF.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Ja nigdy nie robie zdjec na AF-S, zawsze na AF-C, i tez tego nie rozumiem..
    Ja na odwrót - prawie zawsze na AF-S, na AF-C wyjątki.
    Nie na darmo są 2 systemy AF-S i AF-C i nie wiem po co uzywacie nie tego systemu co trzeba w danej sytuacji. Statyczne - AF-S. Kombinujecie z AF-C by go zrobic jak AF-S (priorytet ostrości itd). Między sposobami pomiaru światła, automatykami itp się przerzucacie, a AF chcecie mieć ciągle AF-C.
    Błędne jest myslenie, że AF-S jest tylko do krajobrazu i packshotów. Ja robię z reki, ruszam się, modelka też się trochę rusza (nie o pokazach mody tym razem mówię - tam to one "szaleją") i do głowy mi nie przyjdzie uzyć czegoś innego niż AF-S.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie na darmo są 2 systemy AF-S i AF-C i nie wiem po co uzywacie nie tego systemu co trzeba w danej sytuacji.
    Zakładasz, ze zawsze jest czas zeby sie bawic w zmiane af-s/af-c, otóz nie nie zawsze. Czesto bywa tak, ze fotografuje jakis dynamiczny spektakl nad glowa, a akurat trafi sie jakas np. jakies ciekawe statyczne scenki na ziemi i nie ma czasu sie bawic w przelacznik (co gdy trzyma sie dlugie tele w rece moze byc np problematyczny), tylko zrobi sie te 2 scenki i foci dalej na pierwotnych ustawieniach. To raz. Dwa - wlacznie AF-C polaczone z wypchnieciem autofocusa z migawki na przycisk AF-ON da nam niejako AFS + AFC w jednym, bo jak wysotrze na obiekt czekajac
    na potwierdzenie (kropke) i puszcze AF-ON to mam de facto takie (teoretycznie)zachowanie AF jakbym focil w pojedynczym. Wiec nie ma tez sie co dziwic, ze chce sie, zeby aparat w AF-C potrafil dobrze wyostrzyc na obiekt
    ktory sie nie rusza.

jackooo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Wedlug mnie to musisz najpierw okreslic, czy Masz FF lub BF, czy dobrze dzialaja Tobie pkt. AF-sa zarowno w centrum jak i boczne. To jest podstawa.
    U mnie na linijce bylo wszystko ok i to zarowno bez jak i z TC, na centralnym pkt. czy na bocznych pkt. czy skrajnym lewym wiec to nie byl problem AF-sa. Ja nie mam FF czy BF.
    Problemem u mnie bylo przejecie ustawien z D700 i przez te 3 tyg. musialem od nowa testowac i dopasowac AF do moich potrzeb. A ze rwalem wlosy z glowy to juz inna sprawa, bo za bardzo zawierzylem ustawieniom z D700 i ze musi to tez dzialac na D800.
    Kazdy rodzaj fotografii ma swoje wymagania co do dopasowania AF do niej, wiec nie ma uniwersalnej receptury.
    W zaleznosci co fotografujesz, to tak musisz dopasowac i ustawic AF.
    Dzieki za odp!
    u mnie jest zupełnie inaczej, zaczynając od końca czyli od testów na linijce które wykonywałem na końcu mam mleko (doprecyzowanie AF z body nie przynosi efektu - w jedną i drugą stronę jest gorzej, testowałem to na kilku obiektywach, nawet na nowych). Przy zdjęciach innych według mojej oceny AF mylił się i miałem FF i BF (sterowanie przesłoną dawało efekt mniejszej pomyłki lecz zawsze była ). Testy wykonywałem przy AF-S, AF-C i ogólnie przy wszystkich możliwych ustawieniach w tych trybach.
    Wydaje mi się, że tutaj jednak zawodzi AF, napewno po przeczytaniu postów jeszcze raz w święta wszystko przetestuje ale na wizytę w serwisie jestem umówiony i chyba będę oddawał.
    pzdr!

Strona 97 z 239 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147197 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów