Close

Strona 148 z 239 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150158198 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 471 do 1 480 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Dzieki, ale z czego moze to wynikac jak myslisz? Przeciez 9 jest juz tez rozszerzeniem 1pkt, a mimo to mial podobne problemy jak bez rozszerzenia.
    Czyzby chodzilo tu o kontrast, powiedzmy za bardzo mdly kontrast i dostarczanie za malo przekonywujacych wiadomosci do systemu AF? Dopiero ilosc wiekszych danych zebranych z wiekszego obszaru pozwala na dokladna analize i celnosc?
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

MOj d800 niestety po 25k, kupiony we wrzesniu 2013 (prawdopobnie w miare nowa seria 66…..)sie tak rozkalibrowal, ze juz nawet nie jest czasem w stanie ustawic punktu ostrosci. Tzw. Jezdzi i nic, gdy przelacze na live view (nie zmieniajac pozycji aparatu) od razu lapie, na nisko kontrastowychg scenach kompletnie sobie nie radzi (np proba ustawienia ostrosci na laczeniu sciany z sufitem o tym samym kolorze d700 ustwia w momencie bez zadnych problemow.
    Czasem aparat potwierdza ustawienie ostrosci sygnalem i dioda lecz wizjerze ewidentnie widac ze obiekt jest mocno poza ostroscia. Zdjecia zrobione z bliska sa w miare ostre (jesli poprawnie ustawi) lecz w trybie LV oczywiscie duzo ostrzejsze (to akurat moze byc zrozumiale, choc w d700 nie widze tej roznicy)
    Ewidentnie ma problem z wykonaniem zdjec ostrych z wiekszej odleglosci (obiektyw 1.4 przymkniety do 2.2 - 3.5)
    Idealny pod wzgledem B/F F/F wszystkie szkla bez mikrokalibracji ustawiaja ostrosc tam gdzie powinny o ile zostanie ustawiona.
    Wydajnosc AF pogarsza sie z czasem. na poczatku napradwde bylo odbrze, teraz jest b.zle.
    Jutro serwis, mam nadzieje, ze pomoga, choc z opini jakie czytam niewiele pomagaja i czesto trzeba mocno naciskac zeby w koncu wymienili na nowy tak jak tu:
    http://fstoppers.com/news-nikon-d800...-finder-issues
    Fejsbuk Darek Novak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SligoDarek Zobacz posta
    MOj d800 niestety po 25k, kupiony we wrzesniu 2013 (prawdopobnie w miare nowa seria 66…..)sie tak rozkalibrowal, ze juz nawet nie jest czasem w stanie ustawic punktu ostrosci. Tzw. Jezdzi i nic, gdy przelacze na live view (nie zmieniajac pozycji aparatu) od razu lapie, na nisko kontrastowychg scenach kompletnie sobie nie radzi (np proba ustawienia ostrosci na laczeniu sciany z sufitem o tym samym kolorze d700 ustwia w momencie bez zadnych problemow.
    Czasem aparat potwierdza ustawienie ostrosci sygnalem i dioda lecz wizjerze ewidentnie widac ze obiekt jest mocno poza ostroscia. Zdjecia zrobione z bliska sa w miare ostre (jesli poprawnie ustawi) lecz w trybie LV oczywiscie duzo ostrzejsze (to akurat moze byc zrozumiale, choc w d700 nie widze tej roznicy)
    Ewidentnie ma problem z wykonaniem zdjec ostrych z wiekszej odleglosci (obiektyw 1.4 przymkniety do 2.2 - 3.5)
    Idealny pod wzgledem B/F F/F wszystkie szkla bez mikrokalibracji ustawiaja ostrosc tam gdzie powinny o ile zostanie ustawiona.
    Wydajnosc AF pogarsza sie z czasem. na poczatku napradwde bylo odbrze, teraz jest b.zle.
    Jutro serwis, mam nadzieje, ze pomoga, choc z opini jakie czytam niewiele pomagaja i czesto trzeba mocno naciskac zeby w koncu wymienili na nowy tak jak tu:
    http://fstoppers.com/news-nikon-d800...-finder-issues

szczena mi opadła
    kuźwa - po co ja sprzedaje d700 ?!?!?

Domyślnie

no ja zaluje ze sprzedalem, jesli mi go nie naprawia pozadnie lub nie wymienia na inny egzemplarz, niestety 5D III bo nikon nie daje alternatywy i do tego zmiata problem AF w d800 pod dywan a widac juz dzis ,ze problem istnieje u wielu uzytkownikow (choc znam i tez tych zadowolonych i uzywajacych od dluzszego czasu d800) D4 D3s ceny sa za wysokie jak dla mnie a d610 z zywotnoscia migawki i uszcelnieniami nie wydaje mi sie dobrym narzedziem pracy jako 1sze body.
    Fejsbuk Darek Novak

Domyślnie

kupiony we wrzesniu 2013 (prawdopobnie w miare nowa seria 66…..)
    za nowa seria mi to nie pachnie, jesli w pazdzierniku 2012 ludzie kupowali numery w okolicach 60 tys
    natomiast to co tu jest linkowane to sie tyczy body sprzedawanych na samym poczatku - gosc pisze
    wyraznie ze mieli pre-ordery i byli w npsie - wiec totalnie pierwsze egzemplarze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SligoDarek Zobacz posta
    no ja zaluje ze sprzedalem, jesli mi go nie naprawia pozadnie lub nie wymienia na inny egzemplarz, niestety 5D III bo nikon nie daje alternatywy i do tego zmiata problem AF w d800 pod dywan a widac juz dzis ,ze problem istnieje u wielu uzytkownikow (choc znam i tez tych zadowolonych i uzywajacych od dluzszego czasu d800) D4 D3s ceny sa za wysokie jak dla mnie a d610 z zywotnoscia migawki i uszcelnieniami nie wydaje mi sie dobrym narzedziem pracy jako 1sze body.
    no to nie wiem jak sobie poradzisz z migawką w 5d3 który ma taką samą deklarowaną żywotność migawki... Tak szczerze to nigdy bym nie pomyślał że różnica 200k vs 150k może być tak istotna O ile wiem to akurat uszczelnienia w d610 też nie dają powodu do narzekań ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

No ja też nie. Wszystkie testy i deklarowane przebiegi zywotnosci mozna sobie szczerze mowiac wsadzic gleboko w przyslowiowe 4 litery. Jak mamy pecha to padnie po 20 tys, a jak nie mamy to pojedzie i 300 tys Realnie temat wyglada tak, ze po zakupie przez okres gwarancji mamy temat doslownie w d... , a jak pozniej padnie to placimy cos miedzy 1 -1,5 tys i jedziemy z koksem dalej

Pare statystyk jesli temat kogos naprawde interesuje

http://www.olegkikin.com/shutterlife..._eos5dmkii.htm
    http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d300.htm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    No ja też nie. Wszystkie testy i deklarowane przebiegi zywotnosci mozna sobie szczerze mowiac wsadzic gleboko w przyslowiowe 4 litery. Jak mamy pecha to padnie po 20 tys, a jak nie mamy to pojedzie i 300 tys Realnie temat wyglada tak, ze po zakupie przez okres gwarancji mamy temat doslownie w d... , a jak pozniej padnie to placimy cos miedzy 1 -1,5 tys i jedziemy z koksem dalej

Pare statystyk jesli temat kogos naprawde interesuje

http://www.olegkikin.com/shutterlife..._eos5dmkii.htm
    http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d300.htm
    owszem, http://www.canon-board.info/canon-ds...s-mkiii-94280/
    to czy ma gwarancje na 200K czy na 100K jest mniej istotna jak zniechęcenie i brak zufania do wyrobów X firmy, jest to przykre i zarazem zastanawiające
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    no to nie wiem jak sobie poradzisz z migawką w 5d3 który ma taką samą deklarowaną żywotność migawki... Tak szczerze to nigdy bym nie pomyślał że różnica 200k vs 150k może być tak istotna O ile wiem to akurat uszczelnienia w d610 też nie dają powodu do narzekań ?
    Jeśli dobrze pamiętam to gwarancja na przebieg migawki w canonie jest ważna po upływie gwarancji na aparat. Tak miałem kilka lat temu z 5dmkII kiedy migawka padła mi po gwarancji ale przed upływem "żywotność". Nie jestem pewien czy tak jest dalej...
    Jak ktoś wie (a nie myśli, że wie!) to niech mnie poprawi proszę.

Domyślnie

Tymczasem mój dobry kumpel pracując pracujący na 1dmk2, kiedy zapiczył pad migawki po śmiesznym przebiegu, ale po gwarancji musiał za nią zapłacić. Więc może wszystko zależy od modelu ? a może kraju ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 148 z 239 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150158198 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów