Close

Strona 113 z 239 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 121 do 1 130 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Wiem że to info z innego systemu ale....
    pentaxy mają stabilizację matrycy wewnątrz korpusu
    i pamiętam że (chyba w k20D) miałem tak że gdy nei wyłączyłem stabilizacji to przy czasach typu 1/160 -250 miałem "dziwnie" nieostre zdjęcia - nawet na szkłach typu 77mm , 35mm itp....

jak mi się uda to postaram się znaleźć taką fotę
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 20-11-2013 o 11:48

Domyślnie

ja na swojego D800 jestem wqr..y od miesiecy juz. robie nim fotki od wielkiego dzwonu i to glownie packshoty i krajobraz - wszedzie gdzie nie trzeba uzywac AF. nie dosc, ze po kalibracji ( w Niemczech) lewych punktow AF nie jest dobrze to AF jest niepewny. Objawia sie to tym, ze myszkuje i szuka ostrosci, wiec raz zrobie fotke, jest ostro a drugi raz zrobie dokladnie taka sama fotke i nie jest ostro. Wyglada to tak jakby czyjnik AF obejmowal zbyt duzy obszar i nie mogl sie zdecydowac, na ktore miejsc w kadrze ustawic ostrosc.

Ja juz sie pogodzilem z tym, ze sprzedam ten aparat ze strata (kupilem go za 11tys a mam zrobione dopiero 4 tys zdjec) i albo po wielogodzinnych testach w sklepie kupie nowe D800 z najnowszej serii, albo sie przesiade na D4, Df lub D3s (tyle, ze tego nie kupie nowego). Dla mnie to jest masakra, ze wydajac ponad 10k zl na aparat nie moge sie cieszyc z fotografii tylko zanim nacisne spust musze myslec o tym zebym aby nie ostrzyl lewym punktem AF a i to nie daje mi pewnosci, ze otrzymam ostrosc tam gdzie ostrze. Koszmar.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Zgoda, jednak w standardowych warunkach w studio 1/160 + błysk praktycznie nie trwający dłużej niż 1/1000 wykluczają poruszenie.
    Zapewniam cie, że błysk lamp studyjnych trwa znacznie dłużej (j jest on rózny, zalezy od modelu lampy i mocy). Gdyby był taki krótki jak piszesz, to nie szłoby uzywac lamp studyjnych w trybie FP. A idzie. Czyli błysk trwa tyle ile przebieg lamelek (szczeliny) przez cała klatkę. On trwa tyle samo przy czasie 1/500 jak i przy 1/8000s. Czas przebiegu się nie zmienia , zmienia się szerokość szczelny.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Na Fatmana Blogu pojawiła się teoria, która dla mnie brzmi bardzo wiarygodnie.
    Tym bardziej, że nie ma reguły.
    Nieraz zdjęcie na 1/80 gdy się postaramy jest ostre, a często na 1/125 jest poruszone.
    Gdyby problem wynikał z jakiś wibracji wewnątrz puszki, to prawdopodobnie poruszenie byłoby widoczne na każdym ujęciu również na zdjęciach ze statywu.

MaxMartini Listopad 19, 2013 at 3:52 am

moim zdaniem cala sprawa jest prosta, ale wiekszosc ludzi nie dopuszcza do siebie mysli ze tak szacowny producent jak nikon moze tak perfidnie oszukiwac
    ( inni robia to samo, tak wyglada obecny postep, ale o tym dalej)

Przedstawie hipotetyczna sytuacje abyscie mogli to zrozumiec
    mamy 2 aparaty X i Y
    firma chce zachecic klientow do kupna nowszego aparatu Y w ktorym jest wiecej megapixeli
    i chce zeby apart Y w testach pokazal mniejsze szumy jak w aparacie X

jednakze matryca Y badziej szumi, bo zwiekszyla sie ilosc megapixeli, co jest przeciez naturalne

Co moze zrobic firma poza poprawa matrycy zeby pokazac postep?
    a w obrobce sygnalu nie wiele mozna poprawic?

Firma moze odpowiednio skalibrowac iso, ale zeby testerzy nie wychwycili szwindla
    trzeba takze odpowiednio skalibrowac czas otwarcia migawki…

i to wlasie odkryles ale nie zorientowales sie ze to to

Praktycznie wyglada to tak, ze w d700 robisz zdjecie 1/100 i np iso 1600 i wychodzi ci fotka nieporuszona dobrze naswietlona

W d800 ustawiajac te same parametry
    ale tak naprawde robisz zdjecie z czasem 1/100 (1/160 na wyswietlaczu) i iso, uwaga to jest glowny punkt szwindla:
    powiedzmy 1200 (1600 na wyswietlaczu)
    i dlatego masz fotke poruszona bo 1/100 to juz za malo

zeby osiagnac nieporuszone zdjecie i aby realne parametry expozycji byly takie same jak w aparacie X
    musisz ustawic iso na powiedzmy 2400 (realine bedzie to prawdziwe 1600)
    i tez wyjdzie ci zdjecie nieporuszone
    tyle ze wtedy wyjdzie ze aparat szumi duzo bardziej

haa, lapiesz to?

to jest naprostrze wytlumaczenie i mysle ze najtrafniejsze

ja na filmie widze wyraznie, ze migawka w d800 otwiera sie na dluzej
    wobec czego czulosc musi ISO byc nizsza niz w aparacie d700 i zaten szumy beda mniejsze aby taki kadr poprawnie naswietlic

szok, nie

To jest wspolczesny marketing,
    Ufacie producentom, ze robia coraz lepsze produkty, coraz bardziej niezawodne a to blad

Domyślnie

Marcin Szyszkowski,
    Jakis rok temu opisałem wrazenia d800 vs d800e .
    Na jednej sesji mialem obydwa pudla.
    I powtorze po sobie:
    Problemu mory w praktyce nie doswiadczylem choc bylo kilka zdjec ktore pokazywaly ze taki problem nie jest wylacznie wymyslem internetowych pisarzy.
    Tylko ze na kilkaset fotek "prawdziwych" ( nie testowych) ten problem nie zaistnial. Wiec statystcznie istnieje tylko marginalnie.
    Inna sprawa , ze nie zauwazylem dla wersji E istotnego zwiekszenia ostrosci.
    Sklonny jestem stwierdzic ze ani nie ma problemu mory ani istotnego wzrostu ostrosci.
    Pozostaje dobre lub nie samopoczucie fotografujacego.

Domyślnie

Prędkość otwarcia migawki można łatwo zweryfikować. Wystarczy sfotografować ruch jakiegoś ciała, poruszającego się w stały sposób, za pomocą kilku aparatów. Na przykład wiatraka. Albo kapiącej wody z kranu, czy puszczanego i spadającego przedmiotu. Jeżeli ślad rozmycia będzie w jednym przypadku dłuższy, to oznacza to, że czas naświetlania był dłuższy.

Domyślnie

@Bambello - Dxo sprawdza w testach jakie jest realne iso przy podawanym w aparacie. To raczej standard, ze jest zaniżane, niestety...

Domyślnie

W wolnej chwili to sprawdze.
    Wiatrak schowany po lecie, ale cos wymysle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Marcin Szyszkowski,
    Jakis rok temu opisałem wrazenia d800 vs d800e .
    Na jednej sesji mialem obydwa pudla.
    I powtorze po sobie:
    Problemu mory w praktyce nie doswiadczylem choc bylo kilka zdjec ktore pokazywaly ze taki problem nie jest wylacznie wymyslem internetowych pisarzy.
    Tylko ze na kilkaset fotek "prawdziwych" ( nie testowych) ten problem nie zaistnial. Wiec statystcznie istnieje tylko marginalnie.
    Inna sprawa , ze nie zauwazylem dla wersji E istotnego zwiekszenia ostrosci.
    Sklonny jestem stwierdzic ze ani nie ma problemu mory ani istotnego wzrostu ostrosci.
    Pozostaje dobre lub nie samopoczucie fotografujacego.
    Dziękuję za te informacje
    Tak jak pisałem w wątku o d800, zasadniczą kwestią będzie cena.
    Zobaczymy też jak będzie się rozwijał ten wątek?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bambello Zobacz posta
    Na Fatmana Blogu pojawiła się teoria, która dla mnie brzmi bardzo wiarygodnie.
    Tym bardziej, że nie ma reguły.
    Nieraz zdjęcie na 1/80 gdy się postaramy jest ostre, a często na 1/125 jest poruszone.
    Gdyby problem wynikał z jakiś wibracji wewnątrz puszki, to prawdopodobnie poruszenie byłoby widoczne na każdym ujęciu również na zdjęciach ze statywu.

MaxMartini Listopad 19, 2013 at 3:52 am

moim zdaniem cala sprawa jest prosta, ale wiekszosc ludzi nie dopuszcza do siebie mysli ze tak szacowny producent jak nikon moze tak perfidnie oszukiwac
    ( inni robia to samo, tak wyglada obecny postep, ale o tym dalej)

Przedstawie hipotetyczna sytuacje abyscie mogli to zrozumiec
    mamy 2 aparaty X i Y
    firma chce zachecic klientow do kupna nowszego aparatu Y w ktorym jest wiecej megapixeli
    i chce zeby apart Y w testach pokazal mniejsze szumy jak w aparacie X

jednakze matryca Y badziej szumi, bo zwiekszyla sie ilosc megapixeli, co jest przeciez naturalne

Co moze zrobic firma poza poprawa matrycy zeby pokazac postep?
    a w obrobce sygnalu nie wiele mozna poprawic?

Firma moze odpowiednio skalibrowac iso, ale zeby testerzy nie wychwycili szwindla
    trzeba takze odpowiednio skalibrowac czas otwarcia migawki…

i to wlasie odkryles ale nie zorientowales sie ze to to

Praktycznie wyglada to tak, ze w d700 robisz zdjecie 1/100 i np iso 1600 i wychodzi ci fotka nieporuszona dobrze naswietlona

W d800 ustawiajac te same parametry
    ale tak naprawde robisz zdjecie z czasem 1/100 (1/160 na wyswietlaczu) i iso, uwaga to jest glowny punkt szwindla:
    powiedzmy 1200 (1600 na wyswietlaczu)
    i dlatego masz fotke poruszona bo 1/100 to juz za malo

zeby osiagnac nieporuszone zdjecie i aby realne parametry expozycji byly takie same jak w aparacie X
    musisz ustawic iso na powiedzmy 2400 (realine bedzie to prawdziwe 1600)
    i tez wyjdzie ci zdjecie nieporuszone
    tyle ze wtedy wyjdzie ze aparat szumi duzo bardziej

haa, lapiesz to?

to jest naprostrze wytlumaczenie i mysle ze najtrafniejsze

ja na filmie widze wyraznie, ze migawka w d800 otwiera sie na dluzej
    wobec czego czulosc musi ISO byc nizsza niz w aparacie d700 i zaten szumy beda mniejsze aby taki kadr poprawnie naswietlic

szok, nie

To jest wspolczesny marketing,
    Ufacie producentom, ze robia coraz lepsze produkty, coraz bardziej niezawodne a to blad
    Totalna paranoja jak dla mnie )
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 113 z 239 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów