Szukaj
U mnie u4/3 odpadło przede wszystkim przez brak stałki szerokokątnej, która dałaby ekwiwalent 18-21 mm. Wiem, że zoomy są, ale one mnie nie interesują.
Aż sprawdziłem, po Twoim pytaniu, bo miałem przez jakiś czas E-PM2 i E-P5. Oba używałem z manualnymi szkłami lub szkłami ZD w trybie manualnym. Jednym i drugim dobrze mi się nastawiało ostrość, ale faktycznie tylko E-P5 ma peaking.
Jak dla mnie, czasami peaking jest denerwujący, więc w E-P5 mam go ustawionego (on/off) bezpośrednio pod przyciskiem.
Peaking jest bardziej użyteczny jeśli nie używamy powiększenia, wówczas w miarę dobrze pokazuje jak rozkłada się GO, ja dodatkowo pod drugi przycisk w E-P5 mam ustawione powiększenie kadru.
Co do Fuji X-E2 to ma coś na kształt peakingu, a X-E1 po aktualizacji softu (chyba).
Samsungi NX mają akurat stosunkowo dużą (większą niż NEXy) odległość płaszczyzny mocowania obiektywu od płaszczyzny obrazowej, dlatego adaptery do NXów są stosunkowo chude, ale za to np. nie ma możliwości podłączenia obiektywów od Leiki M.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Mam pytanie do praktyków.
Jak sprawują się z matrycą NEX5n następujące obiektywy:
Nikkor 55/2,8 Micro
Nikkor Q135/2,8
Zuiko 50/1,8 Auto -S OM
Zuiko 135/3,5 AUTO-T OM Sonnar
Wiem ,że temat nie jest prosty ( bo nie standardowy) więc "mędrców internetowych" proszę o nie zaśmiecanie wątku
Biotar 1,5/75 przed NEXem-7: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238940.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Fajne
A to cudo ma dupke stara leica m39 czy m42?
czy jakis inny np. exacta?
Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 08-11-2013 o 19:25
Thx.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Skontaktuj się z nami