Close

Strona 109 z 239 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159209 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 081 do 1 090 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

No dobra, przyszedł chyba czas na to, żebym rozpętał kolejną wojnę

Pytanie do posiadaczy Nikona D800 -głównie do tych, którzy mają ten aparat mniej więcej od roku lub dłużej.

Czy spotkaliście się z problemem rozkalibrowywania się układu AF ? Opiszę o co chodzi: kupiliście D800 i skalibrowaliście z nim swoje wszystkie szkła, za pomocą odpowiedniej opcji dostępnej w menu aparatu (jedni musieli, drudzy nie, bo wszystkie szkła trafiały im w punkt). Po jakimś czasie (3-4-5 miesięcy ?), kilku(nastu) tysiącach zrobionych zdjęć, stwierdzacie że coś jest nie tak, wasz aparat trafia za lub przed miejsce gdzie miał trafić. Okazuje się, że musicie ponownie skalibrować wszystkie szkła -musicie nadać nowe, inne wartości kalibracji, np. dla 50 1.8G z ustawienia -6, musicie ustawić korekcję AF na -15, żeby otrzymać poprawne trafienia.
    Jestem ciekaw ilu z Was spotkało się z takim zjawiskiem ? Ja kalibrowałem wszystkie swoje szkła już 4 razy (aparat od czerwca 2012, około 50-60k zdjęć). W przypadku 35 1.8G dotarłem do ściany czyli ustawienia -20 (zaczynałem chyba od +2 o ile pamiętam).
    Kilku znajomych zauważyło podobny problem u siebie, w moich rękach były jeszcze dwa inne body (oprócz mojego), które miały taki problem. Wiem też, że na naszym forum są posiadacze D800 z takim problemem, mam nadzieję, że potwierdzą moje słowa (osoby godne zaufania)
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Bald, sorry ale nie ciesz się za wcześnie. Zobaczymy czy za 3-4 miesiące dalej będzie ok. Niestety byli tacy co po serwisie dostali aparat i podobno do dziś jest ok. Ale byli tacy których aparat wrócił i po czasie problemy wróciły i powtórnie wysyłali do serwisu. A dziś mają aparat innej marki.

Pozdrawiam
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

Fatman trochę mnie wystraszyłeś. Co prawda nie zauważam żadnych szczególnych odstępstw w zdjęciach ale nie omieszkam zrobić jutro testów.

Domyślnie

Jak nic nie widzisz to nie testuj -nie przybędzie siwych włosów (serio, bez żartów) Mój D800 niebawem jedzie do serwisu........ (mam nadzieję, że lewej strony czujników nie roszą, bo te akurat trafiają tak jak pozostałe -nie ma odstępstw).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Eee lewy czujnik wyregulują ci w gratisie tak jak 35/1.8
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Wiem też, że na naszym forum są posiadacze D800 z takim problemem, mam nadzieję, że potwierdzą moje słowa (osoby godne zaufania)
    Ja tak miałem rok temu.
    Skończyło się na serwisie w De I sprzedaniem D800.
    Wtedy to ja rozpętałem wojnę twierdząc, że "nie ma D800 bez wady, tylko posiadacze tej wady nie odkryli..."
    Teraz (w maju) kupiłem nowy z innej serii z nowym softem od razu z pudełka i po 48514 kliknięciach wszystko super.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Ja tak miałem rok temu.
    Skończyło się na serwisie w De I sprzedaniem D800.
    Wtedy to ja rozpętałem wojnę twierdząc, że "nie ma D800 bez wady, tylko posiadacze tej wady nie odkryli..."
    Teraz (w maju) kupiłem nowy z innej serii z nowym softem od razu z pudełka i po 48514 kliknięciach wszystko super.
    ShutterStill Twoja nowa sztuka jaki ma nr seryjny? Mój to 609*** również z nowym softem.

Domyślnie

Pytanie do posiadaczy Nikona D800 -głównie do tych, którzy mają ten aparat mniej więcej od roku lub dłużej.

Czy spotkaliście się z problemem rozkalibrowywania się układu AF ?
    U mnie chyba jest OK. Chyba, bo w fotografowanie tablic testowych zabawiłem się tylko na początku i póki co nie widzę powodów, aby znów zacząć

Domyślnie

Jak nic nie widzisz to nie testuj -nie przybędzie siwych włosów (serio, bez żartów) Mój D800 niebawem jedzie do serwisu........ (mam nadzieję, że lewej strony czujników nie roszą, bo te akurat trafiają tak jak pozostałe -nie ma odstępstw).
    Tak z ciekawości, ile kosztuje taka regulacja po upływie roku ?

Domyślnie

może warto by po prostu zasięgnąć opinii techników z serwisu? wiem , ze serwisanci sa niekompetentni ale kategoryzować nie możemy. tak czy siak poznanie tej tajemnej wiedzy nie przysporzy nikomu lepszych zdjęć-taka już to jest konstrukcja i tyle.
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Strona 109 z 239 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159209 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów