Close

Strona 25 z 44 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 436

Wątek: Tokina 16-50 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Taaaaak, zawsze jak wychodzi coś nie tak, najlepiej napisać, że testowi poddano "walnięty" egzemplarz (podobnie jak Sigma ze swoja lustrzanką SD14).
    Swoją drogą - jeżeli Tokina pozwala sobie na wypuszczanie takich bubli (u solidnego producenta taki "walniety " obiektyw nie ma prawa przejść kontroli jakości), co więcej przekazuje je do testowania, świadczy to tym gorzej o tym producencie. Przecież do testu wybiera się produkty wzorcowe. Może "lepszych" kopii po prostu nie ma.
    Poza tym w tescie photozone napisano: "slight centering defect" czyli nieznaczny malo znaczący defekt centrowania. Takie wady to ma większość np Nikkorow 18-70/3,5-4,5 , Sigm 17-70, 18-50/2,8 , Tamronów 17-50 czy innych "niskobudżetowych" szkieł. Dlatego między innymi Nikkor 17-55/2,8 kosztuje tak dużo pomimo swoich "średnich" jak na tą cenę prametrów optycznych - jest zmontowany jak należy przy użyciu najwyższej jakości materiałów.
    Możliwe, że ten ziom od testu sam był zawiedziony i usiłował dorobić do tego jakąś ideologię. Enyłej - i tak mi się to szkiełko nie spodobało. Tokina mogła sobie być średnia optycznie, ale przynajmniej była solidna. Natomiast to wysuwane pyszczydło zupełnie nie wygląda mi na ichniejsze dawne, czołgowe standardy.

Domyślnie

No tak, ale gdzieś należalo znaleźć oszczędności, żeby zaproponować "atrakcyjną" cenę.
    Przypomnij sobie, jak Tokina wyszła na pancernej "topowej" ATX 280 pro - śladowa sprzedaż.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

A wierzycie testom Photozone? Bo wg nich wynika że Tamron 17-50 bije na głowę Tokinę 16-50 ale również i Nikkora 17-55. A Tokina wypada prawie identycznie jak Nikkor... NO i co wy na to?
    D800E | MB-D12 | N 24-70/2.8 | N 50/1.8G | N 70-200/2.8G VR | SB-700 | Manfrotka 190 PROB|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubekch Zobacz posta
    A wierzycie testom Photozone? Bo wg nich wynika że Tamron 17-50 bije na głowę Tokinę 16-50 ale również i Nikkora 17-55. A Tokina wypada prawie identycznie jak Nikkor... NO i co wy na to?
    Bardzo to być może. 17-55 nie jest pod względem ostrości jakimś wyznacznikiem doskonałości. Wiele osób na forum stwierdziło, że Tamron 17-50 pod względem ostrości od Nikkora jest niegorszy. Tego "bicia na głowę" to jednakowoż w teście nie widzę.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 09-06-2007 o 09:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubekch Zobacz posta
    Mój test "w realu" to potwierdził.
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...8&postcount=56
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Stwierdzenie "bicia na głowę" było cytatem z wczesniejszych wypowiedzi jak to Tamron bije Tokinę na głowę. Zaglądając w testy photozone okazło się że Tokina i Nikkor uzyskały prawie identyczne rozdzielczosci, zbliżone CA itd. Więc wychodzi na to, że nie warto płacic 5 tys za Nikkora ani 2 tys za Tokinę. Wystarczy mieć KIT albo jak ktoś woli jaśniej i ostrzej to Tamrona.
    D800E | MB-D12 | N 24-70/2.8 | N 50/1.8G | N 70-200/2.8G VR | SB-700 | Manfrotka 190 PROB|

Domyślnie

Bo pod względem ostrości tak też i właśnie jest. 1000 słyszałem biadolenia kolesi, którzy zawiedli się na 17-55 bo nie był ostrzejszy od kita, czy innej Sigmy lub Tamrona.

Tamron nie bije zresztą Tokiny na głowę, tylko w jest lepszy w rogach - w centrum Tokina uzyskuje całkiem niezłe rozdzielczości. Być może zatem faktycznie ta kopia była walnięta - testy na photozone są o tyle mało miarodajne, że testuje się jeden, przypadkowy egzemplarz, a nie np. 10szt.

A z aberracjami to nie przesadzaj - Tokina ma 2-3 razy większe abberracje, niż Nikkor

Domyślnie

Dla 16mm duzo większe niż Nikkor dla 17mm a dalej jest podobnie. No ale nieistotne..

Konkluzja z tego wszystkiego taka ze czesto nie warto wydawac dużej kasy na Nikkora i można sobie śmiało kupić Tamrona czy Sigmę a nawet Tokinę (12-24 to bardzo zacne szkło).

Pewnie przy długich tele Nikkor jest nieporónywany - na przykład AF-S VR 300 f/2.8G IF ED z Sigmą 300mm 2.8 APO EX DG HSM na przyklad co do szybkości AF, stabilizacji i generalnie wartości użytkowych. I wtedy pewnie warto zapłacić za Nikkora w dodatku jesli szkło na siebie zarabia.

Domyślnie

Aberracja zawsze najbardziej daje w kość przy szerokich kątach, ale to nieistotne.

Konkluzja jest zaś taka, że tak naprawdę nigdy nic nie wiadomo. Czasem na photodo testują drugą kopię tego samego obiektywu i wychodzi im coś zupełnie innego, sami przyznają, że często trafiają do nich walnięte kopie wcale nietanich obiektywów (vide Nikkor 28/1.4).

Jeśli o mnie chodzi, to choćby mi ktoś udawadniał do upadłego, że Tamek to najcudniejsza perła optyczna ostatniej dekady - i tak wolałbym Nikkora 17-55. To, czy obiektyw jest ostry czy hiperostry nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia, w praktyce jest to absolutnie nie do odróżnienia. Naprawdę istotne jest dla mnie natomiast, jak działa AF, jakie jest przeniesienie kontrastu i oddanie barw, jak skorygowano dystorsję i jak obiektyw zachowuje się pod światło.

Machnąłem prosty przykład - Tokina 28-70 i Nikkor 12-24, domknięte do f/8, Tokina na 28mm, Nikkor na 24mm:

Widać różnicę?
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 09-06-2007 o 12:06

Domyślnie

No solidna konstrukcja tez ma znaczenie,wykonanie,to czy lapie z czasem luzy..
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Strona 25 z 44 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów