Close

Strona 742 z 2397 PierwszyPierwszy ... 24264269273274074174274374475279284212421742 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 411 do 7 420 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    A te nowe FF Nexy widzieliście? http://digicame-info.com/2013/10/77-13.html
    Hmmm... fajnie to wygląda

Domyślnie

Witam,
    Ponieważ w tym tygodniu mam zamiar nabyć NEXa, na początek NEX-6 + 20/2.8, to mam pytania do osób, które niedawno kupiły aparat.
    Czy Sony Polska zrezygnowało z dodawanie papierowych kart gwarancyjnych? Czy jedynym dokumentem pozwalającym skorzystać z gwarancji jest paragon?
    Zapytałem trzech sprzedawców na Allegro, którzy oferują samo body NEX-6 i dwóch napisało, że karta gwarancyjna jest wystawiana przez Sony Polska, a jeden, że Sony zrezygnowało z kart gwarancyjnych na papierze i paragon wystarczy. Coś mi się wierzyć nie chce, ale może tak jest.
    Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sssmok Zobacz posta
    Jeszcze edytuję co do wypowiedzi ikita. Kiedyś dziecko zrzuciło mi D300 z 17-55 ze stołu na ziemię. Efekt był taki, że w filtrze pękło szkło i wgiął się rant. Na szczęscie dał się odkręcić bez problemu. Wolał bym nie widzieć co by się stało bez tego filtra, więc każdy ma swoje doświadczenia. Ale oczywiście się nie spieram. Może i 10 lat się nic nie stać, a może i jutro coś spaść na ziemię. Pozdrawiam
    Ale był zapięty dekielek?
    Spadający obiektyw może się uszkodzić w wielu miejscach, wgnieść któryś pierścień z boku, uszkodzić nie tylko przednia ale i tylna soczewka, zepsuć mechanika w środku, zdecentrować układ soczewek, może się uszkodzić delikatna elektronika... UV chroni tylko tę przednią soczewkę i to TYLKO jeśli uderzy w wystający element, inaczej chroni ją rant obiektywu i ewentualna osłona przeciwsłoneczna. A zapięty gruby dekielek na pewno lepiej ochroni od cieniutkiego UV;] I bym w sumie się wręcz bał zakładać UV zamiast dekla...

PS. Szkoda że z piramidką ale fajne te FF-ki
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 14-10-2013 o 15:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Witam,
    Ponieważ w tym tygodniu mam zamiar nabyć NEXa, na początek NEX-6 + 20/2.8, to mam pytania do osób, które niedawno kupiły aparat.
    Czy Sony Polska zrezygnowało z dodawanie papierowych kart gwarancyjnych? Czy jedynym dokumentem pozwalającym skorzystać z gwarancji jest paragon?
    Może od września. Kupowałem w połowie sierpnia 5R i dostałem, paragon, kartę gwarancyjną europejską, gdzie jest miejsce na pieczątkę sklepu, datę zakupu itp.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Ja ostatnio kupowałem NEXa w Niemczech i tam dostałem tylko paragon. Być może gwarancja jest w środku ale na pewno nikt jej nie stemplował by pudełko było fabrycznie zamknięte. A ostatnio reklamowałem ekspress Krups'a i nikt nie pytał o kartę gwarancyjną, dowód zakupu wystarczył, więc może coś jest na rzeczy. Najprościej chyba zadzwonić do serwisu i spytać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Ale był zapięty dekielek?
    Dekielka nie było, za to była założona osłona przeciwsłoneczna, bo właśnie wróciłem z ogródka ze zdjęć. Osłona oczywiście się połamała, a powinna zabezpieczyć obiektyw, ale przy tej wadze zestawu nic nie pomogła.
    zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Witam,
    Zapytałem trzech sprzedawców na Allegro, którzy oferują samo body NEX-6 i dwóch napisało, że karta gwarancyjna jest wystawiana przez Sony Polska, a jeden, że Sony zrezygnowało z kart gwarancyjnych na papierze i paragon wystarczy. Coś mi się wierzyć nie chce, ale może tak jest.
    Dziękuję za pomoc.
    Kupując w niedzielę obiektyw w Sony Store w Arkadii dostałem rachunek.
    Zdecydowałem się na przedłużenie gwarancji o dodatkowe dwa lata i dodatkową umowę dostałem na maila

http://www.sony.pl/support/pl/warranty/general

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sssmok Zobacz posta
    Dekielka nie było, za to była założona osłona przeciwsłoneczna, bo właśnie wróciłem z ogródka ze zdjęć. Osłona oczywiście się połamała, a powinna zabezpieczyć obiektyw, ale przy tej wadze zestawu nic nie pomogła.
    serio? od kiedy osłona przeciwsłoneczna jest po to aby chronić szkło przed upadkiem?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Nie PRZED upadkiem, tylko W RAZIE upadku lub uderzenia. Oczywiście nie jest to jej podstawowe zadanie.

Kiedyś czytałem o fotografie sportowym, któremu krążek hokejowy trafił dokładnie w obiektyw. Uderzenie przyjęła właśnie osłona przeciwsłoneczna (chyba metalowa), która została kompletnie zgnieciona, ale obiektyw ostał się cały.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Chlebak jak sama nazwa wskazuje służy do noszenia granatów i tak samo osłona przeciwsłoneczna jak sama nazwa wskazuje służy do ochrony obiektywu w razie upadku

Strona 742 z 2397 PierwszyPierwszy ... 24264269273274074174274374475279284212421742 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów