Szukaj
Witam,
Ponieważ w tym tygodniu mam zamiar nabyć NEXa, na początek NEX-6 + 20/2.8, to mam pytania do osób, które niedawno kupiły aparat.
Czy Sony Polska zrezygnowało z dodawanie papierowych kart gwarancyjnych? Czy jedynym dokumentem pozwalającym skorzystać z gwarancji jest paragon?
Zapytałem trzech sprzedawców na Allegro, którzy oferują samo body NEX-6 i dwóch napisało, że karta gwarancyjna jest wystawiana przez Sony Polska, a jeden, że Sony zrezygnowało z kart gwarancyjnych na papierze i paragon wystarczy. Coś mi się wierzyć nie chce, ale może tak jest.
Dziękuję za pomoc.
Ale był zapięty dekielek?
Spadający obiektyw może się uszkodzić w wielu miejscach, wgnieść któryś pierścień z boku, uszkodzić nie tylko przednia ale i tylna soczewka, zepsuć mechanika w środku, zdecentrować układ soczewek, może się uszkodzić delikatna elektronika... UV chroni tylko tę przednią soczewkę i to TYLKO jeśli uderzy w wystający element, inaczej chroni ją rant obiektywu i ewentualna osłona przeciwsłoneczna. A zapięty gruby dekielek na pewno lepiej ochroni od cieniutkiego UV;] I bym w sumie się wręcz bał zakładać UV zamiast dekla...
PS. Szkoda że z piramidką ale fajne te FF-ki![]()
Ostatnio edytowane przez ikit ; 14-10-2013 o 15:21
flickr / Rolleicord, Canon
Ja ostatnio kupowałem NEXa w Niemczech i tam dostałem tylko paragon. Być może gwarancja jest w środku ale na pewno nikt jej nie stemplował by pudełko było fabrycznie zamknięte. A ostatnio reklamowałem ekspress Krups'a i nikt nie pytał o kartę gwarancyjną, dowód zakupu wystarczył, więc może coś jest na rzeczy. Najprościej chyba zadzwonić do serwisu i spytać.
Kupując w niedzielę obiektyw w Sony Store w Arkadii dostałem rachunek.
Zdecydowałem się na przedłużenie gwarancji o dodatkowe dwa lata i dodatkową umowę dostałem na maila
http://www.sony.pl/support/pl/warranty/general
Nie PRZED upadkiem, tylko W RAZIE upadku lub uderzenia. Oczywiście nie jest to jej podstawowe zadanie.
Kiedyś czytałem o fotografie sportowym, któremu krążek hokejowy trafił dokładnie w obiektyw. Uderzenie przyjęła właśnie osłona przeciwsłoneczna (chyba metalowa), która została kompletnie zgnieciona, ale obiektyw ostał się cały.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Chlebak jak sama nazwa wskazuje służy do noszenia granatów i tak samo osłona przeciwsłoneczna jak sama nazwa wskazuje służy do ochrony obiektywu w razie upadku![]()
Skontaktuj się z nami