Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Axalp 2013

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolnyslimak Zobacz posta
    Możecie rzucić ceną za napój bogów? Mam nadzieję, że nie więcej niż 6-8FR za kufelek? To i tak cena z kosmosu ale kij...raz się żyję. Czy jednak jeszcze sie pomyliłem?
    pomyliłeś się co do kufelków - jest butelkowe lub w puszce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    pomyliłeś się co do kufelków - jest butelkowe lub w puszce
    No cóż nie rozpieszczają ci Helweci za bardzo.

Domyślnie

Podłączę się pod temat. To moje pierwsze Axalp, wiedza niestety zerowa, wyjazd tuż tuż a czasu na przygotowania mało. Ale lubie takie akcje więc jadę
    Do tematu: Hesja w relacji z Axalp 2012 pokazuje elegancką mapkę z opisem.

Mam pytanie - czy ta droga do tzw "lewego parkingu" jest zamykana rano ? Z opisu wynika, że wcześnie rano ją już zamykają, ja natomiast słyszałem też informację, że ona jest na stałe zamknięta na czas pokazów i treningów i nawet wczesny przyjazd nic nie da.
    Innymi słowy szukam informacji jak tam się dostać na KP ? Czy w samym Axalp można zostawić samochód i co dalej ? Ta kolejka krzesełkowa jest czynna od rana ? Nocleg mam 20 km od Axalp, na miejsce przyjeżdżam w poniedziałek wieczorem... i wiadomo, chciałbym na maksa wykorzystać czas...
    Będę wdzięczny za jakieś info

Pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kelvin Zobacz posta
    Podłączę się pod temat. To moje pierwsze Axalp, wiedza niestety zerowa, wyjazd tuż tuż a czasu na przygotowania mało. Ale lubie takie akcje więc jadę
    Do tematu: Hesja w relacji z Axalp 2012 pokazuje elegancką mapkę z opisem.

Mam pytanie - czy ta droga do tzw "lewego parkingu" jest zamykana rano ? Z opisu wynika, że wcześnie rano ją już zamykają, ja natomiast słyszałem też informację, że ona jest na stałe zamknięta na czas pokazów i treningów i nawet wczesny przyjazd nic nie da.
    Innymi słowy szukam informacji jak tam się dostać na KP ? Czy w samym Axalp można zostawić samochód i co dalej ? Ta kolejka krzesełkowa jest czynna od rana ? Nocleg mam 20 km od Axalp, na miejsce przyjeżdżam w poniedziałek wieczorem... i wiadomo, chciałbym na maksa wykorzystać czas...
    Będę wdzięczny za jakieś info

Pozdrawiam
    Paweł
    w czasie pokazów droga z dołu do Axalp i wyżej jest zamknięta. Jedynie ( po wykupieniu specjalnej winiety w sklepie u Brody ) można pojechać ( przed godziną 5.00 ) drogą z Axalp na "tajny" parking. Inaczej aby się dostać do Axalp pozostaje tylko autobus i później tylko kolejka; bo pieszo nie zdążysz.
    Jeżeli nie masz miejsca w Axalp to pozostaje w poniedziałek dojechać do "lewego parkingu" i kimanie w samochodzie ( ciepły śpiwór itd. ). Nie pamiętam dokładnie kiedy całkowicie wjazd do Axalp zamykają bo zawsze byliśmy tam już w sobotę a najpóźniej w niedzielę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    w czasie pokazów droga z dołu do Axalp i wyżej jest zamknięta. Jedynie ( po wykupieniu specjalnej winiety w sklepie u Brody ) można pojechać ( przed godziną 5.00 ) drogą z Axalp na "tajny" parking. Inaczej aby się dostać do Axalp pozostaje tylko autobus i później tylko kolejka; bo pieszo nie zdążysz.
    Jeżeli nie masz miejsca w Axalp to pozostaje w poniedziałek dojechać do "lewego parkingu" i kimanie w samochodzie ( ciepły śpiwór itd. ). Nie pamiętam dokładnie kiedy całkowicie wjazd do Axalp zamykają bo zawsze byliśmy tam już w sobotę a najpóźniej w niedzielę.
    Dzięki za info.
    Czyli jeżeli dobrze rozumiem, to:

- w czasie pokazów (9-10 październik) droga do Axalp jest zamknięta i nie ma szansy aby tam wjechać samochodem bez względu na porę wjazdu. Jedyna szansa to wjechanie w poniedziałek do Axalp i dojechanie do "tajnego" parkingu, o ile oczywiście już w poniedziałek ta droga nie będzie zamknięta.

Dopytam więc jeszcze o:

- co to znaczy "winieta w sklepie u Brody" ?
    - ile czasu się podchodzi z Axalp do KP ?
    - ile czasu się podchodzi z "tajnego parkingu" do KP ?

Czy ktoś się może też orientuje, czy w przypadku noclegu poza Axalp jest realna szansa aby się dostać na pokazy przy pomocy autobusu i kolejki ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kelvin Zobacz posta
    Dzięki za info.
    Jedyna szansa to wjechanie w poniedziałek do Axalp i dojechanie do "tajnego" parkingu, o ile oczywiście już w poniedziałek ta droga nie będzie zamknięta.

Dopytam więc jeszcze o:

- co to znaczy "winieta w sklepie u Brody" ?
    - ile czasu się podchodzi z Axalp do KP ?
    - ile czasu się podchodzi z "tajnego parkingu" do KP ?

Czy ktoś się może też orientuje, czy w przypadku noclegu poza Axalp jest realna szansa aby się dostać na pokazy przy pomocy autobusu i kolejki ?
    W poniedziałek droga jest jeszcze otwarta; z tego co pamiętam to zamykają w środę ( głowy nie dam ).
    1. droga z Axalp do parkingu jest drogą prywatną i na ten odcinek jest potrzebna winieta, którą się kupuje w sklepie, którego właścicielem jest Brodha , jedyny sklep w Axalp.
    Rano przed 5.00 jest komitet właścicieli tej drogi i sprawdzają winiety; jej brak uniemożliwia pojechanie na parking
    2. Nie podchodziłem, ale dla mniej wprawnego myślę że te 4-5h jest potrzebne i do tego baardzo męczące. W tym wypadku wolałbym kolejkę z Axalp.
    3.To zależy od kondycji wchodzącego, przeciętnie 1.5-2h; ale byli i tacy co wchodzili 0,5h. Bezpiecznie jest z parkingu wyjść o 5 rano; na 7 się spokojnie dojdzie.

Domyślnie

Dziękuję bardzo za info ! Jadę i mam nadzieję że mi się uda to wszystko ogarnąć. Dopytuję się bo to pierwszy raz, na dodatek jadę sam

Domyślnie

Moja rada dla wszystkich wybierających się do Axalp - wykupcie dodatkowe ubezpieczenie!

Domyślnie

Nie ma jak pojechać pierwszy raz w życiu na Axalp i dowiedzieć się na miejscu, że wszystko jest odwołane! Najpierw telefon z przełęczy Simplon do Wilka (dziękuję Ci bardzo za pomoc) a później wizyta na wspaniałym lotnisku w Meiringen. To było wszystko jak bym dostał pięścią w nos. Chyba nawet wolałbym oberwać niż usłyszeć, że wymarzone i starannie zaplanowane wakacje skończą się klapą i powrotem do domu ze spuszczona głową. Cholerne chmury naszły we wtorkową noc i wszystko popsuły. Ktoś kto był tam od poniedziałku pewnie jest zadowolony chociaż z ćwiczeń jakie dane mu było oglądać. Ja mam dosłownie kilka zdjęć z samego lotniska. No nic. Mam nadzieję, że uda mi się pojechac tam w 2015. Wtedy szykuję się na cały tydzień Axalpowy.

Domyślnie

Tak, taki zawód może boleć... ja na szczęście przyjechałem na miejsce w poniedziałek wieczorem, więc mogłem we wtorek o 9 rano zameldować się na KP... ale i tak około 14 chmury się podniosły, więc próba przed pokazem i tak była bez szału. Cóż, to są góry i pogoda jest dynamiczna. Są wnioski na rok 2015 - przyjazd na cały czas pokazów / treningów. Ryzyko pogodowe też zapewne będzie, ale ewentualna nagroda jest tego warta

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów