Close

Strona 587 z 2397 PierwszyPierwszy ... 8748753757758558658758858959763768710871587 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 861 do 5 870 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    ...wystarczy porownac takie tele od Nikona 70-300 vs 70-300 VR, i co nie powiesz mi ze ten 70-300 bez vr bedzie tak samo dobry jak 70-300 ze stabilizacja.
    Porównać można wszystko ze wszystkim, ale jaki tego sens. Wymienione przez Ciebie obiektywy nie różni tylko obecność lub brak stabilizacji. To są dwa zupełnie inaczej zaprojektowane obiektywy. Pierwszy ma chyba 13 a drugi aż 17 elementów optycznych, pewnie inna jest też choćby liczba elementów wykonanych z niskodyspersyjnego szkła ED. To głównie "formuła optyczna" wpływa na jakość obrazka, a nie stabilizacja. Ona pomaga tylko uzyskać nieporuszony obraz w trudnych warunkach. Jak dla mnie mylisz i niepotrzebnie wymiennie używasz pojęcia takie jak jakość optyczna a ilość udanych(czytaj nieporuszonych) zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 12-08-2013 o 16:13

Domyślnie

Stabilizacja pogarsza jakość obrazu.

Domyślnie

O widzę, że już wytłumaczyliście Zasadniczo to zawarcie szerszego zakresu ogniskowych w jednym obiektywie na ogół nie wpływa pozytywnie na jego jakość optyczną. Zatem czy 18-140 będzie lepszy optycznie od 18-105 czy 18-70? Pewnie nie. A to, że ma stabilizację to fajny ficzer - jednemu przydatny a innemu nie. Ale rozumiem, że jak ktoś sobie dał wmówić, że VR rzędu 3-4EV w obiektywie, gdzie na długim końcu (np. 140) jest f/5.6 da to samo co inny obiektyw o f/2.8 bez VR to, no cóż...

Domyślnie

ja przynajmniej juz nigdy nie kupie zooma, bez stabilizacji, bo nim sie nie da nagrywac filmow, tak dobrze jak obiektywem ze stabilizacja.
    W koncu po cos chyba ona jest przydatna, skoro jest..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Więc wszystkie są słabe optycznie
    Nie ja jestem autorem Twojego cytatu.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

ja przynajmniej juz nigdy nie kupie zooma, bez stabilizacji, bo nim sie nie da nagrywac filmow, tak dobrze jak obiektywem ze stabilizacja.
    W koncu po cos chyba ona jest przydatna, skoro jest..
    Stabilizacja.... Cóż, coś tam pomaga, przy długich tele łatwiej kadrować bo nie trzęsie. Można drożej sprzedać taki obiektyw i się może dodatkowa rzecz w nim zepsuć więc krócej będzie działać i wyleci z rynku wtórnego...
    Ale mam wrażenie że ona głównie służy tym co nie potrafią dobrać odpowiedniego sprzętu do warunków oświetleniowych (czy samemu wykreować odpowiedniego oświetlenia lampą czy reflektorami) oraz tym którzy nie umieją dobrać odpowiednich parametrów czasu-przysłony-iso. Plus tym co nie potrafią przyjąć dobrej pozycji do robienia zdjęć. Taka proteza, tak samo jak przy filmowaniu zamiast statywu (co z tego że obraz ze stabilizacją 'nie skacze' jak się i tak wciąż przemieszcza?), żyroskopu czy przede wszystkim wygodnej przystosowanej do filmowania KAMERY (z odpowiednim uchwytem i wizjerem gdzie mamy kolejny punkt podparcia) zazwyczaj z własną stabilizacją.
    Widziałem też na zagranicznych forach twierdzenia że stabilizacja w obiektywach (chyba chodziło konkretnie o e10-18 ) może powodować że jakiś róg będzie nieostry jak stabilizacja ułoży korektę w złej płaszczyźnie.

I jeszcze pytanie pomocnicze czy stabilizacja to cecha optyczna czy mechaniczna - czy stabilizowana matryca w lustrzankach sonego polepsza właściwości optyczne doczepianych do nich obiektywów bez stabilizacji?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    tak samo jak przy filmowaniu zamiast statywu (co z tego że obraz ze stabilizacją 'nie skacze' jak się i tak wciąż przemieszcza?)
    Nie kazdy ma czas i miejsce na wyciaganie i chowanie statywu, i nie zawsze sa warunki by uzyc statywu.
    Jak dla mnie, to nie uzywalam Nikonowskich obiektywow bez VR, (oprocz stalki), wiec nie wiem jak dokladnie dzialaja i czy jest duza roznica, ale jak czytalam nie raz, to zawsze proponowano wlasnie obiektywy z VR, niz te bez, nawet czesto byl polecany 18-105 niz ten 18-135.

A moja uwaga dotyczaca bezlusterkowcow w tym obiektywu z VR i bez stabilizacji, to w zdjeciach przy tak malym zoomie jakim jest 18-55, jak pisalam to nie ma raczej znaczenia, natomiast krecenie filmikow z reki juz ma i to duze znaczenie.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

nawet czesto byl polecany 18-105 niz ten 18-135.
    I to nie z powodu VR. On jest po prostu lepszy optycznie. Ja stawiam na to, że z uwagi na mniejszy zakres ogniskowych.

Domyślnie

ropusz, te ogniskowe nie wiele sie jednak roznia, mysle jednak ze postep techniczny w koncu 18-135 jest troche starszy niz 18-105Vr.
    W ogole na stronie alpharumors, napisali ze nowy Nex nie wiele bedzie sie roznil od 5R, natomiast cos dzis jest info o rzekomym 16-70 zamiast 16-80, ciekawe czy jutro/pojutrze faktycznie oglasza tego nowego Nex-a..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boggy_90 Zobacz posta
    Interesuje mnie możliwość podłączenia Nexa do tableta aby mieć większy wyświetlacz Jak to działa, nie ma żadnych komplikacji, tablet może być dowolny? Trzeba dokupić jakąś przejściówkę OTG? Są jakieś programy do sterowania aparatem Nex na Androida?
    Play Memories Mobile. Ja łącze się z galaxy s3 ale sporadycznie kiedy chce zrobić grupowe zdjęcie razem ze mną. Jakość obrazu na telefonie jest kiepska.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Strona 587 z 2397 PierwszyPierwszy ... 8748753757758558658758858959763768710871587 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów