Kolorystyka w Sonym vs Sigma jest zdecydowanie fajniejsza.
Szukaj
Kolorystyka w Sonym vs Sigma jest zdecydowanie fajniejsza.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Wpadło mi w ręce kilka szkieł m42. Chciałbym kupić adapter. Zwrócić uwagę na coś szczególngo przy zakupie tych z allegro? Może ktoś poleci jakiegoś sprzedającego?
FX był i się zmył...
imo trzeba zwrócić uwagę na 2 rzeczy - czy ma pierścień oporowy do obiektywów z bolcem zamykającym przysłonę i czy ma obrotowe mocowanie M42 (blokowane śrubkami).
Ja kupiłem taki - http://allegro.pl/adapter-nex-m42-ne...377646554.html - daje radę, ale ten pierścień jest ciut za głęboko i nie domyka całkiem przysłony. Chyba dam tam jakąś podkładkę.
C5050Z i jakieś APS-C...
W podziękowaniu i z dedykacją za wczorajsze komentarze dzisiejsza róża:
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
Poniżej NEX-3 i Sigma 30mm2.8 @2.8
Co do kolorystyki, to w moim NEX-3 S30mm w różnych warunkach oświetleniowych, przy AWB, potrafi dać różne zafarby. Ale przy konwersji z RAW zawsze udaje mi się zapanować nad kolorystyką.
Innym mankamentem kompletu NEX-3 i S30mm jest, że przy takich kadrach i funkcji FD, pomimo, że aparat sygnalizuje ustawienie ostrości na buźce, ona często ustawia się na tło. Chcąc mieć 100% lepiej doostrzyć w takiej sytuacji używając peakingu.
Poza tym 30 i 35 mm na APSC to jednak nieco inne ogniskowe. Z 30mm można być bliżej obiektu, ale trzeba uważać na przerysowania perspektywy (ostatnia fotka).
30mm jakby lepsze do krajobrazu, nie mam pod ręką krajobrazowych z tego miejsca, ale przy 30mm chciałoby się jeszcze krok do tyłu ... i kąpiel w Motławie zapewniona.
Chyba jednak nie kolorystyka, a inny kadr i inny rozkład GO sprawia, że odbiór zdjęć jest inny. Krok do przodu z S30mm i byłoby podobnie jak z E35mm.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 11-07-2013 o 14:32
Skontaktuj się z nami