Szukaj
Wygodniej kupić taki adapter z pierścieniem domykającym przysłonę, jak do obiektywów G, nawet przy korzystaniu z obiektywów z pierścieniem przysłon, bo wtedy można z tego korzystać tak, jak z obiektywów z przysłoną preselekcyjną - na obiektywie ustawia się pożądaną przysłonę, obrotowym pierścieniem na adapterze otwiera się przysłonę do ustawiania ostrości, potem jednym ruchem tego pierścienia na ślepo domyka się przysłonę, która zamknie się do wartości ustawionej na obiektywie. Nie trzeba odejmować aparatu od oka, liczyć zaskoków przysłony, itd.
Dodam jeszcze, że skok dźwigni przysłony w obiektywach Nikona jest tak niewielki, że sterowanie przysłoną w obiektywach G za pomocą pierścienia na adapterze jest iluzją. Minimalny ruch pierścienia przekłada się na znaczną różnicę przysłony. I oczywiście bez żadnej kontroli nad faktyczną wartością przysłony - można to ocenić tylko na oko. Fajnie byłoby, gdyby ktoś skonstruował taki adapter z pierścieniem z przekładnią zębatą, zmieniającą duży ruch pierścienia na mały ruch dźwigni przysłony, ale taki adapter byłby na pewno drogi.
Są kosztowne adaptery Novoflexa do bezlusterkowców - cena ok. 700 zł - ciekawe, co się kupuje za taką cenę?
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-06-2013 o 13:16 Powód: łączymy, nie mnożymy.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Miałem Fotge do szkieł "G" i nie polecam! Kupiłem na Allegro. Byla beznadziejnie spakowane, przysłoną kręcił skokowa, a dzisiaj wybieram się na Czapskich w Krakowie celem "rozpiłowania". Złapała mi Tokinę 12-24 :-\.
Jakiś "no name" do zwykłych AI sprawuje się dużo lepiej!
Mogę polecić Funky Foto, czy jakoś tak. Kupiłem do Pentaxa. Po dwóch nieudanych próbach z innymi i jest Ok. Facet nie jest może przesadnie miły "w kontaktach" ale konwertery robi dobre![]()
HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Ostatnio edytowane przez bradley ; 05-06-2013 o 10:57
Co prawda nie mam NEXa tylko NXy, ale mam kilka różnych adapterów do różnych mocowań, kupowanych na Allegro i na ebay z HK, i z żadnym nie było problemów, z wyjątkiem M39, w którym występ nie pozwalał wkręcić niektórych obiektywów od Zorki na pełną głębokość, więc nie było nieskończoności. Podfrezowałem odrobinę pierścień, i obiektywy wkręcają się już całkowicie, ale pierścieniem od dalmierza zwierają styki w aparacie przy nieskończoności - musiałem na obiektyw nakleić pasek taśmy izolacyjnej i wszystko jest OK. Poza tym - żadnych problemów.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
ale jest tak bezczelnie pewny siebie, że po spięciu z nim zacząłem się zastanawiać co ze mną nie tak
a tak ad rem to dostałem od niego (Funky Photo) adapter do M42, który wyglądał, jakby przejechał po nim czołg a dodatkowo przykręcony obiektyw skale odległości miał "przekręconą" o 90 stopni. Jak go o tym poinformowałem to dostałem zj...kę, że to niemożliwe aby adapter był fizycznie uszkodzony, a adapter jest filmowy (mimo, że sprzedawany w dziale foto) i jest to zabieg celowy aby operator kamery trzymanej na ramieniu widział skalę i nr przysłony![]()
Gdy zobaczył zdjęcia poobijanego sprzętu to stwierdził, że zapewne wypadł on jakiemuś polskiemu pijanemu robotnikowi z rąk ( co było w mojej ocenie mega żałosne w kontekście tekstów o popieraniu polskiej produkcji zamieszczonych w jego ogłoszeniu) .
No patrz Pan, a ja jak zobaczyłem aukcje tego pana to ominąłem szerokim łukiem. Jakoś tak nieprzekonywająco wyglądały. Za dużo podkreśleń albo co?
A propos adapterów M42 - chyba lepsze są takie z możliwością obrócenia mocowania, blokowane 3 imbusami.
C5050Z i jakieś APS-C...
Już nie mogę edytować, a w moim poście wyżej miało być, że Fotga była beznadziejnie "spasowana"! Nie spakowana.
Wysyłane za pomocą Tapatalk 2
Skontaktuj się z nami