Close

Strona 487 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3874374774854864874884894975375879871487 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 861 do 4 870 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Czy używał ktoś może lampy HVL-F20S z NEXem 5R lub 5N? Jeśli tak to jak się ta lampa sprawuje w pomieszczeniach, gdy odbijamy błysk od sufitu. Ja w Nikonie mam SB-400 i jest super, chętniej korzystam z niej niż z SB-700. Ta Sonowska jest również zgrabna i ma podobne GN do SB-400.

Domyślnie

Też się przymierzam do zakupu tej lampy i jestem ciekaw opinii od użytkowników.
    Szkoda tylko że w pionie nie da się błysku odbić od sufitu ale chyba się na nią zdecyduję bo do nexa 5R alternatywy chyba niema?

Domyślnie

Ja mam pytanie z innej beczki. Otóż kilka razy po zrobieniu zdjęcia NEXem-6 pojawił mi się komunikat, że "zapis na karcie nie powiódł się". Aparat ma miesiąc, karta też nówka z SanDiska. Dodam jeszcze, że karta była formatowana i sprawdzana softem, który nie wykrył żadnych "bad sectorów" itp. Ktoś z Was się spotkał z podobnymi problemami?

Domyślnie

Jeśli karta jest dostatecznie szybka, styki są czyste, itd., podejrzewałbym defekt karty (a może to podróbka Sandiska - nie wiem jak teraz, ale kiedyś było ich mnóstwo na rynku). Pliki są duże, więc karty muszą być szybkie. Może też być jakaś niekompatybilność - sprawdź, czy jest jakaś lista "oficjalnie zatwierdzonych" kart pamięci. Sprawdzałeś na innych kartach?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez watrix Zobacz posta
    Ja mam pytanie z innej beczki. Otóż kilka razy po zrobieniu zdjęcia NEXem-6 pojawił mi się komunikat, że "zapis na karcie nie powiódł się". Aparat ma miesiąc, karta też nówka z SanDiska. Dodam jeszcze, że karta była formatowana i sprawdzana softem, który nie wykrył żadnych "bad sectorów" itp. Ktoś z Was się spotkał z podobnymi problemami?
    Dla pewności sformatuj kartę w aparacie.

PS
    A komunikat był prawdziwy? Tzn. czy faktycznie zdjęcie się nie zapisało? Bo czasami aplikacja coś tam wyrzuca na ekran, a wszystko jest OK.

PPS
    Czasami taki soft do "formatowania i sprawdzania" lubi tak pokaszanić kartę, że potem są problemy w innym urządzeniu.
    Ja zawsze staram się unikać operacji "komputerowych" (szczególnie tych od Windy) na karcie do aparatu. Wykonuję tylko odczyt danych z karty, wszelkie kasowania, formatowania, robię na karcie tylko za pomocą aparatu.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 04-06-2013 o 15:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    a może to podróbka Sandiska - nie wiem jak teraz, ale kiedyś było ich mnóstwo na rynku
    Kupiona w Saturnie, mam nadzieję, że oryginał.

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Dla pewności sformatuj kartę w aparacie.
    Formatowałem ją i tak i tak.

A komunikat był prawdziwy? Tzn. czy faktycznie zdjęcie się nie zapisało? Bo czasami aplikacja coś tam wyrzuca na ekran, a wszystko jest OK.
    Niestety nie jest ok, zdjęcie się rzeczywiście nie zapisuje. Pojawia się kilka razy komunikat o tym czy odzyskać dane, co nic nie daje.

EDIT:
    Czasami taki soft do "formatowania i sprawdzania" lubi tak pokaszanić kartę, że potem są problemy w innym urządzeniu.
    Ja zawsze staram się unikać operacji "komputerowych" (szczególnie tych od Windy) na karcie do aparatu. Wykonuję tylko odczyt danych z karty, wszelkie kasowania, formatowania, robię na karcie tylko za pomocą aparatu.
    Nic z kartą nie robiłem, zanim zaczęły się problemy z zapisem. Po teście było lepiej i myślałem, że wszystko ok. Niestety w sobotę znów pokazał mi się ten komunikat...
    Ostatnio edytowane przez watrix ; 04-06-2013 o 15:36

Domyślnie

Trzeba sprawdzić jak zachowuje się inna karta.

Jak inna będzie OK, to wina starej karty (reklamować).
    Jak inna nie będzie OK, to znaczy, że coś nie teges z aparatem ... może styki w aparacie do karty?

Domyślnie

watrix najlepszym sposobem bedzie wlozenie innej karty i wtedy bedziesz wiedzial czy problem sie powtarza, ale ja tez stawiam na to, ze wina karty.
    Ja dostrzeglam problem, przy wciskaniu przycisku od video, czasem (ale na szczescie bardzo rzadko), tez nie mozna zapisac od razu filmu, tylko wciasnac przycisk szybko jeszcze raz i juz wtedy jest ok.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toktok Zobacz posta
    Też się przymierzam do zakupu tej lampy i jestem ciekaw opinii od użytkowników.
    Szkoda tylko że w pionie nie da się błysku odbić od sufitu ale chyba się na nią zdecyduję bo do nexa 5R alternatywy chyba niema?
    Ja od sufitu odbijam zwykłą lampą dłączoną do zestawu. Kartę bankomatową okleiłem białą taśmą izolacyjną (można też czymś odbijającym, moze folia aluminiowa) i mocuję zwykłą gumką recepturką. W pomieszczeniach o normalnej kubaturze np pokój, sprawdza się doskonale. Ze względu na prostote łatwo to schować i wykazuje dużą wytrzymałość. Nie wiem natomiast nic na temat żywotności lampy w takim użytkowaniu, podejrzewam ze jest mniejsza ale lampy używam od wielkiego dzwonu.
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Ja dostrzeglam problem, przy wciskaniu przycisku od video, czasem (ale na szczescie bardzo rzadko), tez nie mozna zapisac od razu filmu, tylko wciasnac przycisk szybko jeszcze raz i juz wtedy jest ok.
    Bo tak jest, jak przed nagrywaniem filmu zrobiło się zdjęcie ... aparat nie zacznie filmować, jak na karcie trwa zapis poprzedniego zdjęcia (filmu) ... a czasem to trwa.

Strona 487 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3874374774854864874884894975375879871487 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów