Close

Strona 96 z 239 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Paweł - napisze więc wprost. Bronisz tezy nie do obronienia - że tylko 2x większa ilość fps da poprawę w uchwyceniu właściwego momentu, bo wypełni "dziury" w dotychczasowej ilości fps. Nie jest tak.
    Zakładasz jakieś dziwne zgranie prędkości ruchu z ilością fps. Tak, wtedy by zawsze było takie samo przesunięcie i zawsze zła (lub zawsze dobra) faza ruchu, niezaleznie nawet od długości serii. tak nie jest. Każdy ruch (cykl ruchu) nie trwa 1 s.
    Nie, bronię tego że w praktyce stwierdzenie że 6FPS z stosunku do 4FPS to 50% większa szansa na trafienie właściwego kadru jest fałszem.

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Jak robiłem zdjęcia czapli szarej w locie z d800 to miała ciągle skrzydła tylko w dole albo tylko w górze przy serii 12 zdjęć
    Z D3x udaje się uchwycić ruch
    Wiec zależy co się fotografuje. Czasami 1fps więcej ma znaczenie.
    A jeszcze bardziej zależy od tego w której fazie lotu pierwszy raz wyzwolisz migawkę, jaką zwłokę będzie dawał AFc między kolejnymi potwierdzeniami ostrości, czy zastosujesz chwilowe zwolnienie migawki w czasie serii itp. Wszystkie inne czynniki mają sumarycznie większy wpływ na to zdjęcie niż to czy aparat ma max 4 czy 5fps.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    Irma, a napisz cos wiecej odnosnie roznic w ustawieniach D700 a D800. Akurat tego poprzedniego mam dosc dobrze rozgryzionego i chetnie odniose Twoje spotrzezenia do swoich doswiadczen w temacie.
    Z gory przepraszam za OT.
    Od pierwszych chwil korzystalem z priorytetu ostrosci plus blokada sledzenia ostrosci na 5-dlugo i kazde zdjecie bylo zamydlone. Po zmianie ustawien na priorytet spustu migawki plus blokada sledzenia wylaczona mialem zdjecia ostre. Zdziwil mnie ten fakt, ale uznalem, ze ten typ tak ma. Zanim doszedlem do powyzszego wniosku gruntownie przetestowalem AF na statycznych obiektach ( zdjecie kontrastowego ptaka ) i stwierdzilem z cala pewnoscia, ze priorytet ostrosci plus blokada sledzenia ostrosci ustawiona na najdluzsza-5 skutkowala delikatnym FF albo BF. Ale ta delikatna nieostrosc bylo niemozliwa do wyregulowania przez fineadjust AF. Po regulacji na +1 czy -1 bylo jeszcze gorzej. Czyli wychodzilo na to, ze AF w moim egzemplarzu w tym trybie lapal ostrosc prawie na obiekcie, po prostu mylil sie, nie wiem czy przed czy za.
    Wiem i zdaje sobie sprawe, ze sa to dwa odmienne tryby AF skutkujace iloscia ostrych zdjec w serii, w zaleznosci od wyboru: do statycznych czy/lub akcji, ale korzystajac z pierwotnych ustawien mialem w serii statycznych scen wszystkie " prawie ostre zdjecia ", nigdy ostrego.
    natomiast stosujac drugi wariant mialem 4-6 ostre zdjecia w serii.
    Doszedlem do wniosku, ze skoro stosujac priorytet spustu migawki i blok.sledz. wylaczona przy statycznych obiektach mam zdjecia ostre, to jest rzecza nie do udowodnienia w realiach dynamicznych scen wyzszosci trybu ostrosci plus blok.sledz. dlugo-5 nad tym drugim trybem. I tak w dalszym uzytkowaniu D700 w scenach dynamicznych doszedlem do wniosku, ze stosujac drugi wariant trybu AF robie wiecej zadawalajacych mnie zdjec, bo nie zalezalo mi na "prawie ostrych zdjeciach ", a jedynie na ostrych, chociaz mialem ich mniej. Ale to byl swiadomy wybor.

Odnosnie D800, jest bez znaczenia, jakie wybiore priorytety, mam zawsze ostre zdjecia w serii przy statycznych obiektach i ilosc ostrych zdjec jest porownywalna w obydwu trybach.

Ciekaw jestem Twoich spostrzezen.
    Ostatnio edytowane przez Irma ; 27-03-2013 o 10:41
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Irma, a jak wypadły testy z ustawienie priorytetu ostrości i wyłączonej blokady śledzenia ? Na logikę -powinno być lepiej....
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

dokładnie, tez bym obstawiał ze to kwestia dlugosc blokady a nie tego czy byl priorytet ostrosci czy migawki
    sam w d700/d3/d3s nie wychodzilem z opoznieniem powyzej normal, a najczesciej mialem off lub najnizsza wartosc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Irma, a jak wypadły testy z ustawienie priorytetu ostrości i wyłączonej blokady śledzenia ? Na logikę -powinno być lepiej....
    Wlasnie o to chodzi, ze takie ustawienie nie przynosilo rozwiazania. Z tego co pamietam, to jedynie zastosowanie priorytetu spustu migawki rozwiazywalo problem. Stosowanie roznych poziomow blokady sledzenia ostrosci nie wnosilo nic do sprawy. Ja caly czas mowie o testowaniu na statycznych scenach i ostrych zdjeciach.
    Natomiast w D800 sytuacja jest inna, bo bez wzgledu na ustawienia AF-sa mam zawsze ostre zdjecia.
    Moze to byla przypadlosc mojego egzemplarza D700, tego nie wiem. Uznalem wtedy, ze ten typ tak ma i zaakceptowalem ten fakt.
    Maly OT i przepraszam z gory, ale to pozwoli zrozumiec moj tok myslenia i pewnych automatycznych przyzwyczajen.
    Zanim przesiadlem sie na D700 i szklo Nikona, uzywalem wczesniej C7D+ C300/2.8LIS plus TC 1.4X i TC 2X trzeciej generacji i tam mialem ustawiony priorytet ostrosci oraz blokada sledzenia ostrosci wlaczona na dlugo-5 lub wylaczone i tam AF pracowal jak trzeba. Bez wzgledu jak ustawilem, to i tak mialem ostre zdjecia.
    Dlatego zastosowalem na poczatku analogicznie te same ustawienie w D700, a tu zonk. Mydlo na statycznych?
    No coz, ten typ tak ma, tak uznalem.
    W D800 mam ustawiony priorytet ostrosci i blokada sledzenia na najdluzsza-5 jest to najlepsze ustawienie dajace mi najwiecej ostrych zdjec przy fotach siks, podobnie jak bylo w przypadku C7D, ale w czystych kadrach.
    Ostatnio edytowane przez Irma ; 27-03-2013 o 12:13
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Nie, bronię tego że w praktyce stwierdzenie że 6FPS z stosunku do 4FPS to 50% większa szansa na trafienie właściwego kadru jest fałszem.
    To twoja subiektywna ocena, moja jest odwrotna, daje to ponad 50% przyrostu. Pozostańmy zatem przy matematyce - 50%.

Co do śledzenia z AF-C. Mam wyłączoną tą opcje uwzględniająca gdy jakas przeszkadzajka zasłoni kadr. I właściwie nie widzę poprawy - AF jak nie nadążał tak nie nadąża. Zawsze modelka ma płąszczyznę ostrości lecącą gdzies tam z tyłu włosów, najwyżej na uchu. Oczy - nieostre. Jedyna rada to stosowanie większej przysłony (i sprawę załatwia, ale nieidealnie większa GO). Szkła jakie "testowałem" to 20-200VR (I) i 200/2 (I) z D3s i z D700. Z D800 - tylko 70-200VR. Przysłona 2.8 nie wystarcza. Dopiero około 5,6 jest akceptowalne. Kadry robię ciasne - cała postać, plan amerykański, czasami nawet portret.
    Ja sobie to tłumacze niejednostajną szybkością ruchu modelki na wybiegu. Chód jest "szarpany" a głowa chodzi także góra-dół. Śledzenie nie jest idealne. Wydawało by się, że to zdjęcia samolotów będą jakims tam wyzwaniem, bo one lecą kilkaset km/h. A to nieprawda. Ważna jest prędkość kątowa i jednostajność ruchu. Mała odległość do fotografowanego obiektu ma także olbrzymie znaczenie (wiele większe przesunięcia soczewek).
    Ważna jest specyfika ruchu. Sprinterzy ruszają szybko nogami, ale głowa "leci" w marę płynnie. Sporty motorowe - ruch jest dostatecznie płynny. Ptaki - też w miare płynnie (skrzydła ruch - ale głowa w znacznie mniejszym wymiarze) i odległosci przelotu sa większe niż 3-4 m.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Od pierwszych chwil korzystalem z priorytetu ostrosci plus blokada sledzenia ostrosci na 5-dlugo i kazde zdjecie bylo zamydlone. Po zmianie ustawien na priorytet spustu migawki plus blokada sledzenia wylaczona mialem zdjecia ostre.

Zanim doszedlem do powyzszego wniosku gruntownie przetestowalem AF na statycznych obiektach ( zdjecie kontrastowego ptaka ) i stwierdzilem z cala pewnoscia, ze priorytet ostrosci plus blokada sledzenia ostrosci ustawiona na najdluzsza-5 skutkowala delikatnym FF albo BF.
    Odnosnie D800, jest bez znaczenia, jakie wybiore priorytety, mam zawsze ostre zdjecia w serii przy statycznych obiektach i ilosc ostrych zdjec jest porownywalna w obydwu trybach.
    Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Wlasnie o to chodzi, ze takie ustawienie nie przynosilo rozwiazania. Z tego co pamietam, to jedynie zastosowanie priorytetu spustu migawki rozwiazywalo problem. Stosowanie roznych poziomow blokady sledzenia ostrosci nie wnosilo nic do sprawy. Ja caly czas mowie o testowaniu na statycznych scenach i ostrych zdjeciach.
    Natomiast w D800 sytuacja jest inna, bo bez wzgledu na ustawienia AF-sa mam zawsze ostre zdjecia.

Dlatego zastosowalem na poczatku analogicznie te same ustawienie w D700, a tu zonk. Mydlo na statycznych?

W D800 mam ustawiony priorytet ostrosci i blokada sledzenia na najdluzsza-5 jest to najlepsze ustawienie dajace mi najwiecej ostrych zdjec przy fotach siks, podobnie jak w przypadku C7D.
    Sorry, ale ja nic nie rozumiem.
    Jak na statycznych scenach mozna mieć kłopoty z AF? Tryb pracy jest wtedy totalnie bez znaczenia, no chyba, że ktos ma AF-C i przekadrowuje bez blokady (pozostając przy ustawieniach fabrycznych).
    W takich trybach nigdy nie miałem jakiegokolwiek kłopotu z jakimkolwiek body. Od D70 czy nawet F801 i F100 poczynając.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-03-2013 o 12:14
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Obiektywnie - matematycznie, to 50% zwiększamy zajętość karty pamięci, i o 50% szybciej nabijamy licznik migawki. Cała reszta jest subiektywna
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jak na statycznych scenach mozna mieć kłopoty z AF? Tryb pracy jest wtedy totalnie bez znaczenia, no chyba, że ktos ma AF-C i przekadrowuje bez blokady (pozostając przy ustawieniach fabrycznych).
    Nie jest bez znaczenia, bo focac statyczny obiekt (niech to bedzie siedzacy ptak) AF w trybie ciaglbym nie zachowa sie jak AF w trybie pojedynczym ze ustawi ostroc - mamy kropke - i dziekuje, tylko bedzie ciagle minimalnie myszkowal i przeostrzal przod/tyl, uwzgledniajac chocby ruch fotografa i zwiazane z tym minimalne zmiany odleglosci (szczegolnie widoczne przy foceniu np. dlugim tele). Na krotki tele mozesz tego Jacek nie widziec (tak czesto), na dlugim praktycznie pracuje prawie non stop wowczas.

I moze wstepowac roznica w zalenosci od ustawionego opoznienia w trybie dynamicznym (custom a4 bodajze) jak af w zaleznosci od algorytmu bedzie interpretowal te minimalne zmiany i ten minimalny ruch.

Aaaa jeszcze w kwesti roznic w trybie ciaglbym miedzy priorytetem ostrosci a priorytetem migawki, to ja zauwazylem - niewielka co prawda - ale roznice w sposobie ostrzenia przed D3sa. Mianowicie w trybie ciaglbym przy priorytecie ostrosci aparat z rozostrzonego obiektywu kreci do prawie ostrego, a pozniej doostrza takimi minimalnymi pyknieciami w jedna lub druga, w trybie cialgym przy priorytecie migawki z nieostrego jedzie i zatrzymuje obiektyw od razu do ostrego obrazu i dopiero jesli wtedy przekrecil minimalnie w ktoras strone to koryguje.

Wiec o to czym pisze kolega wcale nie musi byc fikcja. Od wewnatrz algorytmow pracy af w roznych trybach i ich wzajemnej zaleznosci w 100% nie znamy... i jakies niewielkie roznica, ktore w jakichs sytuacjach zdjeciowych moga sie bardziej lub mniej sprawdzic, moga wystepowac.

Domyślnie

Ja zauważyłem, że właśnie to myszkowanie w statycznych sytuacjach, w trybie AF-C w d800 jest większe niż w d700. Do tego stopnia, że często w takich sytuacjach przełączam się na AF-S.
    Ale muszę poeksperymentować właśnie z ustawieniami priorytetu migawki/AF i zwłoki reakcji AF - bo na razie przepisałem ustawienia z d700 - a to może być jak widać nie do końca dobre rozwiązanie.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 96 z 239 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów