Close

Strona 46 z 239 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    I potem dostajesz notę serwisową z Nikon Polska , że wszystko jest idealnie wg norm producenta. Możesz zacząć biegać po rzeczoznawcach ...
    Tobie się naprawdę wydaje, że sklepy to takie bezbronne baranki utylizujące na zapleczu reklamowane towary, z góry skazane na porażkę z chwilą, gdy pomachałeś papierkiem reklamacyjnym powołując się na UNTKzU i rządając wymiany towaru na nowy?
    Właśnie coś podobnego mnie spotkało.
    co prawda nie pisałem not o wymianę, tylko prosiłem o wysłanie aparatu do naprawy po raz drugi na gwarancji.
    I tu ściana.. notka serwisowa od nikona, że wszystko według fabrycznych standardów!!!
    Obiektywy na -20 żeby środek był jako tako a na skrajnych człowieka z twarzy nie można rozpoznać, a dla nich to wszystko w porządki !! nóż się w kieszeni otwiera!!
    Może dla kogoś to jest standard i mu to nie przeszkadza, ja na takim sprzęcie nie będę pracował i nie ważne ile on kosztował. I rozumiem że wady się zdarzają i po to jest gwarancja.
    Wysyłasz raz - wraca nie naprawiony, więc ich psim obowiązkiem jest wziąć to grzecznie w zęby i odesłać do ponownej naprawy. po to się kupuje w sklepie za większe pieniące a nie na ebay, żeby mieć ten komfort.
    A oni zasłaniają się notką serwisową i nie chcą przyjąć towaru!! Paranoja!!
    Zostaje Ci wysłać aparat samemu i na swój koszt.
    Lepiej już kupić z ebay, czy amazona (EU, żeby nie było że podatków nie płacimy) i się ze sklepem nie użerać.
    Na ebay taniej więc koszt serwisu się zwróci, a amazon przyjmie wszystko bez zbędnych pytań.
    I jak tu wspierać lokalne sklepy??

Domyślnie

Panowie, nie mylmy gwarancji i rekojmi proszę.
    Niewiele osób korzysta z rekojmi, bo ma mylne wrażenie niemocy, poziomu skomplikowania lub po prostu nie wie jak sie za to zabrać. Korzyść z rekojmi jest zasadniczo wyższa dla konsumenta i odwrotnie dla producenta.

Porównujemy zobowiązanie nieuregulowane prawnie, dobrowolne i podlegające jednostronnej ocenie przez producenta, czyli gwarancję, z określonym prawnie przepisem, obowiązkiem i odpowiedzialnością sprzedawcy za sprzedaż towaru zgodnego z obietnicą określona w specyfikacji, materiałach marketingowych i jego zapewnieniach.

Nowart. Nikon nie moze wystawić takiej noty w postępowaniu odt. rekojmi, ponieważ nie może zaprzeczyć temu, iż taka wada istnieje. Dowodem jest to, ze body wysyłane na tą okoliczność są nieodpłatnie naprawiane. To jest przyznanie do faktu występowania takiej wady. Poza tym, rekojmia jest ścieżką prawną i nikt tu poświadczać nieprawdy nie będzie.
    Nikon moze, jeśli to jest zgłoszenie z tytułu gwarancji, odmówić wykonania naprawy, podpierając sie jakąś tam notą, czy tez zlym samopoczuciem serwisanta... itp, ponieważ gwarancja jest zobowiązaniem dobrowolnym z zastrzeżeniem ostatecznej decyzji producenta.

Jak czytam poprzednie wpisy dotyczące tego tematu, mam wrażenie, ze większość osób po prostu lubi bawić sie w wysyłki aparatów do serwisu po raz 50-ty, po czym żale swe i frustracje wylewa na forum.
    oko

Domyślnie

Jedyna osobą, która tu plącze jesteś właśnie Ty. Ja nie wdaję się w dyskusję, gdy coś mi się "wydaje".
    Najpierw piszesz o powołaniu się na ustawę, teraz dla odmiany mącisz ludziom w głowach o rękojmi na którą nie każdy może się powołać...
    I, że jak? Nikon nie może napisać noty, że nie ma wady bo przyjmuje sprzęt na serwis i je naprawia ? A dlaczego ma nie przyjmować? To, że inne korpusy są z tej usterki naprawiane oznacza, że wszystkie są nią obarczone i nie może wystawić opinii dla konkretnego, wg nich sprawnego w egzemplarza ?

Póki co to Ty mylisz tu gwarancję, rękojmię i ustawę.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 23-12-2012 o 20:12
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Nie ma rękojmi, jest niezgodność towaru z umową (dla klienta indywidualnego).
    Rękojmia jest dla firm.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Talking

Cytat Zamieszczone przez NIKOLAY Zobacz posta
    Wiesz .... czasami wydaje mi się, że za taką kupę kasy wymagamy od sprzętu, że te SUPER PROFI zdjęcia w pewien sposób będzie wykonywał za nas ... nie oszukujmy się. To tylko sprzęt ....jak dobry młotek albo wkrętak czy też dopracowany soft ...chyba za mało wymagamy od siebie (wybacz, piszę za siebie) ... Wszyscy znamy opowieść gdzie bogaty jegomość ze złotą wędką, złotym mercedesem nie złowił nic, a obok chłopiec z leszczowym kijem plus żyłka złowił wielką rybę ... Szanowni koledzy ... zacznijmy od siebie !
    Podoba mi się Twoje poczucie humoru. Lubię taki styl.

To co napisałem wcześniej, sprzedawcy są najmniej winni a najbardziej dostaną w 4 litery.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Ci którzy nie podjęli ostatecznej decyzji z przesiadką na FX ... prawdopodobnie zaczynają bacznie przypatrywać się wątkom o Canonie 5D Mk III na stosownym forum ... nie dziwię się.

Gdzieś powyżej dosyć niegrzecznie napisałem, że taki D 800 to niecałe 2 pensje ... Błąd. To kupa kasy, nie dla każdego to niecałe 2 pensje ... no i w tej cenie puszka profi powinna być nieskalanie dobra ... Tak trudno, skośnookim inżynierom wymyślić coś bardzo dobrego, a innym żółtym łapkom i ich robocikom złożyć to na tip-top ?! Lekko wku***ce ! Zawsze zakładałem, że jeśli wydam na aparat i obiektyw 1/5 wartości auta średniej klasy to cokolwiek spierniczę w fotografii - będzie z mojej winy bo sprzęt będzie perfekcyjny. Mam mieszane uczucia gdy czytam o tym "wymarzonym aktualnie" D 800 ...

PS.
    wku***ce - czytaj jako w kulki lecące
    Ostatnio edytowane przez NIKOLAY ; 23-12-2012 o 20:20

Domyślnie

Nikkolay, święta za pasem. Czy Ty musisz ciągle wylewać tutaj swoje żale i wkoło narzekać? Idź, zamorduj karpia, uduś ciasto, poćwiartuj śledzia, wyżyj się boś strasznie spięty

Krakus, bo i tutaj masz racje. Prawo narzuciło sprzedawcom obowiązek dbania o jakość nie przez nich stworzonego produktu. Wiem, że w opinii wielu ludzi sprzedawcy to samo zło. Nie dość, że mają czelność zarabiać na nas to jeszcze robią to w ilościach pewnie 20 %. Nie życzę jednak nikomu utopić się z kilkoma produktami wartymi po kilkanaście tys. PLN tylko dlatego, że wg producenta i jego norm wszystko jest tip-top...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 23-12-2012 o 20:32

Domyślnie

Jacek_Z, mam faktycznie na myśli niezgodność towaru z umową. Przepraszam za nieścisłość.
    Nowart, przeczytaj jeszcze raz, moze zrozumiesz. Nie zamierzam z Tobą polemizować, skoro "jestem osobą, która plącze". Ja to przechodziłem i dało się. Prosiłem Cię o przykład z Twojego doświadczenia.

Moze to jednak komuś pomoże.
    Wydajemy na ten sprzęt grube tysiące.
    oko

Domyślnie

No to może wskaż jasno palcem, czego nie rozumiem bo póki co to Ty przepraszasz za nieścisłości. Miło z Twojej strony, że starasz się ludziom doradzić ale rób to jednak rzetelniej . Rzucanie fochem nic tu nie da....
    Przykłady z mojego życia nie są tu do niczego potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 23-12-2012 o 20:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Nikkolay, święta za pasem. Czy Ty musisz ciągle wylewać tutaj swoje żale i wkoło narzekać? Idź, zamorduj karpia, uduś ciasto, poćwiartuj śledzia, wyżyj się boś strasznie spięty
    Jakie żale, jakie żale ? Albo coś jest ok i nie piszmy o tym jak te pierdoły o D 400, który nie istnieje, a już tutaj ma Fan Club jak Natalia Siwiec i jej krem do wybielania odbytu - albo 3ba rozmawiać o tym co nie jest ok i jak temu zaradzić.
    Hmmmmm ... może faktycznie zamiast "wkoło" narzekać zacznę się cieszyć z wad i niedoróbek ?! To jest myśl NOWART ... to jest wręcz IDEA !

Sam se zabij karpia .... brutalu

Strona 46 z 239 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów