Szukaj
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
że tak nieskromnie zapytam. Ile kosztuje kalibracja pogwarancyjna body D800 w serwisie? A ile szkieł np 70-200vr2 lub 50/1,4G? Może gra jest niewarta świeczki?
(wiem, wiem nie powinno tak być, ale skoro jest)
Sęk w tym, że ja trzepaczki używam od zawsze (na D700 też uzywałem) i po roku rozkalibrowanie jest malutkie. Więc takie testy zrobione jednego dnia nic nie dadzą. Trzeba zrobić tablice testową teraz i za pól roku- to może coś z tego wyniknie. Ale fotografowac pół roku z trzepaczką, pół roku bez trzepaczki - po kilkadziesiąt tysięcy zdjęć - trochę długotrwałe te testy.
Może tak, może nie. Dziś w studiu zrobiłem kilka poruszonych zdjęc. Na świetle błyskowym, czas 1/160.
Najnowsze nie mają jeszcze roku użytkowania - nie mają co zgłaszać.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
To nie może być poruszenie- błysk jest przecież jeszcze krótszy niż ta 1/160. Chyba że masz studio oświetlone tak, jak w początkach XX wieku mieli
Jeden z Kolegów pisał na forum, że ma ponad 40 tys. zrobione na korpusie z serii 610.... i bez uwag. A poprzednio pozbył się korpusu d800 z początków produkcji, m.in. z powodu wariacji af.
ps. Tak się pocieszam...![]()
Marek
Zakon Fuji
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 20-11-2013 o 03:10
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Oooo widzę, że nie tylko moja irytacja sięga zenitu. Mój D800 już dwa miesiące temu wyleciał z hukiem ze studio... Leży w szafie i jak mi wqrw przejdzie to ... jeszcze nie wiem![]()
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
eee no to coraz ciekawiej się robi - dobrze że zrezygnowałem z zakupu
Ale ja wcale nie jestem zirytowany. Używam, jestem zadowolony i nie uważam, że dlatego, ze nie mam wysokich wymagań wobec sprzętu. Jesli już coś mi doskwiera to jakośc optyki, co się okazuje po tym co widać na bokach kadru. Ale wiem, że to tylko na monitorze tak wygląda. No i to jest po części dlatego, że mnie nie stac na komplet szkieł z górnej półki.
Skontaktuj się z nami