Close

Strona 94 z 228 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 2387

Wątek: D800 Af

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    I masz rację.

Ale ma jedną zasadnicza wadę. Trzeba mieć nawyk uzywania aparatu w ten sposób. Wymaga obsługi spustu i AF dwoma palcami i koordynowania naciskania na guziki. To jest nawyk. I wcale nie tak prosto go nabyć jak się całe życie poracowało inaczej. W dodatku gdy częsciej się pracuje w AF-S to okazji do wyrobienia sobie innych nawyków jest za mało by potem robic to co piszesz intuicyjnie. Czego jestem świetnym przykładem - kilka razy próbowałem tak robić sport - w połowie drugiego seta siatkówki przestawiałem się na zwykłą obsługę AF-C i ewentualne blokowanie ostrości guzikiem AF/AE-L. To jest prostsze do nauczenia.
    Piszesz, ze to jest prostsze do nauczenia?
    Ja wyroslem na szkole stosowania osobno AF-ON i spust migawki i dla mnie jest to pacierz.
    Co dla Ciebie jest zaleta, to dla mnie jest wielka wada i nienaturalne, a przede wszystkim nie praktyczne.
    Glowa ptaka jest w ciaglym ruchu i gdybym stosowal AF-C i blokowanie ostrosci guzikiem AF/AE-L, to mialbym tylko 1 ostre zdjecie, bo reszta byla by nieostra spowodowana zamrozeniem AF-sa.
    Tak jak napisal Pawel, ze " kazdy sposob jest dobry, byle byl skuteczny i mozliwy do opanowania " , zawiera wedlug mnie dobre posumowanie tematu.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Piszesz, ze to jest prostsze do nauczenia?
    Ja wyroslem na szkole stosowania osobno AF-ON i spust migawki i dla mnie jest to pacierz.
    Co dla Ciebie jest zaleta, to dla mnie jest wielka wada i nienaturalne, a przede wszystkim nie praktyczne.
    No właśnie - ty wyrosłes na czyms innym i dla ciebie jest to norma, masz ten nawyk. Podobnie pracują fotoreporterzy.
    Ale ja nie robię ptaków ani reporterki.
    Na pewno prostsze jest ciśnięcie jednym palcem na jeden guzik. Czyli AF-S i priorytet ostrości (ustawienie domyslne). Praca normalna z AF-C jest podobna, ale jest problem przy przekadrowaniu, więc trzeba uzywać AF-L - zacząć pracować na więcej niz 1 palec.
    Ja kilka razy gdzies podkreślałem, że różnie się lubi uzywac body - ja jestem zaprzeczeniem fotoreportera, bo bym wszystko blokował (L).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Akurat nawyk używania AF-ON bardzo sobie wyrobić.
    D800

Domyślnie

Reasumując - każdy sposób jest dobry, byle był skuteczny i możliwy do opanowania
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

W studio, czy generalnie w portrecie, to (AF-ON) także bardzo przydatna rzecz, ze względu na przekadrowywanie oraz swobodną kompozycję przy większej głębi ostrości. Kiedy wszystko mamy w głębi, to nie trzeba zupełnie się martwić czy nam AF zadziała i jak szybko. Zdjęcie powstaje natychmiast co umożliwia złapanie każdej miny, każdego ruchu. A wyostrzyć możemy sobie kontrolnie co któreś ujęcie. Podobnie jest w tańcu na przykład czy ruchu poprzecznym do obiektywu. Dodatkowo większość lustrzanek ma aktualnie punkty AF zgrupowane mocno w środku kadru, co tworzy kolejne przeszkody w pewnych kompozycjach i na przykład przy mało kontrastowych motywach, na których trudno złapać ostrość. Bywa, że chcemy ją złapać raz i mieć problem z głowy. A potem już swobodnie fotografować przez jakiś czas.
    Zatem generalnie oddzielenie ostrzenia i wyzwalania migawki jest dla mnie bardzo przydatne niemal w każdych warunkach. Przeszkodą jest tylko przyzwyczajenie. Jednak nauka nowego sposobu jest dość szybka. Choć niemal na pewno z początku stracimy kilka kadrów, kiedy zapomnimy, że przecież aparat miał wyostrzyć jeszcze i trzeba było wcisnąć dodatkowy przycisk.

Ja gorąco polecam pracę z przyciskiem AF-ON.
    Szkoda, że w D800 uruchamia on od razu VR i przydałaby się opcja w menu, która by o tym decydowała. W reporterce VR wydaje się lepszy wyłącznie pod spustem (częste ustawienia ostrości bez uruchomienia spustu). W przyrodzie i wielu innych przypadkach VR pod AF-ON ma jak najbardziej sens.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    W studio, czy generalnie w portrecie, to (AF-ON) także bardzo przydatna rzecz, ze względu na przekadrowywanie oraz swobodną kompozycję przy większej głębi ostrości.
    Przy portrecie przy wiekszej GO? Przy portrecie nie stosuję przysłony większej niz 5,6, a przy tej przysłonie przy głowie zwróconej lekko w bok musi być idealne trafienie z ostrościa by oba oczy były w GO.
    W studiu przy dużej GO (sylwetka) nie potrzeba w ogóle AF, więc i guzika AF-ON.
    Ale ja oczywiście uzywam wtedy AF, z tym, że AF-S i nie pojedyncze pole, ale auto - AF jest szybszy, brak jakiejkolwiek zwłoki, nic nie ucieka.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A widzicie... Ważna informacja, może niepotrzebnie się martwiłem
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Tak, to wszystko prawda.
    W nawiazaniu co napisales kichu, zauwazylem, jak roznie sledzi AF w AF-C przy 1-nym pkt, a jak inaczej przy 9-cio pktowym. Chodzi mi o sledzenie malego obiektu troszke wiekszego od podswietlonego pkt. Jak daleko mozna wyjsc poza obreb obiektu w 9-cio pkt. Mozna wyjsc naprawde daleko poza obiekt plus zwiekszajac blokade sledzenia, ale mnie ciagle nurtuje, jak to sie ma do malych przesuniec tylko jakiejs czesci obiektu w plaszczyznie ostrzenia, np. szyja pozostaje w bezruchu, natomiast glowa sie obraca. I tak celuje pkt. AF na oko ptaka i AF zlapal ostrosc, powiedzmy ze ja trzyma. Ale jak dlugo ja utrzyma, z jaka czestotliwoscia AF zmienia ostrosc - czy to sa te myszkowania AF-sa? I jak sobie z nimi poradzic, a moze jak je wykorzystac?
    Ostatnio edytowane przez Irma ; 03-04-2013 o 21:38
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

mackaron
    Gość

Domyślnie

Wymieklem przy 35 stronie... komus serwis (PL/DE) wyregulowal dobrze AF z lewostronnymi fanaberiami?

Strona 94 z 228 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów