Miałem tylko przez chwilę podpiętego sel 18200, ale po kilku strzałach wydaje mi się że jest wyraźnie lepszy optycznie od starego kita 1855 (który też w sumie zły nie jest). Natomiast z tym spacerzumem robi się z nexa ergonomiczny koszmarek.
Nie zapinałem co prawda sal85, ale mam la-ea2 i sal 35 (jest tej samej wielkości co 85) i nie używa się tego źle.
Zapinałem też 16105, w połączeniu z przejściówka robi sie dość ciężkie, ale da się to obsługiwać znośnie. Ta wystajaca część przejściówki opiera sie na dłoni i palcami możesz spokojnie kręcić ogniskową. Tylko noszenie tego zastawu wiąże się z używaniem kabury od zwykladj lustrzanki lub większej torby. A to już chyba bez sensu trochę. Tracisz główny atut nexa.
Ogólnie kupowanie la-ea2 ma sens tylko jak już masz szklarnie pod bagnet A. Inaczej lepiej inwestować w szkła pod E.
Najlepiej podjedź do jakiegoś sony center/fotojoker i zobacz jak wielkościowo wygląda sel18200. Jeżeli będzie Ci odpowiadać to myślę, że warto bo optycznie to dobre szkło jak dla mnie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami