na wszystkich forach o tym głośno ... ja jestem ten od fuji ale tez jestem w szoku ...bo kupujac dobra 50 - ze zwykła przejściówkę mamy portretówkę lub ze "speed" fajna 35 z czaderska przesłona
Szukaj
na wszystkich forach o tym głośno ... ja jestem ten od fuji ale tez jestem w szoku ...bo kupujac dobra 50 - ze zwykła przejściówkę mamy portretówkę lub ze "speed" fajna 35 z czaderska przesłona
Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 15-01-2013 o 11:52
Pytanie brzmi czy przy cenie boostera warto dopłacać do dobrej 50tki żeby mieć dobrą 35tkę zamiast kupić tę 35tkę...;] Dlatego głównie chciałbym budżetową wersję do manuali - np. mogą być niesamowite samyangi 85, 14, 24, 35 (bo chyba wszystkie kryją ff). Mam wrażenie że ogólnie ten booster przyda się głównie w zakresie 35-100mm- przy szerszym kącie może spaść potrzebna jakość narożników, a przy dłuższych ogniskowych chyba lepiej mieć normalne szkła z mnożnikiem x1.5- mamy większy zasięg z mniejszym szkłem choć tracimy ciut jasności.
Ale patrzę z punktu widzenia użytkownika z S, są już LA-EA1 i 2 które dają AF ze szkłami systemowymiI na te cuda się nie zdecydowałem bo jednak szedłem w nexach w coś małego...
czornyj- z boosterem wady optyczne nie znikają tylko się zmieniająA ta działka jest chyba tracona na cropie w porównaniu do FFa z tego co rozumiem...
Ostatnio edytowane przez ikit ; 15-01-2013 o 12:05
Z tą działką jasności to przyznam że nie rozumiem za bardzo. Moim zdaniem otwór względny pozostaje ten sam, ogniskowa się skraca ale proporcjonalnie do obszaru rzutowania, więc wychodzi na jedno. Na jedno w sensie światłomiarka pokaże tę samą ekspozycję dla sceny.
Wielkość GO będzie zachowana.
Co do wad optycznych, to rzeczywiście można liczyć na zmniejszenie efektów nietelecentryczności. Ale na ile - zobaczymy w praniu. W końcu dokładamy układ optyczny wnoszący swoje wady.
Niech nam dadzą do testów![]()
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 15-01-2013 o 12:15
No jak nie rozumiesz - konwerter zbiera światło z większej dziury i skupia go na małej matrycce, więc światła jest o 1EV więcej. Kąty widzenia, GO zostaną zachowane (prawie - kropek x1,1), natomiast czas ekspozycji możesz skrócić o 1EV.
Ogólnie biorąc pod uwagę, że najnowsze matryce full-frame mają średnio o 1EV niższe szumy niż najnowsze matryce APS-C, dostajemy funkcjonalny pod względem kąta widzenia, GO i czułości odpowiednik fullframe-a przy zachowaniu niewielkich gabarytów, połowę niższej cenie, dodatkowo zyskując jeszcze redukcję wad optycznych. Wyjątkowo przebiegłe rozwiązanie, eleganckie i genialne w swej prostocie - sądzę, że producentom N/C/S mocno spociły się rowy w d...
Sampelek z poprawą ostrości Ai-S 50/1,2 mnie zmiażdżył, MTF-y wyglądają arcysmakowicie.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 15-01-2013 o 12:18
właśnie to chciałem powiedzieć - zbierasz światło wiadrem i przepuszczasz przez szklankę ....
Skontaktuj się z nami